Wat als je baby het flesje weigert?

Door -
je kleintje weigert melk uit een flesje
©GettyImages
Jij wilt de borstvoedingsperiode stilaan afbouwen, maar je kleintje weigert melk uit een flesje te drinken. Hoe pak je dit aan? Hoe kan je jouw baby laten wennen? Onderstaande tips zorgen alvast voor minder stress bij baby én mama.

Wanneer laat je de baby wennen aan een flesje?

Wist je dat je beter niet al te lang wacht om je baby al even kennis te laten maken met het flesje? Wanneer je kleintje zo’n 5 weken oud is, zal het een flesje makkelijk aanvaarden. Dat betekent natuurlijk niet dat je dan al moet stoppen met borstvoeding, maar je baby regelmatig een flesje aanbieden is een goed idee.

NOG TIPS

  • Wil je baby het flesje niet als jij het geeft? Laat je partner even proberen. Of oma … die staat ongetwijfeld te trappelen van ongeduld om dit taakje even van je over te nemen. Verlaat ook de kamer zodat je baby je niet kan zien.
  • Geef in het begin altijd vers gekolfde melk (flesvoeding en gekolfde melk uit de diepvriezer smaken anders). Hou het speentje ook even onder de warme kraan, dat zorgt ervoor dat je baby niet schrikt wanneer het een koud speentje in de mond krijgt. Duw eventueel al zachtjes wat melk uit het speentje zodat je baby de melk proeft voor hij moet zuigen.
  • Je kunt ook spelen met de temperatuur van de melk zelf: sommige kindjes vinden warmere of net koudere melk aangenamer.
  • Bied de papfles aan vóór je baby echt honger heeft. 
  • Hou het een tijdje vol, ook als je baby niet meteen vlot drinkt. Hij heeft namelijk tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Bied het flesje liefst elke dag aan, zonder te dwingen.
  • Probeer verschillende houdingen uit wanneer je jouw baby het flesje geeft. Liggend op de arm lijkt het alsof hij de borst gaat krijgen. Sommige baby’s vinden dat prettig, andere net niet. Experimenteer gerust. Misschien lukt het wel al wandelend, in de draagzak of wanneer je kleintje in het wipstoeltje zit, bijvoorbeeld.
  • Geef je kunstvoeding, overweeg dan een ander merk. Het kan zijn dat de smaak van andere melk je baby beter bevalt.
  • Wil het flesjes geven niet meteen vlotten? Stimuleer dan de zuigreflex van je baby door eerst je pink in z’n mondje te stoppen. Van zodra je kleintje begint te zuigen, haal je je pink weg.

LUKT HET NOG STEEDS NIET?

Weigert je kleintje nog steeds melk uit een flesje, dan kun je een andere speen of een andere fles overwegen. Er is tegenwoordig een uitgebreid aanbod: anatomische of bolvormige spenen uit silicone of latex. Het gevoel voor je kindje is helemaal anders en sommige baby’s hebben een duidelijke voorkeur. 

Tip: sommige merken hebben verschillende soorten speentjes in hun aanbod. Dan is het niet nodig om ook andere flesjes te kopen. Start altijd met eentje om te testen. Bijkopen kan nadien altijd. 

Er bestaan ook flesjes die de overgang van borstvoeding naar flesvoeding (of de combinatie) makkelijker maken. Dankzij de vorm van de speen komt de drinktechniek overeen met hoe je baby aan de borst drinkt. Heeft je kindje nood aan een pauze, dan stopt de stroom van de melk ook. 

Geen succes? Geen nood. Je kunt je baby ook voeden met een lepeltje of beker. Ga voor een zacht lepeltje of een handige beker. Als je de melk aan je baby’s lippen laat komen, likken ze deze naar binnen. Het is misschien niet meteen de meest praktische methode, maar oefening baart kunst. In deze fase ben je bovendien blij dat je kindje z’n melk binnenkrijgt. 

Tip: kies een beker met markeringen. Zo zie je meteen hoeveel je baby gedronken heeft.

MEER LEZEN OVER FLESJES:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here