© Getty Images

Zwangerschapstest: een overzicht van de verschillende soorten

Denk je dat je in verwachting bent? Spannend! Een zwangerschapstest koop je gewoon in de supermarkt of in de apotheek en kan vaststellen of het inderdaad zo is. Er zijn echter verschillende soorten op de markt. Wat zijn de verschillen en welke koop je best?

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Of je zwanger bent of niet zie je aan de hoeveelheid hCG-hormoon in je urine. Dat kom je makkelijk te weten aan de hand van een zwangerschapstest. De meeste testen werken op dezelfde manier, maar toch zijn er enkele verschillen: de gevoeligheid van de zwangerschapstest, hoe de test in contact komt met je urine en hoe je het resultaat afleest.

Verschillende soorten testen

Midstream test 

Dit is de meest voorkomende en populairste test, supermakkelijk in gebruik. 

Hoe werkt de test?

Haal het dopje van de test en hou het uiteinde in je urinestraal terwijl je plast of stop het enkele seconden in een potje urine dat je hebt opgevangen. Plaats nu het dopje opnieuw op de test en leg deze op een vlak oppervlak. Wacht nu enkele minuten (hoe lang precies lees je in de gebruiksaanwijzing). 

Komt er een streepje bij de C, dan betekent dat dat de test gelukt is. Volgt er ook een streepje bij de T, dan ben je hoogstwaarschijnlijk zwanger.

Mercurochrome Zwangerschapstest

Mercurochrome Zwangerschapstest

Mercurochrome Zwangerschapstest

€ 6,42  –  24pharma.be

Shop het hier.

Digitale zwangerschapstest

Deze test is gelijkaardig, maar met het voordeel dat hij volledig digitaal af te lezen is. In de plaats van een streepje, zie je de tekst ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’. Dat is meteen een stuk duidelijker dan een vaag streepje. Bovendien geven bepaalde testen aan hoe lang je al zwanger bent.

Clearblue Digital Zwangerschapstest

Clearblue Digital Zwangerschapstest

Clearblue Digital Zwangerschapstest

€ 12,08  –  Newpharma.be

Shop het hier.

Test met strip

Deze test wordt ook de dipstick genoemd en is iets minder praktisch dan de gewone midtream test.

Hoe werkt de test?

Begin met een beetje urine op te vangen in een bakje of een potje. Hou het onderste gedeelte van de strip in de urine en let erop dat de urine niet hoger dan de aanduiding ‘MAX’ komt. Leg de strip op een droog en vlak oppervlak en wacht een paar minuten. Hoe lang je de urine in de strip moet houden en hoe lang je op het resultaat moet wachten vind je in de gebruiksaanwijzing. 

Ook hier moet je een streepje bij de C zien verschijnen dat aangeeft dat de test werkt. Staat er ook een streepje bij de T, dan ben je hoogstwaarschijnlijk zwanger.

Sensitest Zwangerschapstest

Sensitest Zwangerschapstest

Sensitest Zwangerschapstest

€ 1,69  –  Sensitest

Shop het hier.

Test met cassette

Deze test doet een beetje denken aan de Covid-test. Alleen vang je hier natuurlijk urine op.

Hoe werkt de test?

Start met wat urine op te vangen in een potje of bakje. Leg de cassette op de tafel en zuig met het pipetje een beetje urine op. Druppel de urine in het juiste vakje van de cassette en wacht een aantal minuten. Lees steeds goed de gebruiksaanwijzing zodat je je niet van vakje vergist en je weet hoe lang je op de resultaten moet wachten. 

Verschijnt er een streepje bij de C, dan is de test gelukt. Als je zwanger bent, moet er ook bij de T een streepje verschijnen.

Sensitest Zwangerschapstest cassette

Sensitest Zwangerschapstest cassette

Sensitest Zwangerschapstest cassette

€ 5,95 (voor drie stuks)  –  Sensitest

Shop het hier.

Extra vroege zwangerschapstest

Bepaalde testen kun je vroeger uitvoeren dan anderen. Dat komt omdat ze gevoeliger zijn en je ze daardoor al wat vroeger kunt gebruiken. Let er zeker op bij de aankoop!

Vervallen testen?

Opgelet! Wist je dat een zwangerschapstest kan vervallen? In de meeste gevallen is zo’n test twee tot drie jaar houdbaar. Heb je er nog eentje in de kast liggen van bij een vorige poging om zwanger te raken? Controleer dan zeker de houdbaarheidsdatum

Bronnen: allesoverkinderen.nl, 24baby.nl

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content