Wiegendood: wat is het en hoe kun je het voorkomen?
Wiegendood blijft iets wat moeilijk te vatten is. Gelukkig komt het niet meer zo vaak voor. Het volledig voorkomen is nog steeds niet mogelijk, maar door enkele eenvoudige voorzorgen kun je het risico op wiegendood wel aanzienlijk verminderen.
Wanneer spreken we over wiegendood?
Wanneer een baby tot de leeftijd van 18 maanden sterft in zijn bedje of wieg zonder duidelijke doodsoorzaak gebruiken we de term ‘wiegendood’. Het gaat dan om een plots en onverwacht overlijden van een baby die ogenschijnlijk gezond was en bij wie geen lichamelijke afwijking kon worden vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
Volgens Kind en Gezin zijn er een aantal factoren die de kans op wiegendood verhogen.
Op een aantal van deze factoren hebben we geen invloed: geslacht, leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht,… Andere factoren kunnen we wél aanpakken:
Veilig slapen
- Leg een baby altijd op zijn rug te slapen
- Kies voor een slaapzak met armsgaten en op zijn maat
- Gebruik geen dekbedden en bedrandbeschermers tot 1 jaar, geen kussens tot 2 jaar.
- Leg geen overbodige spullen (zoals knuffels) in de wieg of in het bedje
Nicotine
Roken is momenteel de belangrijkste risicofactor voor wiegendood. Roken tijdens de zwangerschap is de meest schadelijke oorzaak. Roken na de zwangerschap geeft ook een verhoogd risico. Hoe meer mensen in het gezin roken, hoe hoger het risico.
Temperatuur
- Pas de kamertemperatuur aan. De eerste 8 weken tussen 18 en 20 graden, daarna maximum 18 °C.
- Kleed je kindje niet te warm aan.
- Leg nooit een elektrisch deken of kersenpitkussen bij je baby. Die geven te veel warmte af.
Bedsharing versus co-sleeping
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen bedsharing (slapen in bed van ouders) en in bed van ouders) en co-sleeping (slapen in dezelfde kamer als ouders). Co-sleeping is een belangrijke preventieve maatregel bij wiegendood. Bedsharing wordt, ondanks het feit dat dit biologisch de voorkeur is, niet aangeraden.
Medicatie
Geef geen geneesmiddelen zonder advies van een arts of een apotheker.
Borstvoeding
Borstvoeding is risicoverlagend. Steeds meer moeders geven borstvoeding. Dat is gunstig voor de gezondheid van de baby en van de moeder. Een fopspeen beschermt ook tegen wiegendood. Begin pas met een fopspeen als de borstvoeding goed op gang is. Geef de fopspeen consequent bij alle slaapjes. Stop met de fopspeen voordat de baby een jaar oud is.
Door deze adviezen strikt en overal (thuis, bij familie, op vakantie, in de kinderopvang) toe te passen, zou de kans op wiegendood kleiner worden.
Preventieve adviezen opvolgen
Wiegendood komt gelukkig steeds minder voor. Dat komt omdat ouders de preventieve adviezen goed opvolgen. Deze adviezen maken de kans op wiegendood kleiner. En… bevorderen de gezondheid van de baby.
“Deze preventieve maatregelen kunnen helaas niet alle overlijdens voorkomen. Jaarlijks overlijden er toch nog een aantal kinderen aan wiegendood, hoewel hun ouders of kinderopvang de maatregelen ter harte namen. De precieze oorzaak van wiegendood is immers nog niet bekend.”klinkt het bij Kind en Gezin.
Bronnen: Kind en Gezin – kuleuven.be
Lees ook:
- Wiegendood komt minder vaak voor als we denken
- Co-sleeping: de voordelen van samen slapen met je baby
- Waarom je je baby best op zijn rug te slapen legt
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!