Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Zomeruur: met deze tips van de slaapexpert bereid je je kind nu al voor
Dit weekend is het opnieuw zover! Tijdens de nacht van 27 maart op 28 maart schakelen we over naar het zomeruur en slapen we een uurtje minder. Sommige kinderen stappen zonder moeite mee in het nieuwe dagritme. Andere kinderen hebben meer tijd nodig om zich aan te passen. Wij vroegen slaapexperte Annelies Smolders naar tips.
Het zomeruur
Bij de zomertijd gaat de klok één uur vooruit. Twee uur wordt drie uur, dus dat betekent één uur minder slapen! Vooral kindjes hebben last van deze omschakeling. Je kind van de ene op de andere dag een uurtje vroeger naar bed sturen? Zo simpel is het helaas niet. We vroegen slaapexperte Annelies Smolders van Start to Sleep om advies.
Elke dag wat vroeger naar bed
“Het menselijke brein heeft ongeveer een week tijd nodig om met een gewijzigd slaappatroon om te gaan. Een volwassene kan dit beter plaatsen, maar voor een kind ligt het toch anders. Een geleidelijke omschakeling is dan aan te raden: leg je kindje elke dag een kwartiertje vroeger in bed én maak hem ’s morgens een kwartiertje vroeger wakker. Op die manier wordt hun biologische klok geleidelijk bijgesteld.”
Investeer in verduisterende gordijnen
“In de zomer is het nog licht als het bedtijd is. Licht heeft invloed op de hoeveelheid melatonine je lichaam produceert, het hormoon waar je slaperig van wordt. Een paar tips:
- Investeer in zware gordijnen die geen of weinig licht doorlaten.
- Vermijd ook het befaamde schermlicht. Led-licht, het type licht dat beeldschermen uitstralen, is heel helder licht. Dit onderdrukt namelijk de aanmaak van melatonine en heeft dus een negatief effect op je bioritme als je er ’s avonds naar kijkt. Leg de schermen zeker een halfuur voor bedtijd aan de kant.”
’s Morgens kiezen we voor licht
“’s Ochtends is dan weer veel licht nodig, zodat je kind makkelijker wakker wordt. Trek de gordijnen wagenwijd open en laat oudere kinderen net op dat moment een kwartiertje spelen op de tablet.”
Ook over kinderen en slapen:
- Slaapregressie bij je baby: wat is het?
- Slaaptips van de expert: Hoe leer ik mijn kindje om zelf (weer) in te slapen?
- Slaaptips van de expert voor té vroege ochtenden