Inbakeren in de zomer: goed idee of niet?
Met een klein baby’tje zoek je als ouder vaak naar manieren om de nachtrust zo vlot mogelijk te laten verlopen. Je kindje inbakeren kan een hulp zijn, maar wat doe je als de temperaturen oplopen? Is inbakeren in de zomer wel een goed idee? We zochten het uit.
Wat is inbakeren?
Inbakeren is je kindje in doeken wikkelen voor het slapengaan.
Zo doe je dat:
Het is belangrijk dat je op een correcte manier inbakert om onveilige situaties te voorkomen. Ben je onzeker over het inbakeren? Vraag dan raad aan je kraamhulp of kinderarts.
Hetzelfde effect krijg je door je baby strak in te stoppen of met andere woorden: het bed ‘kort’ op te maken.
Zoals hier:
Waarom je kindje inbakeren?
Sommige kindjes zijn erg beweeglijk in hun slaap: ze maken veel arm- en beenbewegingen en houden zichzelf op die manier uit hun slaap. Ze slapen dus rustiger als ze minder kunnen bewegen. Inbakeren of strak instoppen kan helpen. Voor sommige kinderen is inbakeren een tijdelijk hulpmiddel om tot regelmaat te komen en een ritme in slapen, eten en spelen terug te vinden.
Op welke leeftijd kun je je kindje inbakeren?
Het is aangewezen om je kindje pas in te bakeren vanaf drie weken. Doorgaans wordt het inbakeren acht weken volgehouden om effect te hebben. Dat betekent dat niet meer wordt gestart met inbakeren na de leeftijd van vier maanden, want dat is al het moment om stilaan aan ontbakeren te denken.
Vóór de leeftijd van zes maanden moet het inbakeren afgebouwd zijn. Op de leeftijd van zes maanden kunnen kinderen draaien van hun rug naar hun buik. Ingebakerd slapen op de buik is niet veilig.
Wanneer kun je je kindje niet inbakeren?
Er zijn verschillende redenen om een kind niet in te bakeren, zoals:
- problemen met de ontwikkeling van de heupjes van het kind,
- koorts,
- een dag en nacht na een vaccinatie,
- infecties aan de luchtwegen,
- …
Je vraagt best advies aan een deskundige of arts als je overweegt om je kind in te bakeren. Een arts kan nagaan of er medische oorzaken voor het huilen zijn. Uiteraard is in die gevallen inbakeren geen oplossing.
Inbakeren in de zomer: ja of nee?
Inbakeren in de zomer kan, maar informeer je vooraf goed bij je arts of kraamhulp. En hou rekening met de tips hieronder.
Opletten voor warmtestuwing
Vooral jonge baby’s kunnen hun temperatuur nog niet goed zelf reguleren, en dan is er een risico op warmtestuwing. Warmtestuwing bij een baby betekent dat hij onvoldoende warmte aan zijn omgeving kwijt kan. Dat ontstaat niet zomaar: meestal heeft een baby dan (hoge) koorts, is hij (veel) te warm toegedekt of verkeert hij in een warme en slecht geventileerde omgeving.
Tips voor veilig inbakeren in de zomer
- Gebruik alleen een luchtdoorlatende doek (bvb. hydrofiele doek) om in te bakeren of een licht laken (geen deken) om kort in te stoppen. Een dekbedje is onveilig en kan leiden tot warmtestuwing of verstikking. Het risico op oververhitting ligt niet aan het inbakeren zelf, maar aan de gekozen materialen van kleding of beddengoed. Of door een combinatie met een veel te warme omgevingstemperatuur.
- Een katoenen rompertje onder de bakerdoek is voldoende, maar als het echt warm is, kun je natuurlijk ook bloot inbakeren.
- Zet je ingebakerde baby geen muts op. Overtollige warmte geraakt je baby immers enkel kwijt via het hoofd. Zorg wel voor warme voetjes. En blijf er steeds alert op dat je baby het niet te warm of te koud heeft.
- Voel daarvoor aan je baby’s nekje, want dat is een goede warmtemeter. Als de huid van je slapende baby warm en droog aanvoelt, is het goed. Voelt het klam aan, laat dan een laagje weg. Als je twijfelt, meet dan de temperatuur van je kindje op. Tot 37,5 °C is een normale lichaamstemperatuur.
- Hevig huilen kan de lichaamstemperatuur doen stijgen. Op tropische dagen kleed je je baby dan best uit, geef hem wat te drinken en bij slaapsignalen baker je hem opnieuw in en leg je hem in zijn bedje.
- Baker niet in na een vaccinatie of bij koorts.
- Zorg voor een koele kamer. Tussen de 15 en 18 graden is de ideale kamertemperatuur. Niet evident tijdens de zomer, maar probeer alvast zoveel mogelijk te ventileren en te verluchten.
- Maak de doeken tijdens het slapen niet los: losse doeken in bed zijn onveilig omdat je baby er verstrikt in kan raken.
Inbakeren in de zomer: tips voor op vakantie
- Zet of leg je baby niet ingebakerd in een autostoeltje of kinderwieg terwijl je rijdt.
- Campingbedjes hebben vaak een dunne matras waardoor het ondergestopte laken nauwelijks blijft zitten. Dat geeft een verhoogde kans op rollen naar de buik. Wees alert!
- Veel kindjes slapen slecht in een vreemd bed. Op vakantie zal er daardoor druk liggen op de regelmaat die je thuis hebt opgebouwd. Doe wat je kunt, blijf kijken naar je baby en speel in op wat hij nodig heeft. Raak niet in paniek of gefrustreerd als het ritme een rommeltje wordt. Eenmaal thuis kom je misschien pas weer aan echte rust en regelmaat toe.
Twijfel je over al dan niet inbakeren in de zomer? Volg je eigen gevoel en dat van je kindje en vraag vooral raad aan je kraamhulp of kinderarts.
Bron: kindengezin.be, inbakeren.nl, pacco.nl
Meer weten over je baby’s nachtrust?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!