Getty Images

Moedermelk bewaren: handige potjes en zakjes

Borstvoeding geven is de natuurlijkste manier van voeden, maar het vraagt ook wat planning. Gelukkig kun je moedermelk afkolven en bewaren in de koelkast of diepvriezer in handige potjes en zakjes.

Moedermelk bewaren

Hoe je je moedermelk het best bewaart en wat de precieze houdbaarheid is, lees je hier.
Maar wat is nu het handigst om de melk in te bewaren en nadien ook vlot te kunnen ontdooien? Wij zetten enkele mogelijkheden op een rijtje.

Flesjes

De moedermelk die je net hebt afgekolfd, kun je natuurlijk bewaren in de flesjes die bij de pomp horen en die je in het beste geval ook rechtstreeks kunt gebruiken om je kindje te voeden. Bewaar de hoeveelheden die je kindje drinkt zodat je geen moedermelk hoeft weg te gooien. Op de meeste flesjes staan handige markeringen.

Bewaarzakjes moedermelk

Er bestaan ook speciale zakjes die extra stevig zijn en waarin je je melk rechtstreeks kunt opvangen. Ook de zakjes zijn voorzien van praktische inhoudsmarkeringen. Je kunt er makkelijk de datum opschrijven en ze sluiten met een lekvrije zip-sluiting. De meeste zakjes kunnen rechtop blijven staan, maar je kunt ze ook liggend bewaren in de koelkast of diepvriezer.
Enige nadeel: het zijn wegwerpzakjes, dus je kunt ze niet opnieuw gebruiken.

Plastic bewaarzakjes van diverse merken


Hier verkrijgbaar.

Herbruikbaar silicone zakje

Gelukkig bestaan er ook herbruikbare varianten. Deze zakjes zijn gemaakt van 100% voedselveilige silicone en ideaal om afgekolfde moedermelk in te bewaren. De zakjes kunnen keer op keer hergebruikt worden en zijn veilig voor je kindje.

Haakaa silicone moedermelkbewaarzakje

Dit zakje is extra handig omdat het dankzij z’n smalle nek perfect past onder kolfconnectoren met een smalle nek (opgelet, past niet op Medela). Met een adapter kun je ook de brede nek connectoren gebruiken. Noteer de datum en de hoeveelheid  op het labeltje en bewaar in de koelkast of diepvriezer.
Wil je je kindje voeden? Dan kun je de melk in een flesje gieten of rechtstreeks een speentje op het bewaarzakje draaien.
€ 14,95. Hier verkrijgbaar.

Baby on the move yummy bag

Ook dit is een herbruikbaar zakje van 100% voedselveilige silicone. Het blijft makkelijk rechtop staan en dankzij de lekvrije sluiting ben je zeker dat er geen druppel moedermelk verloren gaat. Het heeft een venstertje met hoeveelheidsmarkeringen en de datum kun je op het zakje schrijven met een afwasbare stift. Ook handig om fruit- of groentepap in te bewaren.
€ 24,95 voor 2-pack. Hier verkrijgbaar.

Diepvriesbakje

Wil je de moedermelk invriezen? Dan zijn speciale diepvriesbakjes voor kleine porties wel handig.

Milkies Milktrays

Deze Milktray is echt superhandig.

  • Giet de moedermelk over in de verschillende vakjes –30 ml– van de Milktray
  • Plaats het deksel erop en zet minimum 5 uur in de diepvries.
  • Daarna kun je de staafjes eruit halen en rechtstreeks gebruiken of in een diepvrieszakje of -potje bewaren. Zo kun je de Milktray telkens opnieuw gebruiken.
    De blokjes gaan makkelijk door de flesopening.
    € 29,00. Hier verkrijgbaar.

Oxo Tot Diepvriesbakje

 

Dit diepvriesbakje voor babyvoeding is ook handig om moedermelk in te vriezen. In elk vakje kan 22 ml, dus je haalt er enkel de porties uit die je nodig hebt. Geef je geen borstvoeding meer? Dan gebruik je het diepvriesbakje om babyhapjes in te bewaren. Nog later doet hij dienst als ijsblokjestray. Heerlijk duurzaam!

€ 8,50. Hier verkrijgbaar.

Bewaarbekers of -dozen

Ook bewaarbekers of potjes zijn praktisch als je moedermelk wilt bewaren in de koelkast of diepvries. Het makkelijkst is om potjes te kopen met een handige maataanduiding. Zo zie je in een oogopslag hoeveel melk je hebt. Kies je voor plastic bekers of potjes? Let er dan op dat deze BPA-vrij zijn. Een alternatief voor plastic is glas, dat veilig is voor het bewaren en opwarmen van voedsel. Let er wel op dat het om gehard glas gaat dat in de diepvriezer mag.

Avent moedermelkbewaarbekers


€ 11,99. Hier verkrijgbaar.

Suavinex Zero Zero bewaarbakjes


€ 17,99. Hier verkrijgbaar.

Beaba glazen bewaarpotje


€ 9,95. Hier verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Meer lezen over borstvoeding?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content