Getty Images

Glutenallergie of glutenintolerantie? Dit is het verschil

Glutenallergie of glutenintolerantie, coeliakie, glutensensitiviteit… Veel mensen gebruiken de termen door elkaar. Wat betekenen die precies, zijn er dan geen verschillen en hoe zit het bij kinderen? We zochten het uit.

Allergie, intolerantie, overgevoeligheid: het verschil

Al enkele jaren is er veel te doen rond glutenovergevoeligheid en worden glutenvrije producten zelfs gehypet. Sommige bronnen spreken over coeliakie, andere dan weer over glutensensitiviteit, glutenallergie of glutenintolerantie. Hieronder vind je een overzicht van de verschillen tussen de termen.

Glutenallergie

Hierover kunnen we heel kort zijn: een glutenallergie bestaat niet. Bij een allergie vindt een reactie van je immuunsysteem plaats tegen lichaamsvreemde, onschadelijke eiwitten. Je lichaam maakt onnodige afweerstoffen of antilichamen aan. Zoiets gebeurt in het geval van gluten niet. Wat wel bestaat, is tarweallergie, maar dat komt relatief weinig voor.

Glutenintolerantie of coeliakie

Wanneer mensen over glutenallergie spreken, bedoelen ze meestal glutenintolerantie. Dat is een auto-immuunziekte, ook wel coeliakie genoemd. Je lichaam maakt afweerstoffen aan, maar dat tegen lichaamseigen eiwitten die reageren omdat jij gluten inneemt.

Is een van je ouders, broers of zussen glutenintolerant, dan is de kans groter dat jij het ook hebt. Daarnaast zijn er omgevingsfactoren die de intolerantie uitlokken.

Als je deze chronische aandoening niet behandelt, kan ze ernstige schade berokkenen aan je dunne darm en een tekort aan ijzer, calcium en vitaminen veroorzaken.

Klachten en behandeling van glutenintolerantie

Typische klachten zijn diarree, buikpijn, winderigheid, constipatie, gewichtsverlies, vermoeidheid en een tragere groei bij kinderen.

Van coeliakie kun je niet genezen. De voorlopig enige behandeling is een levenslang, strikt glutenvrij dieet. Al zijn er veelbelovende studies met geneesmiddelen die gluten ‘vermommen’ zodat je lichaam de structuren niet herkent.

Bij kinderen stelt men glutenintolerantie meestal vast tussen 6 en 10 jaar, maar er het wordt ook ontdekt bij jongere kinderen. Als er een vermoeden is van coeliakie, doet de dokter een bloedonderzoek.

Als de uitslag van dat onderzoek uitwijst dat glutenintolerantie waarschijnlijk is, volgt er een biopsie om het slijmvlies van de dunne darm te kunnen onderzoeken. Bij volwassenen wordt dat meestal onder plaatselijke verdoving gedaan, bij kinderen soms onder volledige verdoving. Bespreek zeker met de gastro-enteroloog wat voor jouw kind de beste optie is.

Glutensensitiviteit

Bij glutensensitiviteit vindt geen auto-immuunreactie plaats. Je maakt geen afweerstoffen aan, maar er is wel een lichte ontsteking. Mensen met een glutensensitiviteit krijgen na het eten van producten met gluten gelijkaardige symptomen als bij een glutenintolerantie. Maar niets in hun bloed of in het slijmvlies van hun dunne darm wijst op coeliakie.

Wat dan wel de precieze oorzaak van de klachten is, is nog niet bekend. Een glutenvrij dieet brengt meestal soelaas, maar dat doe je beter niet zonder overleg met je huisarts. Het dieet verstoort namelijk onnodig je microbioom (het evenwicht tussen bacteriën, virussen en schimmels in je darm).

Bron: UGent

Heerlijke glutenvrije recepten

Bij onze collega’s van Libelle Lekker vind je zalige glutenvrije recepten. Dit zijn enkele van onze favorieten:

Brownies

Brownies (glutenvrij)

Klik hier voor het recept

Bananenbrood (dit recept is trouwens ook lactosevrij!)

Gluten- en lactosevrij bananenbrood

Klik hier voor het recept

Macaroni met kaas en ham

Glutenvrije macaroni met kaas en ham

Klik hier voor het recept

Chocolate chip cookies

Glutenvrije chocolate chip cookies

Klik hier voor het recept

Vermoed je dat je kind last heeft van glutensensitiviteit of coeliakie? Neem dan altijd contact op met de (kinder)arts. Hij of zij zal je verder begeleiden.

Meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content