Getty Images

De voordelen van coöperatieve gezelschapsspelletjes

Niet tegen elkaar spelen om te winnen, maar samen. Dat is het doel van coöperatieve gezelschapsspellen. Je vormt als het ware een team waarbinnen je samenwerkt om de winst binnen te halen. Geen concurrentie dus, maar bondgenootschap.

Wat zijn coöperatieve gezelschapsspelletjes?

Bij coöperatief spelen draait alles om samenwerken en plezier maken:

  • Je speelt met elkaar en niet tegen elkaar
  • Het moet plezant zijn
  • Je hebt een gemeenschappelijk doel

Wat leert je kind door coöperatief spelen?

Het gaat om het plezier

Het is een voorrecht om kind te zijn en om plezier te hebben en dat staat op de eerste plaats. Als je in een gezin vraagt waarom er niet vaak een gezelschapsspel wordt gespeeld, krijg je als antwoord dat het niet gezellig of plezant is omwille van verschillende redenen. De ene kan niet tegen zijn verlies, de andere mag nooit meespelen, er is de hele tijd discussie, etc. Bij coöperatieve spelletjes gaat het om verbinding: je wint of verliest samen, zonder discussies, valsspelen of strijd.

Inclusief: iedereen mag meedoen

Je hebt elkaar nodig als je coöperatieve gezelschapsspelletjes speelt, dus iedereen mag meespelen. Dat gevoel van ‘samen voor een bepaald doel gaan’ zorgt voor verbondenheid. Elk kind voelt zich welkom en dat is heel erg positief om tot een gezonde zelfwaardering te komen.
Bovendien zijn de meeste van deze spelletjes ook geschikt voor kinderen die wat meer teruggetrokken zijn of op een andere manier anders. Door samen te werken, vallen de verschillen minder op en kom je gezamenlijk tot een resultaat.

Leren samenwerken: goed voor de toekomst!

Die samenwerking is cruciaal om het spel tot een goed einde te brengen. Maar het is ook gewoon erg belangrijk in het latere leven van je kind. Niet enkel op school, maar ook op de werkvloer en in je relaties met andere mensen.

Stimuleren sociale vaardigheden

Om het spel tot een goed einde te brengen moet je over sociale vaardigheden beschikken. Het is belangrijk dat je vriendelijk bent, leert luisteren naar de ander, niet enkel aan jezelf denkt, aandacht hebt voor de gevoelens van iemand anders en probeert om conflicten te voorkomen of op te lossen.

Coöperatieve gezelschapsspelletjes: Enkele spelletjes:

Vanaf 3 jaar: Eerste boomgaard

€ 24,95. Hier te koop.

Vanaf 4 jaar: Max de kat


€ 22,00. Hier te koop.

Vanaf 5 jaar: De geheime gang


€ 30,00. Hier te koop.

Vanaf 6 jaar: Winter


€ 20,00. Hier te koop.

Vanaf 7-8 jaar: Mount Everest


€ 26,95. Hier te koop.

Bron: talentstimuleren.nl

Nog meer educatief spelplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content