Het Antigifcentrum krijgt 20% meer oproepen tijdens corona
Het Antigifcentrum krijgt 20% meer oproepen binnen, nu we met z’n allen thuis zijn. We gebruiken meer zepen, detergenten en handgels en die kunnen gevaarlijk zijn. Bovendien hebben we meer tijd en zin om schoon te maken en de tuin aan te leggen. En dat zorgt soms voor gevaarlijke situaties, legt prof. dr. Dominique Vandijck van het Antigifcentrum uit.
Meer oproepen tijdens corona
Prof. dr. Dominique Vandijck: “We zien het elk jaar, en ook nu tijdens de coronacrisis. Wanneer mensen meer thuis zijn, stijgt het aantal oproepen. Tijdens de maand maart zagen we het aantal oproepen met 15% stijgen, in april met meer dan 20%. Ik geef daarom nog heel graag onderstaande tips mee voor deze ongewone periode.
Hou je kinderen uit de buurt wanneer je schoonmaakt of in de tuin werkt
We zijn allemaal thuis en hebben meer tijd en omwille van het besmettingsgevaar ook meer nood aan een proper huis. Helemaal ok natuurlijk, maar hou je kinderen liefst uit de buurt wanneer je aan de slag gaat. Zo vermijd je dat zij met gevaarlijke producten in aanraking komen.
Combineer geen producten
We stellen vast dat mensen de neiging hebben om verschillende producten met elkaar te mengen, omdat ze vermoeden dat een mix extra krachtig zal reinigen. Die veronderstelling klopt natuurlijk niet. En sterker nog: ze is gevaarlijk! Wanneer je bijvoorbeeld bleekwater combineert met een zuurhoudend product (zoals een antikalkmiddel) komen dampen vrij die bedwelmend kunnen werken en leiden tot kortademigheid. En kinderen zijn hier natuurlijk extra gevoelig aan.
Let op met het herverdelen van huishoudproducten in bulkverpakkingen
We merkten ook al verschillende keren dat mensen massaal schoonmaakproducten aankopen in grote hoeveelheden en bulkverpakkingen. Omdat die niet zo handig werken, verdelen ze deze producten in kleinere verpakkingen, vaak lege waterflessen of kleinere bussen van andere producten. Dit werkt natuurlijk vergissingen in de hand. Doe dit niet. En doe je het toch? Zorg dan voor een duidelijk etiket en zet de bus buiten het bereik van kinderen. Want ook met een ander etiket blijft een waterfles een waterfles voor een kind.
Gebruik alcoholische handgels bij kinderen enkel onder toezicht
Was je handen, en zeker die van je kinderen, met water en vloeibare zeep. Wanneer je dit gedurende 30 à 40 seconden doet, is dit even effectief als een alcoholische handgel. Kinderen zetten de hoge concentraties van alcohol, in deze gels, veel minder gemakkelijk om. Dit kan hun bloedsuikergehalte doen dalen en zelfs gepaard gaan met stuiptrekkingen of in het ergste geval een coma. Bewaar alcoholgels buiten het bereik van kinderen.”
Meer informatie?
Heb je vragen over het gebruik van bepaalde producten, neem dan zeker een kijkje op www.antigifcentrum.be. Je leest er per categorie uitgebreide informatie over de gevaren, behandelingen en preventieve acties over alle mogelijke giftige producten. Of je maakt een virtuele toer in huis en botst als vanzelf op alle mogelijke gevaren in je eigen huis en wat je eraan kunt doen.
Zit je met een acute vraag, bel dan het gratis nummer 070 245 245.
Bron: Antigifcentrum
Nog meer gifpreventie:
- Vergiftiging bij kinderen: wat moet je doen?
- campagne ‘Huisje, tuintje, gifje’, wijst op gevaren van huis- en tuinproducten (+ enkele tips!)
- Hou je kind uit de buurt van deze giftige planten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!