Vergiftiging bij kinderen: wat moet je doen?
Vergiftiging bij kinderen. Je wilt er als ouder natuurlijk niet aan denken, toch gebeurt het: vergiftiging door het innemen van bijvoorbeeld schoonmaakmiddel, wasverzachter of medicijnen. Wat moet je op zo’n moment doen? Prof. dr. Dominique Vandijck van het Antigifcentrum geeft raad.
Vergiftiging bij kinderen: wat doe je?
Heeft je kindje iets in zijn moment gestopt dat (mogelijk) giftig is of kwam het in aanraking met een gevaarlijk middel?
Bel gratis het antigifcentrum op 070 245 245
Dr. Vandijck: “We staan 24/24 ter beschikking, het nummer is gratis en je hoeft zelden langer dan enkele minuten te wachten voordat je één van onze artsen of apothekers aan de lijn krijgt. Daarom: aarzel niet. Wanneer je denkt dat je kind vergiftigd is, bel ons. We geven je deskundig advies over wat wel en wat niet moet gebeuren. Rij dus niet halsoverkop naar het ziekenhuis. Dat is echt niet altijd nodig en doe je, zeker in het geval van kinderen, beter niet als het niet echt hoeft.”
Zorg dat je alle nodige info over de vergiftiging bij de hand hebt
Dr. Vandijck: “De informatie die je aan de telefoon geeft, bepaalt de accuraatheid van het advies. Wanneer mensen onvoorbereid bellen, verliezen we soms cruciale tijd. Vragen die we je aan de telefoon stellen, zijn:
- Wat is het geslacht van het kind? Deze lijkt evident, maar ik kan je verzekeren dat een mama of papa in paniek soms twijfelt.
- Wat is zijn of haar leeftijd?
- Wat is zijn of haar gewicht?
- Welk product heeft het kind ingenomen?
- Hoeveel product nam het kind in? Enkele druppels, een hap, verschillende slokken?
- Welk lichaamsdeel kwam met het (mogelijke) vergif in contact? Werd het ingeslikt, ingeademd, of kwam het product op de huid?
Deze informatie is voor ons van groot belang om aan de telefoon in te schatten of er meteen een behandeling nodig is en de ouders best meteen naar het ziekenhuis gaan of dat een goede observatie thuis voldoende is”, legt Dominique uit.
Welke vergiftigingen komen vaak bij kinderen voor en hoe gevaarlijk zijn ze?
Zeep en afwasmiddel
Het komt vaak voor dat kinderen proeven van de zeep of het afwasmiddel in de keuken. Dat is uiteraard allerminst de bedoeling en we leggen onze kinderen maar beter goed uit dat deze producten niet om te eten zijn. Heeft je kind maar heel weinig ingenomen? Dan is dat doorgaans redelijk onschuldig.
Symptomen? Na een kleine inname kunnen kinderen last krijgen van buikkrampen, misselijkheid en soms diarree.
Risico? Detergenten kunnen echter ook beginnen schuimen. En bij schuimvorming of overgeven kan maaginhoud in de luchtwegen raken. Dat kan een ernstige hoest en zelfs een longontsteking veroorzaken.
Wat te doen? Bij een inname van een beperkte hoeveelheid zeep of afwasmiddel is het meestal voldoende om het kind te observeren en voldoende water te laten drinken. Twijfel je? Bel het Antigifcentrum op het gratis nummer 070 245 245, beantwoord de vragen en volg het advies.
Preventie? Laat kinderen jongeren dan 6 jaar nooit zonder toezicht bij was- en afwasproducten, bewaar alles op een goede hoogte en laat kinderen onder de zes jaar ook niet alleen met bellenblazers spelen.
Andere schoonmaakmiddelen
Naast zeep en afwasmiddel zou je kindje ook in contact kunnen komen met andere schoonmaakmiddelen, zoals antikalk- en bleekmiddelen. Die kunnen ontzettend bijtend en hardnekkig zijn.
Symptomen? Je kind kan blaren krijgen op en rond z’n mond, uit z’n mondje bloeden, moeite krijgen met ademhalen of rode vlekken op z’n huid krijgen.
Risico? Schoonmaakmiddelen kunnen ernstige (interne) brandwonden veroorzaken.
Wat te doen? Veeg eventuele resten rond en in de mond weg. Spoel indien mogelijk het mondje van je kind, maar laat hem het water onder geen beding inslikken. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat hij moet overgeven, waardoor de bijtende stof nog eens langs de slokdarm moet passeren. Gaat het om spatten in het oog? Spoel het aangetaste oog dan minstens 10 minuten onder stromend water, weg van het onaangetaste oog. Bij contact met de huid spoel je minstens 30 minuten. Bel ondertussen met het Antigifcentrim en ga daarna met spoed naar het ziekenhuis of laat de ziekenwagen komen.
Preventie? Bewaar schoonmaakproducten altijd buiten het bereik van kinderen.
Vaatwastabletten
Ze zien eruit als snoepjes, maar vanwege hun hoge concentratie aan chemische middelen zijn ze uiterst gevaarlijk! Een inname van een vaatwastablet kan de slokdarm van je kind (blijvend) beschadigen.
Symptomen? Een inname van een vaatwastablet kan zorgen voor moeilijkheden bij het slikken, maar ook andere zaken veroorzaken, zoals overdreven speekselvorming, hardnekkig hoesten of ademhalingsmoeilijkheden. Als dergelijke symptomen optreden, is het belangrijk om snel een arts te raadplegen. Bij langdurig contact met de huid kan het product dat zich in de capsules bevindt, brandwonden veroorzaken.
Risico? Bij het inslikken veroorzaken vaatwastabletten een ernstige irritatie van de slijmvliezen van de mond en kunnen ze leiden tot een zwelling van de keelholte en ademhalingsmoeilijkheden. Er bestaat ook risico op brandwonden als er een stukje van de tablet blijft steken in de slokdarm.
Wat te doen? Bel het Antigifcentrum op het gratis nummer 070 245 245, beantwoord de vragen en volg het advies.
Preventie? Bewaar vaatwastabletten altijd buiten het bereik van kinderen.
Verkeerde of te veel medicatie
Ongeveer de helft van de oproepen die het Antigifcentrum krijgt, gaan over geneesmiddelen. We krijgen tientallen oproepen per dag over het per ongeluk inslikken van medicatie door jonge kinderen, overdoseringen en nevenwerkingen. De geneesmiddelen die vaak worden gebruikt, komen ook het meest voor in de statistieken van het Antigifcentrum: pijnstillers, koortswerende middelen, kalmeer- en slaapmiddelen, neusdruppels en hoestsiroop. De meeste ongelukken hebben gelukkig een goede afloop.
Symptomen? Algemeen maar plots ziek gevoel, soms bewusteloosheid.
Wat te doen? Bel het Antigifcentrum op het gratis nummer 070 245 245, beantwoord de vragen en volg het advies.
Preventie? Lees altijd zorgvuldig de bijsluiter, raadpleeg bij twijfel je apotheker of arts en bewaar geneesmiddelen altijd buiten het bereik van kinderen.
Planten
Jonge kinderen komen soms in de verleiding om bessen, bladeren of stengels in de mond te stoppen. Maar heel wat planten zijn bij inname giftig. De ernst van de giftigheid hangt af van plant tot plant, maar het zijn er alleszins heel wat meer dan we vermoeden wanneer we de tuin aanplanten.
Symptomen? Sommige planten kunnen de huid irriteren en soms ernstige brandwonden veroorzaken. Het risico op huidirritatie kan nog tot enkele dagen na het contact met het plantensap optreden.
Sommige planten en bomen kunnen ook voor allergische reacties zorgen. Zo zijn er allergieën die veroorzaakt worden door pollen (berk, cipres …) of ontstaat er eczeem na contact met planten (bv. sleutelbloemen). En planten met doornen en stekels kunnen pijnlijke verwondingen veroorzaken en dan ook nog eens voor ontstekingen zorgen.
Wat te doen? Verwijder resten van de plant uit de mond en geef een beetje water te drinken. Bel het Antigifcentrum op het gratis nummer 070 245 245, beantwoord de vragen en volg het advies.
Preventie? Probeer het aanplanten van giftige planten te vermijden op plaatsen waar kinderen spelen of in de buurt van speelpleinen. Kies voor weinig- of niet-giftige planten.
Knoopbatterijen
Je kent ze wel. Tegenwoordig doen ze heel wat van onze toestellen en gebruiksvoorwerpen werken, ook het speelgoed van onze kinderen. Maar wanneer ze vallen, vind je ze niet altijd meteen terug en ze zien eruit als kleine snoepjes.
Risico? Wanneer deze batterijtjes in aanraking komen met slijmvliezen, komt er elektriciteit vrij. Dat kan brandwonden in de slokdarm en maag veroorzaken of zelfs leiden tot perforatie.
Symptomen? Hoesten, verstikking, braakneiging. Binnen de twee uur kan je kindje een echt brandend gevoel krijgen in de slokdarm.
Wat te doen? Wanneer je kindje een knoopbatterij heeft ingeslikt, hoef je niet te twijfelen, je belt meteen het antigifcentrum en vervolgens moet je naar het ziekenhuis voor een foto van de borstkas. Laat je zoon of dochter zeker niets extra drinken of eten. Mogelijks zal een endoscopie moeten uitgevoerd worden, waarvoor je kindje in slaap moet. Twijfel je? Bel het antigifcentrum (070 245 245), beantwoord de vragen en volg het advies.
Preventie? Bewaar deze batterijen altijd buiten het bereik van kinderen en koop ze liefst aan in bv. blisterverpakkingen.
Meer informatie?
Heb je vragen over het gebruik van bepaalde producten? Neem dan zeker een kijkje op www.antigifcentrum.be. Je leest er per categorie uitgebreide informatie over de gevaren, behandelingen en preventieve acties over alle mogelijke giftige producten. Of je maakt er een virtuele toer in huis en botst als vanzelf op alle mogelijke gevaren in je eigen huis en wat je eraan kunt doen.
Zit je met een acute vraag? Bel dan het gratis nummer 070 245 245.
Bron: Antigifcentrum
Nog meer gifpreventie:
- Zwangerschapsvergiftiging: alles wat je wilt weten
- Het Antigifcentrum krijgt 20% meer oproepen tijdens corona
- Hou je kind uit de buurt van deze giftige planten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!