Duurzaam leven met kids? Dat doe je zo!
Het water laten lopen als ze hun tanden poetsen, eten weggooien zonder erbij na te denken en echt o-ve-ral het licht aanlaten. Kinderen zijn zich niet bewust van de consequenties ervan. Hoog tijd dus om je kroost duurzaam te leren leven. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Ga aan de slag met deze tips!
Energie sparen
Wil je duurzaam leven met kids? Dan is het een goed idee om hen te vertellen hoe ze zuiniger kunnen omgaan met energie. Kleine, concrete tips doen het meestal goed. De lichten doven als je niet meer in de kamer bent, laders uittrekken als de schermpjes opgeladen zijn en alles volledig uitzetten in plaats van in stand-by. Maar misschien hebben ze zelf ook goede ideeën? Betrek hen erbij en stel hen de vraag wat ze nog meer kunnen doen. Houd rekening met hun leeftijd, maar durf hen ook gerust uit te dagen!
Tip: er bestaan een heleboel leuke spelletjes die je kind meer inzicht geven in energie. Met dit leuke spel leren kids vanaf 8 jaar hoe je een digitale klok laat werken met aardappelen.
Besparen op water
Net zoals op energie, is het ook belangrijk om te besparen op water. Dat kunnen héél kleine dingen zijn zoals de kraan dichtdraaien terwijl ze hun tanden poetsen, het water uit de drinkbus dat ze niet opdronken op school aan de plantjes geven, of op de kleine knop van het toilet drukken als ze doorspoelen. Veel kleine kindjes vinden het leuk om in bad te gaan, maar vanaf een bepaalde leeftijd is douchen gewoon sneller en praktischer én het bespaart een hoop water. Maak er gerust een spelletje van: wie kan zich het snelst douchen en verbruikt dus het minst water?
Leren sorteren
Als je je kinderen van kleins af aan leert recycleren, wordt het al gauw een gewoonte en doen ze het zonder erbij na te denken.
Voorwaarde voor een duurzaam leven met kids: maak het zo makkelijk mogelijk. Plaats bijvoorbeeld in de keuken, de berging of de garage verschillende (vuilnis)bakken met plaatjes erop zodat ze weten wat waar hoort.
Tip: soms kun je met het afval leuke dingen doen, zoals knutselen bijvoorbeeld. Ben je zelf niet zo creatief aangelegd of heb je geen inspiratie, bekijk dan zeker deze pakketten eens van Re-Cycle-Me.
Ruim zwerfafval op
Breng zoveel mogelijk tijd met je kids door in de natuur. Door er te spelen, leren ze respect hebben voor het bos of het park en weten ze ook dat afval hier niet thuishoort. Zijn jullie in het bos of op weg ernaartoe en zie je afval liggen, gooi het in de vuilnisbak of neem het mee naar huis om te sorteren.
Tip: ook hier werkt het erg motiverend om er een spelletje van te maken. Ken je de #zwerfie bingo al?
Eer zoveel mogelijk duurzaam
Liefst van al geven we onze kinderen zoveel mogelijk duurzame voeding. Maar we weten allemaal dat eten voor sommige kindjes niet bepaald van een leien dakje verloopt. En vaak ben je al blij als ze iéts binnen hebben.
Maar de meeste kindjes zijn van nature nieuwsgierig. Betrek hen dan ook zo vroeg mogelijk bij het koken en leer hen waar het eten vandaan komt. Of ga samen groenten oogsten, superleuk!
Wedden dat je kleintje de wortel die hij zelf uit de grond mocht trekken ineens véél lekkerder vindt? Of misschien kan hij zelfs z’n eigen mini-moestuin starten?
Tip: heb je zelf geen tuin om groentjes te kweken, dan is een abonnement bij een zelfoogsttuin in de buurt misschien een leuk idee? Hier vind je alvast wat inspiratie en adresjes.
Duurzaam leven met kids: duurzaam speelgoed
Is je kindje binnenkort jarig? Denk dan even goed na over welk speelgoed je hem cadeau geeft. Houten speelgoed is sowieso een goed idee, maar tegenwoordig is het aanbod duurzaam speelgoed uitgebreider dan dat. Er zijn heel wat fabrikanten die bewust kiezen voor natuurlijke of gerecycleerde materialen.
Op een bepaald moment zijn de kids hun speelgoed ontgroeid of zijn ze er erop uitgekeken. Dit is hét moment om samen met hen te bespreken wat ze ermee willen doen. Misschien hebben ze wel een vriendje, neefje of buurjongen die ze er een plezier mee kunnen doen? Een andere optie is het verkopen of naar de kringwinkel brengen. Zolang het maar een tweede leven krijgt!
Bron: ladylemonade.nl
Meer duurzame ideetjes:
- Een capsulekleerklast voor je kind: duurzaam en makkelijk
- “Tweedehands geboortelijstjes zijn budgetvriendelijk, duurzaam én hip”
- Afgedankte kleren en speelgoed? Zo geef je ze een tweede leven
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!