Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Dit moet je weten over de slaapbehoefte van je baby
De eerste maanden brengt je kindje voornamelijk al slapend door. Helaas komt zijn of haar slaappatroon in het begin niet bepaald overeen met het jouwe. Wij vertellen je graag wat je moet weten over de slaapbehoefte van je baby.
De slaapbehoefte van je baby: een paar cijfers
Een pasgeborene slaapt 16 à 20 uur op 24. Die slaapbehoefte van je baby zal langzaam maar zeker dalen, al wordt routine belangrijker naarmate je kindje opgroeit. Algemeen kun je stellen dat het gemiddelde kind jonger dan 1 jaar 13 tot 14 uur slaap nodig heeft per dag. Toch is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat er geen muurvaste slaappatronen bestaan waar je kind koste wat het kost aan moet beantwoorden. Net als voor volwassenen geldt voor baby’s namelijk ook dat de slaapbehoeften variëren.
Dag en nacht
Al drijft het je regelmatig tot wanhoop, je pasgeborene kan niet vanzelf het onderscheid maken tussen dag en nacht. Pas als je kleintje ongeveer een maand oud is, begint hij een dag- en nachtritme te ontwikkelen, maar dat betekent niet dat hij overdag geen rust nodig heeft. Reken zeker op 2 of 3 dutjes die soms wel 3 uur kunnen duren!
TIPS:
- Je kunt wel zelf van in het begin het onderscheid duidelijk proberen te maken tussen de dag, wanneer jullie knuffelen en spelen, en de nacht, wanneer het hele gezin rust.
- Overdag kun je je kind bijvoorbeeld in je buurt te slapen leggen in een parkje. Geen zorgen: hij kan normaal gezien prima slapen met huishoudelijke geluiden op de achtergrond.
- Maak het zeker niet extra stil in huis, want dan wordt het dag-nachtonderscheid weer te klein. Hetzelfde geldt voor de verlichting: laat die gerust aan.
- ’s Nachts leg je je baby best terug in zijn donkere, rustige kamer.
- Als je hem ’s nachts de borst of de fles geeft, doe je er goed aan geen fel licht aan te steken.
- Praat ook niet te luid tegen je kind, om hem niet helemaal klaarwakker te maken.
Stilaan zal je kind zo de dag associëren met spel, verzorging en communicatie, terwijl de nacht een moment van kalmte en rust wordt.
Zo leer je je kind een vast slaappatroon aan
Elke baby heeft baat bij een vast slaapritueel.
TIPS:
- Als je steeds dezelfde handelingen na elkaar, in steeds dezelfde volgorde doet, zal hij op termijn sneller in slaap raken. Je kunt je kindje bijvoorbeeld eerst eten geven, dan een badje, hem daarna een pyjama aandoen, in bed of in de wieg leggen, en steeds hetzelfde slaapliedje zingen of laten horen via de babyfoon.
- Daarna doe je het licht uit en is het tijd voor de nachtrust.
- Begin onmiddellijk met het aanleren van dat slaapritueel, ook al wordt je pasgeborene nog heel vaak wakker. Na een tweetal maanden zullen deze goede gewoontes hun vruchten afwerpen.
- Probeer onmiddellijk te reageren als je kindje tekenen van vermoeidheid vertoont: hij begint te zeuren, wordt een beetje lastig, wrijft over ogen en neus … Tijd om je baby in bed te stoppen! Zo associeert hij de zin om te slapen met het naar bed gaan.
- Sommige kindjes slapen beter als ze warm ingestopt zijn. Sommige experts beweren dat dat hen aan de veilige periode in de baarmoeder herinnert.
- Een muziekdoos, mobiel of babyfoon die steeds hetzelfde melodietje afspeelt, zal je kindje associëren met het slapengaan.
- Om je kind te helpen slapen, kun je de wieg zachtjes heen en weer bewegen.
Meer over de slaap van je kleintje:
- Zo leer je je kind wat langer slapen
- Hoeveel slaap heeft een schoolgaand kind nodig?
- 5 voorleesboekjes voor een waterdicht slaapritueel