De eerste nacht met je baby: zo pak je het aan
Het is gelukt: na negen lange maanden wachten is je kleine spruit eindelijk daar. Maar dan begint natuurlijk pas het echte werk. Overdag is er nog kraamhulp om al je vragen op af te vuren, maar die eerste nacht: hoe pak je die aan?
Terug thuis met je kersverse spruit: en nu?
Die eerste dagen alleen met je kersverse baby zijn voor veel ouders een beetje spannend. Dat is niet onlogisch: plots sta je in voor de zorg van een klein en hulpeloos wezentje dat je nog helemaal moet leren kennen. Overdag is er kraamzorg of familie waar je met al je vragen, twijfels en bekommernissen terechtkunt. Maar ’s nachts is het enkel jij, je partner en de baby. Waar je dan zoal op moet letten? Een paar tips op een rij om het hoofd koel te houden.
Help, hij ademt niet
Wat in die allereerste nacht bij veel ouders voor de meeste stress zorgt, is de ademhaling van hun baby. Die is immers nog helemaal niet regelmatig: soms hoor je een paar tellen niets, waarna er dan toch weer een diepe zucht of een kreuntje volgt. Dat is eng, maar wel compleet normaal: het ademhalingsstelsel van je baby is nog niet volgroeid. Pas op drie á vier maanden zal de ademhaling van je baby zich normaliseren en volgens een heel regelmatig patroon verlopen. Tot die tijd: geen paniek, gewoon af en toe even checken.
Eerste hulp bij verslikken en spugen
Waar je als kersverse ouder ook niet van moet schrikken: in de eerste dagen na de geboorte zou je baby weleens kunnen kokhalzen of spugen. Tijdens de bevalling kan er immers vruchtwater of slijm in de mond van de baby terecht zijn gekomen. Dat wordt vaak later weer uitgespuugd. En dat spugen kan al eens met wat kokhalzen of verslikken gepaard gaan. Merk je dat je baby het moeilijk heeft: leg hem dan eventueel op z’n zij en klop zachtjes op z’n rug.
Borstvoeding op vraag
Een derde nieuwigheidje is de voeding: in die eerste maanden na de geboorte is de maag van je baby zo klein dat hij nog maar heel weinig in een keer kan drinken. Daardoor zul je ’s nachts een aantal keer uit je bed moeten om je kindje te voeden.
Hoe vaak je je baby per dag (of nacht) exact moet voeden? Daar zijn geen exacte regels aan verbonden. Het beste is je schema af te stemmen op de nood van je baby: geeft die aan dat hij honger heeft, dan is het tijd om hem aan te leggen.
Normaal gezien zit er tussen de verschillende voedingsmomenten zo’n twee tot vier uur. Langer dan vijf á zes uur wachten met een nieuwe voeding wordt afgeraden. Laat je baby zo lang of zo vaak drinken als hij dat wil. Tenzij het te pijnlijk wordt voor jou natuurlijk.
Tips om je baby aan te leggen
Een goede aanlegtechniek is belangrijk om de voeding goed op gang te laten komen zonder pijnlijke tepels of kwaaltjes. Wil je weten hoe je je baby die allereerste keer precies moet aanleggen? Vroedvrouw en lactatiekundige Nathalie Baeyens van De Geboorteprakijk legt het je uit.
Lukt het niet meteen? Panikeer dan niet. Blijf rustig én blijf proberen. Besef heel goed dat er heel veel vrouwen zijn die in het begin net zo zoekende zijn als jij en dat dat helemaal oké is. Blijft de borstvoeding ook de komende dagen en nachten moeilijk lopen, vraag dan gewoon raad aan je vroedvrouw.
Flesjesvoeding: om de 3 à 4 uur
Ga je voor flesjesvoeding in plaats van de borst? Geef je baby dan om de drie à vier uur een flesje van om en bij de 10 ml. Is je baby niet tevreden en lijkt het alsof hij nog honger heeft? Probeer dan de volgende keer een flesje van 15 ml.
Niet te koud en niet te warm
Zorg er ook voor dat je baby het ’s nachts niet te warm en niet te koud heeft. Neem regelmatig zijn temperatuur om dat te checken en let niet te hard op de temperatuur van de handjes en de voetjes. De ideale temperatuur van je baby ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Hoe je de temperatuur het best neemt? Tussen de billetjes van je baby. De thermometer rectaal inbrengen geeft nog altijd het beste resultaat.
Wat als de temperatuur van je baby onder de 36,5 graden gaat?
Dan kleed je je baby best iets warmer aan, eventueel met een extra dekentje. Huid-op-huidcontact helpt je kindje zijn temperatuur omhoog te krijgen. Je kunt daarnaast een speciale kruik bij hem in bed leggen. Knoop die wel altijd nog eens extra om met een doek en zorg ervoor dat er geen rechtstreeks contact met je kindje is. Zorg ook dat de kruik niet op hem of haar kan rollen. Blijft de temperatuur te laag? Dan raadpleeg je best je vroedvrouw. Let wel: zorg bij het meten dat de thermometer diep genoeg in het poepgaatje zit. Anders heb je mogelijk een te laag gemeten temperatuur terwijl er niets is om je zorgen over te maken.
Wat als de temperatuur van je baby boven de 37 graden gaat?
Doe eventueel wat minder kleertjes aan en neem zeker een kruik weg. We spreken over koorts bij een temperatuur boven de 38 graden. Met een baby jonger dan drie maanden contacteer je dezelfde dag nog naar een kinderarts bij koorts.
SOS huilbuien
Huilt je baby ’s nachts? Dan is de kans groot dat hij honger heeft. Probeer dat dus altijd eerst. Heeft je baby net gegeten of maakt hij geen aanstalten om de borst of het flesje te nemen? Dan zou het ook iets anders kunnen zijn, zoals:
- Darmkrampen. Het is de eerste keer dat er voeding via hun maagje hun lichaam binnenkomt en dat zou in de eerste dagen weleens voor wat last kunnen zorgen. Want het spijsverteringsstelsel van je baby moet nog wennen.
- TIP: Probeer je baby zo goed mogelijk te laten ontspannen en help hem eventueel met verteren door zachtjes in cirkelvormige bewegingen over zijn buikje te wrijven. Ook warmte kan helpen: een heerlijk badje kan bijvoorbeeld wonderen doen, maar ook je baby bij jou nemen kan helpen.
- Behoefte aan warmte en geborgenheid. Je baby komt nog maar net uit de veilige baarmoeder. De overgang naar de ‘koude’ buitenwereld kan voor hem best ingrijpend zijn. In die eerste dagen, weken en zelfs maanden zijn baby’s dan ook heel erg graag dicht bij hun ouders. Niet alleen de warmte van je lichaam, het geluid van je stem en het ritme van je ademhaling en je hartslag zullen hem rustig maken, ook zijn stresspeil daalt.
- TIP: Dat je je baby niet heel de nacht bij jou kunt houden, is natuurlijk logisch. Om de overgang niet te abrupt te laten verlopen, kun je zijn bedje voorverwarmen met een kruik.
Weg met vieze pampers
Wat je tot slot ook niet uit het oog mag verliezen: een vieze pamper. Verschoon je baby liefst elke keer voor een voeding. Dan is je baby meteen goed wakker en hopelijk ontspannen om daarna te eten. De eerste ontlasting van je baby zal er vrij donker (bijna zwart) uitzien en is bijzonder hard. Dat is normaal. Daarna kan de kleur variëren van geel, over groen en bruin.
Meer lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!