Zwanger van een tweede?
Denk aan je oudste… De komst van een broertje of zusje is een hele gebeurtenis. Niet alleen voor jou: ook voor je eerste kind en eventueel andere broers of zussen.
Niet elk kind hetzelfde reageert op de komst van een broertje of zusje. Een en ander hangt samen met de leeftijd van het kind. Maar de komst van een indringer verstoort het comfortabele evenwicht waarin een eerste kind en zijn ouders zich hebben genesteld.
Je oudste kind is heel wat aandacht gewoon en is bang dat het die aandacht voortaan zal moeten delen. Hij of zij kan daarbij worden overspoeld door een mengeling van twijfels over zichzelf (ben ik niet goed genoeg meer dat mama en papa minder aandacht aan me wijden), angst, boosheid (tegenover de indringer) en zo meer.
Hoe kan je de oudste betrekken in de komst van een broer of zus?
- Scherp op een gezonde manier de nieuwsgierigheid van je oudste aan. Het heeft geen zin je kind te pushen'. Dat geldt zowel voor de periode voor als na de bevalling.
Je hoeft dus niet per se negen maanden lang elke dag aan je kind trachten duidelijk te maken dat hij een speelkameraadje krijgt. De kans is groot dat hij na de geboorte je nieuwe baby helemaal niet als een speelkameraadje zal zien. Hij zal merken hoeveel aandacht de nieuwkomer wel krijgt.
Als je kind oud genoeg is, zal het zelf wel vragen stellen over de nakende geboorte. Laat je oudste ook zelf het initiatief nemen om zijn nieuwe broertje of zusje te bekijken eens die geboren is. Je kan de nieuwsgierigheid van je oudste bijvoorbeeld prikkelen door hem of haar over zijn eigen geboorte te vertellen.
- Betrek je kind zoveel mogelijk op een positieve manier bij de zwangerschap, voor zover zijn leeftijd dat toelaat uiteraard. Als je kind merkt dat het door het mee voorbereiden van de komst van een nieuwe baby positieve aandacht van je krijgt, zal het zich al een stuk comfortabeler voelen.
- Geef aandacht . Akkoord, het is makkelijker gezegd dan gedaan om je oudste kind evenveel aandacht te blijven geven als je plots met een piepklein hulpbehoevend wezen op je schoot zit.
Is het dus niet onvermijdelijk dat je kind minder aandacht krijgt ? Ja, en neen. Uiteraard zal je oudste moeten leren delen en zal dit misschien niet altijd even makkelijk zijn. Maar je kan je oudste ook actief betrekken bij de verzorging van zijn broertje of zusje.
Als je eerstgeborene nog te jong is om zelf een verzorgende rol te spelen, kan je hem of haar bijvoorbeeld aanspreken terwijl je je nieuwe baby verzorgt. Vertel aan je oudste wat je allemaal aan het doen bent zodat hij zich niet verwaarloosd voelt. Spreek hem daarbij aan. "Mama gaat nu je broertje wassen. Net als ze daarnet met jou gedaan heeft."
- De geboorte, een feest , ook voor je oudste ? Na de bevalling zullen je nieuwe baby en jijzelf meermaals in het middelpunt van de belangstelling staan. Laat je oudste meegenieten van die belangstelling.
Zorg bijvoorbeeld dat hij of zij ook een geschenkje krijgt. Laat ze naast broertje of zusje zitten als je tantes en nonkels de nieuwkomer komen bewonderen. Ook leuk zijn bijvoorbeeld geboortekaartjes met ook de naam of de foto van je oudste (“Bart verwelkomt zijn zusje…”).
Zolang je kind voelt dat hij heus nog even graag wordt gezien, komt alles wel goed.En uiteindelijk wordt de nieuwkomer wellicht een vriendje in plaats van een rivaal.
Tenslotte nog dit: een beetje frustratie kan heus geen kwaad. Elk mensenkind moet vroeg of laat leren dat het niet voor eeuwig alle aandacht zal krijgen en door vader en moeder beschermd zal zijn. Het is een onvermijdelijke stap naar zelfstandigheid en volwassenheid…
Hoe verliep de komst van een zusje of broertje bij jou? Reageer op dit artikel!