Getty Images

Wat heb je nodig bij de luiertafel? Een checklist!

Met een kleine baby in huis is een praktisch ingerichte verzorgingstafel een must. Je zult er namelijk heel wat tijd doorbrengen die eerste periode, want zo’n kleintje verbruikt heel wat luiertjes per dag. Maar wat heb je nu écht nodig bij de verzorgingstafel? Wij maakten een checklist.

Luiertafel checklist

Verzorgingskussen of -matje

Geen luiertafel zonder handig verzorgingskussen natuurlijk. Je hebt heel wat basic versies met opstaande randen waar je uit kunt kiezen. Heeft je kindje last van reflux, dan is een licht hellend kussen een optie. Het is bovendien ook makkelijker voor jou om oogcontact te maken met je baby. Kies er eentje met een afneembare hoes die je eenvoudig in de wasmachine kunt stoppen.

Tip: voorzie altijd een extra cover, zodat je makkelijk kunt wisselen na een ongelukje.
Op zoek naar nog meer tips? Die vind je hier.

luiertafel, verzorgingstafel, luier verversen

Beaba Verzorgingskussen hellend sofalange (The Baby’s Corner, € 65,99)

Vochtige doekjes

Om de billetjes mooi proper te krijgen heb je vochtige babydoekjes nodig, en veel. Wist je al dat er ook doekjes bestaan die geen chemicaliën bevatten? Dat is veel beter voor je baby’s huidje, maar ook voor het milieu. Wil je nog een stapje verder gaan, overweeg dan zeker het gebruik van wasbare billendoekjes. Het lijkt een hoop extra werk, maar dat valt echt heel goed mee. Er bestaan verschillende ready-to-go systemen met doekjes, olietjes en sprays, maar je kunt natuurlijk ook helemaal zelf je pakket samenstellen. Hier vind je een overzicht.

luiertafel, verzorgingstafel, luier verversen

Cheeky Wipes Kit Maxi met Witte Katoenen Doekjes (Blabloom, € 49,95)

Luiers

Luiertafel, het woord zegt het zelf, toch? Het belangrijkste zijn natuurlijk de luiers zelf. Ook hierin is tegenwoordig enorm veel keuze. Kies jij voor de traditionele wegwerpluier, een ecologische variant of ga je ook hier voor wasbaar? Ze hebben allemaal zowel voor- als nadelen en uiteindelijk maak je een keuze die het best past bij jou, je baby en de situatie. Neem zeker hier een kijkje als je wilt weten hoe wasbare luiers precies werken.

Wist je dat je je ook een pakket wasbare luiers kunt huren? Zo kun je eenvoudig testen of het wat voor jou is.

luiertafel, verzorgingstafel, luier verversen

Huurpakket wasbare luiers – 4 weken (Klein spook, € 85,00)

Tip: leg een schone luier onder je baby als je ‘m gaat verversen. Zo heb je meteen de nieuwe luier ter beschikking.

Benieuwd naar nog meer luierhacks? Die vind je hier!

Hydrofiele doeken

Je kunt nooit genoeg tetradoeken hebben, dat vertelden we hier al. En ook bij je luiertafel komen ze goed van pas. Leg een hydrofieldoek op het verzorgingskussen of gebruik ‘m om je kleintje af te drogen na het bad.

Billenzalf

Veel kindjes hebben last van luieruitslag, een rode en geïrriteerde huid op de billen of bovenbenen. Je kindje regelmatig verschonen is belangrijk, maar ook een speciale billenzalf kan soelaas bieden.

Propere kleertjes

Als je luiers gaat verversen zal het je vast opvallen dat niet enkel de luier nat of vuil is, maar vaak ook het rompertje of de rest van de kledij. Het is dus geen overbodige luxe om een selectie propere kleertjes bij je luiertafel te bewaren. Je hebt écht geen zin om met een luier én een kind dat onder de poep hangt op zoek te gaan naar een schoon rompertje.

Last van een lekkende luier? Hier verzamelen we nuttige tips!

Klein speeltje

Een pasgeboren baby blijft vaak mooi stil liggen op het verzorgingskussen, maar na een tijdje verandert je kleintje in een spartelend en wiebelend monstertje. Een pamper verversen is een hele uitdaging op die manier! Bereid je goed voor op deze fase en leg alvast enkele kleine speeltjes klaar bij de luiertafel die je kindje kunnen afleiden.

Nog tips nodig? Hier!

Verzorgingsproducten

Staat de verzorgingstafel in de badkamer, dan voorzie je best ook een mandje met verzorgingsproducten voor je kindje. Badolie, bodywash en shampoo, maar ook een
milde bodylotion of olie om je baby’s huid zacht te houden of te gebruiken tijdens een massage. Wees je ervan bewust dat je baby’s huid nog heel erg dun is en dus makkelijk stoffen opneemt. Kies dus steeds voor speciale babyproducten op basis van natuurlijke ingrediënten, zonder schadelijke chemicaliën.

luiertafel, verzorgingstafel, luier verversen

Shampoo & Wasgel Duo voor Baby & Kids (Naïf, € 17,50)

Ook handig

Wij kozen ervoor om een mandje met allerlei kleine hulpmiddelen te voorzien op of onderaan je verzorgingstafel. Een nagelvijltje of schaartje, een neuspeertje en fysiologisch serum om de neus te spoelen, een koortsthermometer, … Allemaal dingen die erg handig zijn als je ze bij de hand hebt.

Ook interessant voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content