Streptokokken: wat is het en is het gevaarlijk voor je kind?
Verschillende ziekenhuizen raden aan om extra waakzaam te zijn voor streptokokken. Maar wat is dat precies en is het gevaarlijk voor je kind?
1. Wat zijn streptokokken?
Streptokokken zijn bacteriën die verschillende infecties kunnen veroorzaken. Er zijn verschillende soorten streptokokken zoals:
- Streptococcus pyogenes (Groep-A-streptokokken), de veroorzaker van onder andere roodvonk, krentenbaard, kraamvrouwenkoorts, septische shock en fasciitis necroticans, ook wel bekend als vleesetende bacterie;
- Streptococcus agalactiae (Groep-B-streptokokken), de veroorzaker van de Groep-B-streptokokkenziekte (GBS-ziekte) bij pasgeborenen en vrouwen die kortgeleden bevallen zijn;
- Streptococcus pneumoniae (pneumokokken), de veroorzaker van pneumokokkenziekte.
2. Hoe raak je besmet?
Deze bacterie bevindt zich in de neus en in de keel van de zieke persoon. Je kunt besmet raken via druppeltjes in de lucht, door hoesten of door uit hetzelfde glas te drinken.
3. Hoe kan ik zien of mijn kind besmet is?
Een banale infectie uit zich gewoon als een rode keel. Is het ernstig, dan zie je dat aan het gedrag van het kind. Soms is er sprake van een huidinfectie die voor pijn en zwelling zorgt. Als je kind er ernstig aan toe is, zul je dat zeker merken: hoge koorts, een bleke huid en geen zin hebben om te spelen of eten zijn signalen die een alarmbelletje doen rinkelen.
4. Wat als mijn kind besmet is?
De meeste kinderen krijgen gewoon wat keelpijn. In andere gevallen kan het tot ernstige complicaties leiden. Soms zet het zich door en komt er pus rond de longen. Die pus wordt via een kijkoperatie weggenomen, daarna start een antibioticakuur en moet het kind 16 dagen in het ziekenhuis blijven.
5. Kan ik zelf iets doen om een besmetting te voorkomen?
Net zoals bij andere infecties is het belangrijk om goed te ventileren en te zorgen voor een goede algemene persoonlijke hygiëne. Ben je ongerust, ga dan zeker naar een dokter.
Hygiënische gewoonten
Ouders dienen zich bewust te zijn van enkele eenvoudige, maar effectieve praktijken, waaronder:
- Handen wassen: Leer kinderen regelmatig en grondig hun handen te wassen, vooral na gebruik van het toilet, voor de maaltijd en na het spelen.
- Persoonlijke items: Moedig het gebruik van persoonlijke items aan, zoals bekers, bestek en handdoeken, om de verspreiding van bacteriën te verminderen.
- Schoonhouden van de omgeving: Houd speelgoed, oppervlakken en gedeelde ruimtes schoon en gedesinfecteerd, vooral wanneer er sprake is van ziekte in het huishouden.
- Vermijd nauw contact met zieke personen: Beperk nauw contact met personen die symptomen van streptokokkeninfecties vertonen en moedig anderen aan hetzelfde te doen.
Vaccinatie
Streptokokkeninfecties, waaronder die veroorzaakt door groep B Streptokokken, kunnen in sommige gevallen worden voorkomen door middel van vaccinatie. Er bestaat echter (nog) geen algemeen vaccin dat effectief is tegen alle soorten streptokokken.
Bronnen: VRT, HLN, Kind & Gezin, rivm.nl
Meer over kinderziektes:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!