Je baby voeden in een draagdoek of -zak: is het veilig?
Hou je ervan om je kindje te dragen in een draagdoek of een kant-en-klaar systeem en geef je borstvoeding, dan lijkt het een goed idee om je hongerige baby al dragend te voeden. Maar is dat wel veilig, en hoe begin je eraan? Dat vroegen we aan borstvoedings- en draagconsulente Veerle Peeters.
Het leven van Veerle Peeters – moeder van 3, oma van Marie en een tweede kleinkind onderweg – staat helemaal in het teken van zwangerschap, geboorte en baby’s. Ze is doula, hypnobirthingdocente, borstvoedingsconsulente en draagconsulente en heeft een duidelijke mening over de combinatie dragen en voeden.
Je kindje voeden in een draagdoek of -zak, is dat veilig?
Veerle: “Persoonlijk vind ik het te kort door de bocht om te zeggen dat voeden in een doek veilig is. Er zijn namelijk zoveel factoren die meespelen, zowel bij het voeden als het dragen. Maar ik kan je wel zeggen dat ik het zeker niet veilig vind voor pasgeborenen of jonge baby’s.
Om dit te kunnen begrijpen is het goed om dragen en borstvoeding geven – los van elkaar – te bekijken. Als je je kindje veilig wilt dragen op een ergonomische manier, dan zit hij op kusjeshoogte. De mama draagt de baby rechtop zittend op de buik, goed stevig tegen mama aan, met zijn armpjes voor zich en zijn hoofdje rechtop, zodat hij vrij kan ademen. Een baby die zijn kin op zijn borst heeft, is niet oké. Dit is zo, ongeacht of je draagt met een rekbare of geweven doek of in een draagzak.
Kijken we naar een pasgeboren kindje dat borstvoeding krijgt, dan moet dit ook dicht tegen mama aanliggen, het hoofdje lichtjes achterover gebogen om de ruimte te hebben om te slikken. Het is belangrijk dat baby’s neusje en navel in één rechte lijn liggen. Het probleem is hier dat je baby laag genoeg moet zitten zodat hij bij de borst kan, en dit is niet de kusjeshoogte die zo belangrijk is als je je kindje draagt. Baby’s kunnen zich corrigeren als ze aan de borst drinken, maar dan moeten ze de ruimte hebben om hun hoofdje te kunnen bewegen.
Nog iets waar je rekening mee moet houden als je je pasgeboren baby borstvoeding geeft, is dat het erg belangrijk is om te kijken of alles goed verloopt en de baby goed aanhapt. Het is noodzakelijk dat een mama die eerste tijd alles goed observeert, zowel voor de baby als voor zichzelf.
Bij een pasgeboren baby is het cruciaal om zicht te hebben op de borstvoeding, om te observeren of de baby goed aanhapt
De kans op een geslaagde borstvoeding neemt toe als je als mama de tijd en ruimte neemt om goed aan te leggen. Je baby aanleggen in een doek of draagzak kan ervoor zorgen dat hij een minder goede aanhap heeft en dat betekent meer kans op pijnlijke tepels of minder melk op termijn. Zet je liever even neer om je kindje met volle aandacht te voeden.
Bovendien is het voor de mama zelf cruciaal dat ze het de eerste zes weken met haar baby rustig aan doet. Daar is de laatste tijd te weinig aandacht voor. Profiteer ervan, leg je rustig in de zetel of in bed, maak voldoende huidcontact en leg je kindje rustig aan.”
Kan het later wél?
Veerle: “Als een baby kan zitten, is het een ander verhaal. Dan zie je dat de kindjes in verschillende posities kunnen drinken en dat ze zelf een houding kiezen. Zodra baby’s stabieler en beweeglijker zijn, biedt het mogelijkheden. Ik zou er persoonlijk nog altijd voor kiezen om rustig te gaan zitten voor het voeden. Nadien kun je je kindje gerust dragen op een manier dat het voor jullie beiden comfortabel is.
Uiteraard is het aan de ouders om te kiezen of ze willen voeden in een drager, maar ik wil toch voorzichtigheid aanbevelen. Een draagconsult bij een erkende draagconsulente is in dit geval geen overbodige luxe.”
Wat als je toch voedt tijdens het dragen?
Veerle: “Het is een persoonlijke keuze van de ouders of ze gaan voor een rekbare of geweven doek of liever kiezen voor een kant-en-klaarsysteem. Het belangrijkste is dat het comfortabel is, zowel voor het kindje als voor diegene die draagt.
Ik raad aan om pas een systeem aan te kopen als je baby geboren is, zodat je het met je kindje kunt passen. Het voordeel van een kant-en-klaarsysteem is dat je het makkelijk kunt losklikken of snel de riemen wat losser kunt maken. Maar ben je een doek gewoon, dan is dat vaak even handig. Alleen zal het waarschijnlijk iets langer duren om ‘m nadien netjes terug strak te knopen.
Voeden tijdens het dragen vraagt heel wat creativiteit van mama en baby en heeft zeker ook zijn beperkingen
Je kindje zit strak in een draagsysteem; of je je baby op je buik, heup of rug draagt maakt op dit vlak geen verschil. Een borst is dan wel soepel en past perfect in het mondje van een baby, maar het zal toch altijd wat creativiteit van mama en baby vragen om in een doek of drager te voeden. Baby’s weten na verloop van tijd hoe ze aan een borst moeten drinken en zijn vindingrijk in het vinden van een houding waarin ze willen drinken. Kunnen bewegen speelt daarbij ook een rol.
Voeden in een doek kan voor sommige mama’s een oplossing bieden, maar heeft zeker ook zijn beperkingen. In het prille begin is de juiste houding bij het voeden cruciaal en vind ik dat de moeder steeds aandachtig moet zijn, maar als ze wat groter zijn, wordt dat minder belangrijk.”
Borstvoeding werkt vaak ook troostend. Kun je ook troost bieden in de doek of draagzak?
Veerle: “Zeker! Dragen op zich is al een vorm van troosten. Als je weet dat je kindje negen maanden in je buik heeft gezeten en dat je hem zo ook hebt gedragen, klinkt dat logisch, toch? In de drager dichtbij mama krijgt je baby een gelijkaardige ervaring. Kindjes die gedragen worden zijn doorgaans veel rustiger en wenen minder.”
Op zoek naar een erkend draagconsulent? Die vind je op de website van Draagconsulenten Vlaanderen vzw.
Zeker ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!