Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
EHBO-tips: hoe jonge kinderen helpen bij een ongelukje?
Een peuter met een bloedneus? Of erger: een brandwonde? Keep calm en kom in actie. Met deze EHBO-tips weet je wat je moet doen.
Bloedneus
Meestal is een bloedneus bij jonge kinderen onschuldig.
- Laat je kind licht voorovergebogen zitten. Niet naar achteren: het bloed kan dan in de keel komen, waardoor je kind kan gaan overgeven.
- Knijp de neus tien minuutjes zachtjes dicht en check dan of het bloeden is gestopt.
- Is dat niet het geval? Knijp de neus dan nog eens dicht. Je kunt er ook een koud kompres tegen houden.
- Werkt dat niet? Bel dan de huisarts.
Snij- en schaafwonden
- Wanneer je kind een snij- of schaafwonde heeft, kun je die het best met water en zeep schoonmaken. Gebruik daarvoor een gaasje, géén watten of ander pluizig materiaal. Dat gaat namelijk plakken.
- Verwijder eventuele stukjes vuil uit de wond. Die kan daardoor een beetje bloeden, maar dat kun je opnieuw stelpen met een schoon gaasje.
- Plak er tot slot een pleister op als er kledingstukken tegen schuren. Is dat niet het geval? Dan laat je pleisters best achterwege.
Brandwonden
- Als je kind een brandwonde heeft, hou je de wond tien minuten onder de lauwe kraan.
- Trek de afgekoelde natte kleding uit en spoel de wonde opnieuw af met lauw water.
- Knip de kleding, die aan de wonde vastplakt, rondom weg.
- Dek de wonde af met schoon, niet-pluizend materiaal (bijvoorbeeld een schoon laken of een kussensloop) om infecties te voorkomen.
- Smeer geen lotion, vet of zalf op de wonde en prik brandblaren niet door.
- Raadpleeg altijd de huisarts.
Slokje van een schoonmaakmiddel
- Neem sowieso altijd voorzorgsmaatregelen: berg schoonmaakflessen hoog op, zorg voor een kinderslot op lage kastjes en download de Gifwijzer-app.
- Heeft je kind toch wat binnengekregen? Probeer erachter te komen wat, want elke vergiftiging vereist een andere aanpak.
- Probeer niet zelf je kind te laten overgeven, maar bel naar het Antigifcentrum op 070-245 245 of ga meteen naar je huisarts.
Alles over vergiftiging bij kinderen lees je in dit artikel.
Op cursus
Een pleister plakken kan iedereen en een verbandje aanleggen lukt je waarschijnlijk ook nog wel. Maar wat doe je als je kind zich verslikt? Of een ernstige bloeding krijgt? Vaak is het vooral belangrijk hoe je in de eerste minuten na een ongeluk handelt. Een speciale kinder-EHBO-cursus kan daarbij helpen. Je krijgt informatie, oefent vaardigheden en leert reanimeren. Onder meer bij Child Care Academy kun je zo’n cursus volgen. Kijk op www.child-care-academy.org voor meer informatie.
Bron: Zappy Ouders – Nr.3 – April 2017
Lees ook:
- Hou je kindje uit de buurt van deze giftige planten
- Zó ziet de ideale huisapotheek voor een gezin met kinderen eruit
- Zomerse pijntjes bij kleintjes: wat te doen?