Getty Images.

8x zo creëer je ook als papa een band met je baby

Door die intieme negen maanden in de buik hebben mama’s meestal instant een erg hechte band met hun baby. Voor papa’s kan dat iets anders liggen: omdat hun baby ook voor de pure zorg in de eerste maanden vooral van de moeder afhangt, kunnen ze zich al eens uitgesloten voelen. Toch kunnen ook vaders in die periode de band met hun baby alvast wat versterken. Een paar tips op een rij.

8x zo creëer je ook als papa een band met je baby

1. Begin al met ‘bouwen’ van in de buik

Heel belangrijk voor toekomstige papa’s: wacht niet met bonden tot je baby effectief geboren is. Want al van in de buik komt de hechting van je baby op gang: en daarbij is niet alleen de emotionele aanwezigheid van de mama van belang, ook jij – als papa -kan je steentje bijdragen. In de buik vangt je baby immers al trillingen en geluiden op en is een eerste ‘contact’ dus al mogelijk.

Hoe pak je dat aan? Praat geregeld eens tegen de buik van je zwangere vrouw of zing eens een liedje. Zo leert de baby het timbre van jouw stem alvast een beetje kennen en zal hij die herkennen eens hij besluit z’n voetjes in de echte wereld te zetten. Andere manieren om contact te maken met je baby in de buik? Een paar leuke en originele opties lees je hier!

2. Knuffeluurtje en huid-op-huid

Fysiek contact is – zeker als we erg jong zijn – nog altijd een van de beste manieren om een intieme band met iemand op te bouwen. Als je een baby knuffelt, dan voelt hij zich daardoor warm, veilig en geborgen. En ook voor papa’s zal het een fijn gevoel geven: het nauwe contact en de vrijgemaakte stoffen in de hersenen (o.a. oxytocine of het gelukshormoon) zorgen ervoor dat je een band opbouwt met je baby.

Ook erg belangrijk voor een baby is huid-op-huid-contact: leg je baby bijvoorbeeld eens een uurtje op je borstkas (luier aanhouden mag) terwijl jullie lekker samen onder een dekentje wat rusten of een serie volgen op tv.

3. Dragen in de draagzak

Om dezelfde reden is ook het dragen van je baby in een draagzak erg goed voor de band tussen vader en baby: doordat je baby dicht bij jou is, je ademhaling hoort en je hartslag voelt, zal zijn stressniveau dalen. Je baby in de draagzak nemen betekent eigenlijk zoveel als hem rustig de tijd geven zijn batterijtjes op te laden. Door je baby dicht bij jou te nemen, ‘giet’ je hem als het ware vol met warmte, geborgenheid en troost.

Die warmte en geborgenheid hebben baby’s net zo erg nodig als eten en drinken: het is essentieel om een gevoel van basisveiligheid te ontwikkelen en om later als een goed functionerende volwassene door het leven te gaan. Ook voor jou voelt het uiteraard heel erg fijn om je baby dit te kunnen geven. Door hem mee op sleeptouw te nemen in een draagzak, raken jullie niet alleen gewoon aan elkaar en gesteld op elkaar, maar gaan jullie ook opnieuw werken aan jullie gehechtheidsrelatie en intieme band.

4. Flesjes geven, pampers verversen, troosten

Hoewel een baby voor de pure zorgtaken in de eerste maanden vooral op de mama is aangewezen, kun je ook als papa wel degelijk je steentje bijdragen. Akkoord: de borst geven zit er niet meteen in, dus dat blijft onvermijdelijk exclusieve mama-baby qualitytime. Probeer dat een beetje te compenseren door een paar van de zorgtaken op te nemen: geef je baby eens een badje of ververs zijn luier. Lukt de borstvoeding niet zo goed of wordt er overgeschakeld op flesjesvoeding? Dan kun ook jij een keer een flesje geven.

5. Luister samen naar muziek

Muziek verzacht de zeden, en dat geldt blijkbaar ook voor baby’s. Ze zijn echt dol op muziek. Vind je het als vader best lastig om een leuke activiteit te vinden die je met je baby kunt delen (want toegegeven: écht heel veel kun je met zo’n kleine baby natuurlijk nog niet)? Overweeg dan eens om wekelijks wat us-time aan je platenkast in te lassen.

Draai samen nummers van je favoriete artiesten – zo ontwikkelt hij van in de wieg alvast een goeie muzieksmaak – of vertel hem eventueel iets over de biografie van de bands. Er iets van opsteken zal hij niet, maar genieten van de zachte toon van je stem vast wel. Extra punten delen baby’s uit aan papa’s die meezingen: in de maat of niet.

6. Gekke bekken trekken

Nog een superbelangrijke manier om contact te leggen met je baby is op hem reageren en hem spiegelen. Ga daarom ook als papa eens regelmatig boven de wieg hangen en doe de gekke snuitjes die je baby trekt na. Dat zal je baby niet alleen erg lollig vinden, het zal hem ook laten voelen dat je er bent en dat er op hem gereageerd wordt. In een later stadium zal hij op die manier ook ontdekken dat hij een persoontje is dat op zichzelf staat en dat bij anderen reacties uitlokt én zal hij gezichtsuitdrukkingen leren lezen. Ook erg belangrijk.

7. Maak een wandeling

Wat veel papa’s in het begin tegensteekt is dat je met een baby niet erg veel kunt doen. Vaak begint de band tussen vaders en hun kinderen dan ook maar vanaf het moment dat ze groot genoeg zijn om te spelen (ongeveer rond de leeftijd van twee jaar). Dit omdat papa’s meestal net iets ‘actiever’ ingesteld zijn dan mama’s. Hoewel de actieve activiteiten die je met een baby kunt doen uiteraard wat beperkt zijn, zijn er wel degelijk dingen om samen te doen. Ga met je baby eens een frisse neus halen in het bos of leg je gezellig samen op een dekentje in de tuin om wat te spelen of naar de lucht te kijken.

8. Lees een verhaaltje voor

Een bijzonder fijne manier voor papa’s om een band met hun baby op te bouwen is via hun stem. Heb je als papa voldoende tegen de buik van je lief of vrouw gepraat? Dan zal je baby je stem al herkennen en er rustig van worden. Een erg fijne activiteit om te bonden is dan om je baby een verhaaltje voor te lezen. Niet alleen goed voor een intiem vader-baby moment, maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind.

Meer lezen over opvoeding en papa zijn:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content