Kunnen baby’s al zindelijk zijn?
In Afrika, Azië en delen van Zuid-Amerika worden zindelijke baby’s als normaal beschouwd, terwijl we het hier gewoon zijn dat kinderen pas later op het potje gaan. Omdat we denken dat hun bekkenbodemspieren onvoldoende getraind zouden zijn en omdat we nog niet met hen kunnen communiceren. Maar is dat wel écht zo? Er bestaat immers zoiets als Baby Zindelijkheids Communicatie of BZC.
Al gehoord van BZC?
Moeders die borstvoeding geven, weten dat ze op signalen — zoals smakken en handjes naar het mondje brengen — van de baby moeten letten om te weten of die al dan niet toe is aan een nieuwe voeding. Maar het is ook mogelijk om af te lezen of er stoelgang of een plasje op komst is door je kind in de gaten te houden. Denk aan: geluidjes, een bepaalde gezichtsuitdrukking, huilen, enz. In dit geval spreken we van BZC: Baby Zindelijkheids Communicatie.
Ouders die deze methode toepassen doen dit, omdat:
- ze een natuurlijke methode verkiezen.
- ze een luier beschouwen als iets dat hun kind belemmert.
- ze luieruitslag willen voorkomen.
- luiers slecht zijn voor het milieu.
Communicatie en gewoonte
Een baby beheerst veel signalen om te communiceren. Maar het is aan de mama of papa om deze te leren kennen en er op in te spelen. Daarnaast speelt gewoonte ook een belangrijke rol. Want door er een routine van te maken, dat zijn behoefte doen bij een bepaalde houding, geluid en eventueel plaats hoort, ontstaat er gewenning.
Met een handig tijdschema kun je een baby zindelijk maken
Probeer neer te pennen wanneer je kindje plast of poept. Als je al even aan het ‘oefenen’ bent, kun je een soort van patroon herkennen. Misschien moet je kind wel iedere ochtend na het eten de grote boodschap doen? Aan jou om het te ontdekken!
Met behulp van het instinct van ouders kan een baby zindelijk worden
Veel mama’s én papa’s beschikken over het instinct om aan te voelen wanneer hun kind zijn behoefte moet doen. En al zeker wanneer ze hier al een tijdje mee bezig zijn.
Is je kind hier wel klaar voor?
Op zich hoef je je hier geen zorgen om te maken, want deze natuurlijke methode leert je kind om op een rustige manier, met behulp van de ouders, zijn behoeften onder controle te krijgen. Kun je je toch niet vinden in deze aanpak? Dan is het zeker geen schande om voor (wasbare) luiers te opteren. Gewoon doen waar je je goed bij voelt!
Bron: kiind.nl
Ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!