Oud plastic speelgoed voor je kind? Niet altijd een goed idee!
Hou je van vintage speelgoed en spullen die opnieuw gebruikt worden? Niets mis met recycleren of hergebruiken, maar met oud speelgoed let je toch beter op. Afgedankt plastic speelgoed kan namelijk meer schadelijke stoffen bevatten dan recente varianten.
Het laatste dat je wilt is je kleine kapoen in contact brengen met gevaarlijke stoffen. Daarom denk je best even na voor je je zoon of dochter die afgedankte plastic pop geeft die je bij oma op de zolder vond. Uit een onderzoek van de universiteit van Göteborg blijkt namelijk dat 84% van het geteste oude speelgoed een gevaarlijke hoeveelheid chemische stoffen bevatte. Deze stoffen zouden de groei en de ontwikkeling van je kindje kunnen verstoren.
Veiligheidscontrole op speelgoed
Nieuw speelgoed wordt voldoende gecontroleerd op gevaarlijke stoffen en fabrikanten moeten zich aan bepaalde grenzen en richtlijnen houden. Jaren geleden was dat helemaal anders, waardoor je het risico loopt om onveilig speelgoed aan je kindje te geven als je ervoor kiest ouder speelgoed te hergebruiken.
Dat zegt ook Daniel Slunge, milieueconoom aan de universiteit van Göteborg. “Uit het onderzoek blijkt dat hergebruik niet altijd goed is. De speelgoedrichtlijnen zijn cruciaal geweest als het gaat om het verminderen van gevaarlijke chemicaliën in speelgoed, maar deze richtlijnen zijn alleen van toepassing op nieuw speelgoed en niet op oud.”
Gevaarlijke stoffen in oud speelgoed
Het onderzoek toonde aan dat de grootste hoeveelheid – maar liefst 84% – van het oude plastic speelgoed een hoeveelheid aan schadelijke stoffen bevatte die de huidige limieten overschrijdt. “We zagen bijvoorbeeld dat 40% van het gewicht van een bal uit ftalaten (chemische stoffen die worden toegevoegd om iets zacht, buigzaam en tegleijk stevig te maken) kon bestaan, dat is 400 keer meer dan de toegelaten limiet,” zegt Bethanie Carney Almroth, professor aan het departement Biologie en Milieukunde van de Universiteit van Göteborg.
“Oud speelgoed dat vóór de invoering van die speelgoedrichtlijn is geproduceerd, kan potentieel gevaarlijk zijn voor de gezondheid en veiligheid van je kind. Kinderen zouden er niet mee mogen spelen en ze mogen niet worden doorgegeven of verkocht worden op de tweedehandsmarkt,” voegt ze eraan toe.
Betekent dat nu dat we onze kinderen niet met oud speelgoed mogen laten spelen? “Ja, nieuwe dingen zijn veiliger”, voegt Bethanie eraan toe.
Bron: svt.se, gu.se, innovationorigins.com
Meer speelgoed voor je kapoenen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!