Is tandenknarsen schadelijk?

bijten
Jonge kindjes kunnen vaak beginnen tandenknarsen wanneer de eerste tandjes doorkomen. Als ouder maak je je dan snel zorgen over de beschadiging van melktandjes. Hoe schadelijk is tandenknarsen bij baby’s en peuters?

Het geluid van tandenknarsen is erg onaangenaam en kan de haren op je armen overeind doen staan. Dat kan toch nooit goed zijn voor die melktandjes? Maar wat is nu de oorzaak en (hoe) kun je ervoor zorgen dat het stopt?

1 op 5 kinderen

Tandenknarsen is zeker niet zeldzaam. 1 op de 5 kinderen wrijft regelmatig zijn boven- en ondertanden over elkaar met het irritante geluid als gevolg. Vaak doen ze dat ook nog eens met flinke kracht. Waarom weten we niet precies. Al lijkt het soms te komen doordat tanden slecht op elkaar aansluiten. Zodra de tanden doorkomen, kunnen ze door te knarsen hun positie zoeken. Meestal is het dan ook maar een fase. Andere reden kan zijn dat het kind zichzelf zo in slaap knarst of last heeft van stress en het zo onbewust afreageert. Ook erfelijkheid lijkt een rol te spelen.

Tandenknarsen en stress

Tandenknarsen verergert bij stress. Een kind probeert op die manier spanning kwijt te geraken. Merk je dat hij meer gespannen is dan anders? Neem dan voor het slapen gaan samen even de dag door met een aantal rustgevende rituelen zoals een warm bad, een verhaaltje of een massage. Tegen het knarsen zelf hoef je nog niets te doen. Plan wel eens een bezoekje aan de tandarts (liefst 2 keer per jaar) zodra je kind tandjes krijgt. Hij kan het knarsen mee in de gaten houden.

Hoofdpijn

Tandenknarsen is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Vraag wel raad aan je tandarts als je merkt dat je kind er hoofdpijn of kramp in zijn kaken of nek van krijgt. Ook als de randjes van zijn melktanden heel recht zijn afgeslepen en de tanden precies even lang zijn, kun je best even een tandartsbezoekje plannen. Deze kan nakijken of het glazuur beschadigd is. Bij melktanden heeft dat geen blijvende gevolgen, maar het voelt vervelend aan. In ieder geval: in de meeste gevallen houdt het tandenknarsen gelukkig vanzelf weer op.

Lees ook: