Warm weer? Zo bescherm je je baby tegen de hitte!

Door -
baby hitte
©Gettyimages
Zonnige dagen voor de boeg? Op reis naar warmere oorden? Dat je voorzichtig moet zijn met de zon weet je ongetwijfeld al. Maar die warmte kan ook gevaarlijk zijn voor je kind! Wij zetten een aantal voorzorgsmaatregelen voor je op een rijtje:

Last van de warmte

Vooral jonge baby’s kunnen sneller last krijgen van een zonneslag of van uitdroging . De warmteregeling van hun lichaampjes is immers nog niet wat het moet zijn.

Aan de nervositeit of het huilen van je baby kun je merken dat hij last heeft van de hitte. Ook z’n eetlust en zijn slaapgewoontes kunnen danig verstoord raken. Tracht, indien mogelijk, je kind in een frisse, maar geen tochtige kamer te installeren.

Water = redder in nood

 • Geef je baby regelmatig te drinken. Ook oudere kinderen hebben meer vocht nodig als het warm is. Geef je borstvoeding? Leg je baby dan vaker aan.
 • Koel je kind in alle zachtheid wat af door hem een bad te geven.

De kleding van je baby

 • Voor de kleding die rechtstreeks in contact komt met de huid, kies je best voor katoen.
 • Geef ook de voorkeur aan lichte kleuren die de zon weerkaatsen.
 • Verkies absorberende, maar luchtdoorlatende T-shirts.

Denk eraan dat, net als jij, je baby niet gediend is met lange broeken en hemden met lange mouwen. Omdat een baby minder beweegt dan een volwassene, neem je best steeds een katoenen sweater mee voor het geval het plots frisser wordt.

Zonneslag of oververhitting

Een kind dat te veel is toegedekt, niet voldoende beweegt en/of in een betrekkelijk gesloten ruimte — al dan niet blootgesteld aan zon — met weinig luchtcirculatie vertoeft, loopt uiteraard veel kans op oververhitting of op een zonneslag. Let dus extra goed op als je met de wagen reist en leg nooit een doek over de kinderwagen.

Zo kun je een zonneslag herkennen:

 • Je kind heeft een plotse koortsaanval.
 • Hij of zij lijkt wat moeite te hebben met ademen.
 • Je oogappel moet braken.
 • Jouw kind kan zowel wit wegtrekken als een rood aangelopen hoofd hebben.

Indien je vermoedt dat je zoon of dochter een zonneslag heeft, bel dan onmiddellijk de arts. Uit preventie is het dus noodzakelijk om je kind in de schaduw te zetten, in een goed verluchte ruimte.

Tips bij het insmeren met zonnecrème

 • Breng de zonnecrème aan twintig minuten voordat je kind naar buiten gaat.
 • Vergeet de kwetsbare plekjes niet (denk aan oren, handen en voeten).
 • Herhaal om de twee uur. Bij waterpret moet de frequentie nog opgedreven worden.

Hoe herken je uitdroging?

Bij uitdroging verliest je kind heel wat water en minerale zouten en dat kan gevaarlijk zijn. Uitdroging wordt veroorzaakt door het hevig zweten ten gevolge van oververhitting of koorts. Hoe jonger, hoe sneller het kind uitdroogt en hoe gevaarlijker de uitdroging is. Aanhoudende uitdroging is immers levensbedreigend voor je baby.

Indien je uitdroging vermoedt bij je kind, bel dan onmiddellijk de dokter of ga naar het ziekenhuis. Daar zullen ze je baby zo veel mogelijk vocht toedienen. Als je kind meer dan tien procent van zijn gewicht heeft verloren, wordt het vocht zelfs via een infuus toegediend.

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!