Kinderwagen versus babydraagzak

Outdoor portrait of happy mother carrying her baby in carrier.
Vanaf de tweede à derde levensweek belet niets je om samen met je kind van een leuke wandeling te genieten. Om een jonge baby te vervoeren heb je de keuze tussen de kinderwagen en de babydraagzak. We geven je hier de voor-en nadelen van beide.

Kinderwagen

Een kinderwagen is vooral bedoeld voor jonge baby’s. Baby’s jonger dan zeven maanden moet je immers horizontaal vervoeren omdat anders later rugklachten kunnen optreden. Bij sommige modellen bestaan er speciale kussens waardoor het hoofd van je baby rechtgehouden wordt als hij niet volledig neerligt. De traditionele kinderwagen is niet compact en vrij zwaar. Je baby kan er vanaf de geboorte in totdat hij ongeveer zeven maanden oud is. Sommige modellen groeien mee zodat je ze later ook als buggy kan gebruiken. Dan gaat de kinderwagen zeker drie jaar mee.

Je kan ook kiezen voor een kinderwagen met reiswieg, die bestaat uit een los onderstel met een reiswieg en wandelinzet. Je kan de reiswieg gebruiken als gewone wieg wanneer je ergens op bezoek gaat. Wanneer je kind de reiswieg ontgroeid is (ongeveer op vijf maanden), gebruik je het onderstel in combinatie met de wandelwageninzet. De rugleuning kan meestal in verschillende standen versteld worden en het zitje kan omkeerbaar zijn, zodat je kind naar jou of naar de weg kan kijken. Deze combinatie kan je gebruiken tot je kind ongeveer drie jaar is.

LEES OOK: SHOP: 7 kinderwagens voor een heerlijke wandeltocht

Babydraagzak

Als je je kind dicht bij je wil hebben, kan je hem al vanaf de eerste dag meenemen in een draagdoek. Zo ligt je kind half gedraaid tegen jouw lichaam aan en geniet het mee van je lichaamswarmte. Zorg er steeds voor dat je kind voldoende frisse lucht krijgt. Het meest comfortabel ligt je kind met zijn hoofd tegen je borst.

Er bestaan twee soorten draagdoeken: de ene moet je knopen en omslaan en de andere is voor-gevormd met kliksluitingen. Een goede draagzak geeft je kind voldoende steun in rug en nek. Maak de wandelingen met de draagzak in het begin niet te lang. Zo kunnen jij en je kind aan de nieuwe manier van vervoeren wennen. Het voordeel van een draagzak is dat je je kind overal mee naartoe kan nemen. Zonder obstakels die overwonnen moeten worden, zoals wel eens het geval is met wandelwagens (trappen, zand en hobbelige of onderbroken wegen). Het gewicht van zo’n draagzak is te verwaarlozen, maar dat van de baby kan snel toenemen. Het systeem wordt dus vaak gebruikt bij kinderen die minder dan 15 kilogram wegen.

Prettige wandeling!