Draagzak voor je baby kopen: hierop moet je letten
Het aanbod aan draagzakken is groot! Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij geven je enkele tips, zodat je weet waarop je moet letten bij de aankoop van een nieuwe draagzak.
Waarop moet je letten bij de aankoop van een draagzak voor jouw baby?
1. Mag een pasgeboren baby in een draagzak?
Dragen kan al meteen vanaf de geboorte. Het is wel belangrijk om goed na te gaan of jouw draagzak daarvoor geschikt is. De meeste draagzakken bieden al ergonomische draagoplossingen vanaf 3,2 kg. Stel de draagzak goed af of gebruik indien nodig een newborn inlay. Zo ben je zeker dat je kleintje veilig en ergonomisch zit.
2. Hoe weet je of de draagzak ergonomisch is?
Wanneer je je kindje draagt, kijk dan goed na of je kleintje de zogenaamde kikkerhouding aanneemt. Dat betekent dat het ruggetje de natuurlijke bolling aanhoudt en dat de beentjes in de zogenaamde M-spreidstand staan: de knietjes moet hoger liggen dan de billen. Dankzij de schouderbanden en heupband wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld over het lichaam van de drager.
Ben je niet zeker? Kijk dan of de draagzak misschien gecertificeerd is door de vereniging Aktion Gesunder Rücken of door het International Hip Dysplasia Institute. Dat geeft aan of een product rugvriendelijk is voor zowel drager als baby, of dat het een gezond product is voor de heupen van de baby.
Let op: volg steeds de veiligheidsinstructies die worden geleverd met de draagzak, en let ook op een goede positionering en ondersteuning van de baby om verstikkingsgevaar of andere letsels te voorkomen. Zorg er eveneens voor dat alle gespen, riemen en sluitingen correct zijn bevestigd.
3. Wie gaat de draagzak dragen?
Een draagzak wordt vaak gebruikt door beide ouders en eventueel ook eens door een grootouder. Let er dan op dat de draagzak eenvoudig kan worden aangepast, zodat deze altijd is afgestemd op het lichaam van de drager.
De draagzak moet trouwens niet alleen verstelbaar zijn voor de verschillende lichaamstypes van de (groot)ouders, maar ook omdat hij zich makkelijk moet kunnen aanpassen aan de groeiende baby.
4. Comfort voor de drager
Niet alleen het comfort van je kleintje is belangrijk, maar ook dat van de drager. Koop daarom zeker een draagzak met gewatteerde schouderbanden en heupband, die ervoor zorgen dat het dragen van de baby zo comfortabel mogelijk is.
5. De stof
Sommige zakken zijn gemaakt van draagdoekstof, andere zijn wat steviger en gemaakt van canvas. Tegenwoordig vind je ook innovatieve stoffen met zachte of ademende eigenschappen. Al deze opties zijn goed; het hangt allemaal af van jouw persoonlijke voorkeur.
Woon je bijvoorbeeld in een warm klimaat, of ben je van plan om de draagzak in de zomer te gebruiken? Overweeg dan een draagzak die gemaakt is van ademend materiaal om oververhitting te voorkomen.
6. De prijs
Je vindt draagzakken aan allerlei tarieven. Probeer niet te veel te letten op de prijs, maar hecht er vooral belang aan dat het product comfortabel en ergonomisch is voor zowel jou als je kleine schat.
7. Zowel op de buik als op de rug dragen
De meeste draagzakken kun je zowel op de buik als op de rug dragen. Je kind op de rug dragen kan vanaf het moment dat het zelfstandig kan zitten.
Wist je dat kleintjes met darmkrampen baat bij hebben bij een buik-tegen-buik houding? Het buikje van je baby blijft zo heerlijk warm, en de rechtop-houding met opgetrokken knietjes vergemakkelijkt de spijsvertering. Is je zoon of dochter toe aan wat meer vrijheid en wil hij of zij volop kunnen rondkijken? Dan is het ideaal om de baby op je heup of rug te dragen.
8. Met het gezicht naar buiten toe?
Wanneer je merkt dat je kindje interesse toont in de omgeving, kun je je kindje ook af en toe met het gezicht naar buiten toe dragen. Het is dan wel belangrijk dat de nek van je baby al voldoende sterk is en dat zijn kin boven het draagpaneel uitkomt. Dat kan meestal vanaf 5 à 6 maanden.
Let erop of ook jouw draagzak deze optie ergonomisch aanbiedt. Doe dat bovendien gedurende maximaal twintig minuten in een rustige omgeving. Blader bijvoorbeeld samen door een prentenboek of geef de plantjes water. Maar ga bijvoorbeeld niet wandelen door een drukke speeltuin. Draag je kindje daar liever op je zij of tegen je rug. Dan kan het rondkijken, maar wanneer je kleintje moe wordt of als het te druk is, kan hij of zij zich dicht tegen je aanvlijen.
9. Meegroeien met je kind
Een draagzak waarvan je de breedte van het zitgedeelte kunt aanpassen, kan met je kindje meegroeien. De meeste merken kun je gebruiken tot zo’n 15 à 20 kg, alleen wordt het dragen dan minder ergonomisch voor je kind. Daarom schakelen heel veel ouders over naar een peuterdrager vanaf kledingmaat 86-92 (ongeveer).
10. Opslag en accessoires
Sommige exemplaren worden geleverd met handige opbergzakjes waarin je essentiële items zoals luiers, sleutels en je mobiele telefoon kunt bewaren. Dat komt van pas wanneer jullie vaak samen op stap gaan.
11. De mogelijkheid om draagzakken te testen
Sommige winkels bieden de mogelijkheid om draagzakken te passen met behulp van een pop of een gewicht om te zien hoe comfortabel het dragen zal zijn. Zo weet je meteen wat je mag verwachten.
Tip van de redactie: Ergobaby draagzak
Bij Libelle Mama nemen we de proef graag op de som! We testten daarom de Omni Dream Draagzak van Ergobaby uit. De drager is beschikbaar in 4 basiskleuren en 1 limited edition bloemenprint. De geborstelde stof van SoftTouch™ katoen geeft een superzacht gevoel aan de drager, wat zorgt voor een zeer comfortabele draagervaring. De draagzak is eenvoudig aanpasbaar aan zowel jouw lichaam als dat van je kindje.
Daardoor kan hij zowel voor een pasgeboren baby als een kleuter dienen. En is hij ook geschikt voor zowel jou als je partner. De draagzak biedt vier ergonomische draagposities aan zodat je kindje knus tegen je aan kan liggen, maar ook rustig kan rondkijken. Dankzij de kap kun je in alle privacy borstvoeding geven of je kindje beschermen tegen de zon. Ook je gsm, sleutels en bankkaart gaan eenvoudig mee in de handige opbergzakjes.
Bonus: De Omni Dream-draagzak is door het International Hip Dysplasia Institute (IHDI) als ergonomisch en gezond voor de heupen van de baby erkend. Bovendien is de drager ook AGR-gecertificeerd, wat het een rugvriendelijk product maakt voor zowel jou als je kleintje.
Ergobaby Omni Dream – € 199,90 – Shop het hier!
De draagzak van je baby onderhouden
Als je een draagzak intensief gebruikt, kan die uiteraard vuil worden, omdat je kleintje soms melk teruggeeft, of omdat de luier doorlekt. Gelukkig kun je draagzak wassen. Meestal staat er in de handleiding hoe je hem het best wast, en vaak hangt er ook een label aan met wasinstructies. De meeste items mogen gewoon op dertig graden gewassen worden, maar sommige exemplaren — van wol of draagdoekenstof bijvoorbeeld — zijn hier iets te delicaat voor.
Een draagzak wassen in de wasmachine
- Sluit eerst alle gespen of klittenband.
- Steek de draagzak in een kussensloop of een groot wasnet.
- Gebruik een kleine hoeveelheid wasmiddel en was het item op een kort wasprogramma.
- Eens klaar mag de draagzak uit het net of kussensloop en open je alle gespen of klittenband.
- Leg hem mooi open en laat laat ‘m drogen op een droogrek. Opgelet: laat hem niet drogen in de volle zon, want de kans bestaat dat die gaat verkleuren.
Een draagzak met de hand wassen
- Was de draagzak in koud/handwarm water met een klein scheutje wasmiddel in een babybadje of gootsteen. Let op: gebruik geen wasverzachter!
- Dompel de draagzak helemaal onder en laat even weken.
- Giet het water met wasmiddel weg en spoel de draagzak nog één of meerdere keren na met schoon water.
- Laat het water weglopen en knijp/druk voorzichtig het water uit de draagzak. Niet wringen!
- Leg hem mooi open en laat laat ‘m drogen op een droogrek. Is hij toch iets té nat? Dan leg je er best nog een handdoek onder.
Ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!