Voeden op verzoek: zo werkt het
Als je voedt op verzoek, geef je je baby te eten als hij daar zelf om vraagt. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk voor jou en je kind?
Voeden op verzoek: hier moet je op letten
Goed op gang
Als je baby zo vaak mag drinken als hij wil, weet je zeker dat de borstvoeding goed op gang komt. De eerste weken helpen hormonen een handje bij melkproductie, daarna moeten je borsten het op eigen kracht doen. Dan geldt: hoe meer geactiveerde melkklieren, hoe meer melk. Leg je baby die eerste tijd dus vaak aan.
Hongerklok
- Een hongerige baby smakt, wappert met zijn handjes en schopt.
- Krijgt hij geen reactie? Dan begint hij op zijn vingertjes of handje te zuigen, gaat hij zeuren en draait hij met zijn hoofd alsof hij de borst zoekt.
- Uiteindelijk zal hij beginnen huilen.
Het is best lastig om die eerste signalen te herkennen, maar als je je baby dicht bij je houdt, bijvoorbeeld in een wiegje in dezelfde kamer, heb je snel genoeg door hoe jouw baby aangeeft dat het etenstijd is.
Fles na fles
Kun je ook flesvoeding op verzoek geven? Zeker! Het helpt je baby zijn honger- en verzadigingsgevoel te ontwikkelen. Als je een schema volgt, voed je misschien op een moment dat je baby eigenlijk geen honger heeft. De hoeveelheden zijn ook groter dan wat hij in één keer nodig heeft. Door je kind zijn fles toch leeg te laten drinken, leert hij niet te stoppen wanneer hij vol zit, en die gewoonte kan later leiden tot overgewicht.
Ritme gezocht
Bij voeden op verzoek is een ritme in het begin vaak ver te zoeken. Dat kan lastig zijn. Troost je met de gedachte dat het vanzelf beter wordt. Na een tijdje neemt het aantal voedingen af en kun je je baby een beetje sturen. Voed hem bijvoorbeeld vlak voor je de deur uitgaat, zodat hij niet ineens keihard begint te huilen.
Wanneer is genoeg echt genoeg?
Misschien vraag je je af of de baby wel genoeg binnenkrijgt.
- In principe kun je ervan uitgaan dat je baby vraagt wat hij nodig heeft.
- Maar ook de luiers zijn een goede graadmeter. Vanaf een week of zes moet je kindje vijf tot zes natte luiers per dag hebben.
- De groeicurve is een ander controlemiddel. Maar let op: baby’s die borstvoeding krijgen, groeien in een ander tempo dan baby’s die flesvoeding krijgen. De curve van Kind & Gezin houdt daar geen rekening mee. Op www.borstvoeding.com kun je de curve van WHO (World Health Organization) raadplegen, gebaseerd op de groei van baby’s die de borst krijgen.
Bron: Zappy ouders februari 2017
Zeker ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!