Bloedverlies tijdens de zwangerschap: dit kunnen de oorzaken zijn

Door -
bloedverlies tijdens de zwangerschap
©iStock
Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan erg beangstigend zijn, zeker als je voor de eerste keer in verwachting bent. Toch betekent het niet altijd dat er iets ergs aan de hand is.

De eerste 16 weken

Heb je een beetje bloedverlies tijdens je zwangerschap, maar geen buikpijn? Dat is alvast een goed teken. Bloedverlies tijdens de eerste 16 weken komt bij ongeveer 20% van de zwangerschappen voor, maar voor de meesten is het toch wat verontrustend. Hieronder vind je enkele mogelijke oorzaken voor het bloedverlies.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap: mogelijke oorzaken

Pseudo-menstruatie

Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap een beetje bloedverlies op het moment dat ze anders ongesteld zouden worden. Hierover hoef je je geen zorgen te maken.

Wondje aan de baarmoedermond

Tijdens gemeenschap kan de penis tegen de baarmoedermond aankomen en hier een wondje veroorzaken. Dit is absoluut onschadelijk en betekent niet dat je niet mag vrijen. Maar ook zonder aanwijsbare reden komt het voor dat de baarmoedermond spontaan gaat bloeden. Het bloed is helderrood en dun en er zijn geen buikkrampen. Geen reden tot paniek dus.

Innestelingsbloeding

Als het bevruchte eitje zich nestelt in de baarmoederwand kan dat vroeg in de zwangerschap weleens een beetje bloedverlies geven. Ook dit is onschuldig. Dit bloedverlies treedt heel vroeg in de zwangerschap op, vaak nog voordat je weer ongesteld had moeten worden of rond de periode dat je ongesteld moest worden. Het komt dan ook regelmatig voor dat vrouwen dit verwarren met een normale menstruatie.

Bloedverlies van de rand van de placenta

De randen waar de placenta vastzit aan de baarmoederwand kunnen makkelijk wat bloedverlies geven. Als de baarmoeder gaat groeien, wordt de placenta mee omhoog ‘getrokken’. Dit kan wat spanning veroorzaken op de rand van de aanhechting en hierdoor kunnen er vaatjes beschadigd worden en dat kan wat bloedverlies geven. Allemaal perfect normaal.

Bloedingen vanuit de placenta

Vroeg in de zwangerschap ligt de placenta nog helemaal rondom in de baarmoeder. Het komt dan ook heel regelmatig voor dat de placenta vroeg in de zwangerschap nog bij of over de baarmoedermond heen ligt. Hierdoor kan er makkelijker wat onschuldig bloedverlies optreden vanuit de placenta.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij ongeveer 1 procent van de zwangerschappen nestelt de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar daarbuiten, vaak in de eierstokken. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is bloedverlies meestal niet het eerst optredende symptoom, veel vaker is hevige buikpijn een reden om alles na te kijken.

Onbekende oorzaak

Heel vaak wordt er geen oorzaak gevonden. Hoewel dit voor jou misschien onbevredigend is, is het wel gunstiger als er niets bijzonders gezien wordt op de echo.

Nog enkele tips:

  • Controleer of het bloed uit de vagina komt en niet van aambeien.
  • Ben je bijna uitgerekend? Rommelt het al wat en is het bloed slijmerig, dit is waarschijnlijk de slijmprop. Je hoeft je geen zorgen te maken.
  • Heeft de verloskundige je verteld dat de placenta laag ligt? Zo ja, dan kan dit heel makkelijk wat bloedverlies geven.

Als je toch ongerust bent, bel dan een verloskundige of arts. Hij of zij zal een aantal vragen stellen, zoals:

  • wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie,
  • was dit een normale menstruatie,
  • wanneer was je zwangerschapstest positief,
  • wanneer is het bloedverlies begonnen,
  • hoe verloopt het bloedverlies,
  • heb je andere klachten en dergelijke?

Houd deze gegevens dan ook bij de hand.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!