Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
©Gettyimages

Zwangerschap: 6 weken zwanger

Je bent nu 6 weken zwanger en dat voel je wellicht. Je borsten zijn gespannen, je bent moe en/of je moet vaak plassen. Ook in je buik verandert er veel: het embryo begint zich te vormen.

6 weken zwanger

Je baby

Je baby is ongeveer 3 mm groot en weegt zo’n 0,1 gram. Het hartje van jouw kindje klopt en het hoofdje is al wat meer zichtbaar, met ogen, neus en oren. Er zitten zelfs in de kaken al knopjes die zich zullen ontwikkelen tot melktandjes. Aan de zij- en onderkant van het lijfje zitten stompjes, die zullen uitgroeien tot de armen en benen. Ook de borst- en buikholte krijgen steeds meer vorm. In die buikholte groeien de organen, zoals nieren, lever, maag en darmen. Je mirakeltje groeit nog steeds in een flink tempo, ongeveer 1 millimeter per dag.

Jij

Je krijgt al een echo als er een medische reden voor is, bijvoorbeeld als je kans hebt op een meerlingzwangerschap of op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het kan ook zijn dat je eerder een miskraam hebt gehad of dat je een beetje bloed verliest waardoor zo’n echo noodzakelijk is. Zo vroeg in de zwangerschap wordt trouwens meestal een vaginale echo gemaakt: die geeft in zo’n vroeg stadium een beter beeld. Bloedverlies hoeft trouwens niet meteen iets ergs te betekenen: het kan gewoon door de innesteling komen.

Een veel voorkomende klacht bij vrouwen die net zwanger zijn, is misselijkheid. Sommige aanstaande moeders moeten hierdoor vaak overgeven. Wat eventueel kan helpen, is kleinere maaltijden verspreid over de dag eten. Hou je echt niets binnen, neem dan contact op met je huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog. Andere veel voorkomende klachten zijn gespannen borsten, vermoeidheid en veel moeten plassen. Meestal komen deze kwaaltjes alleen in het begin van de zwangerschap voor en verdwijnen ze binnen enkele weken. Je lichaam maakt nu eenmaal allerlei veranderingen mee, vooral onder invloed van hormonale veranderingen.

Kinderopvang

Probeer je kindje al in te schrijven vanaf het moment dat je zwanger bent; de wachtlijsten kunnen soms erg lang zijn, vooral bij de populairste opvangplekken.

Volgende week ben je 7 WEKEN ZWANGER!

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!