Woensdagkoken: 5x leuke recepten om samen met je kind te maken
Zijn je kinderen soms moeilijke eters? Geen beter trucje om hen toch wat voedzaam materiaal naar binnen te laten werken, dan hen zelf te laten helpen bij het koken. Ook een speelse vormgeving kan wonderen doen. Met deze vijf leuke en makkelijke recepten lukt het zeker!
1. Regenboogsalade in een potje
Je kleuter van vier een salade laten eten: een onmogelijke opdracht? Misschien helpt het als je alle ingrediënten mooi per kleur in een leuke vintage glazen jar uitstalt, of de salade door zoon- of dochterlief zelf lekker dooreengeklutst in potjes laat proppen. Voor salads in a jar zijn er tonnen opties. Wie het simpel wil houden, kan misschien gaan voor dit regenboog-idee.
https://www.instagram.com/p/By7baeIH1C7/
Ingrediënten:
- Kerstomaatjes (gehalveerd)
- Krulsla of ijsbergsla
- Edamame-bonen
- Kikkererwten
- Komkommer
- Rode kool (fijngehakt)
- Stukjes gele paprika
- Mandarijnen
- Pompoenpitten
- Blauwe bessen
- Gedroogde veenbessen
Voor de bereiding: neem een kijkje op de blog van foodie, gediplomeerd voedingsdeskundige en mama van drie: @greengrownmeals.
2. Quesadilla met aardbei en pindakaas
Oké, quesadilla’s op basis van kip, kaas en bonenspread kennen we allemaal wel, maar ook zoete varianten van het Mexicaanse gerecht zijn een overheerlijk idee – zéker voor wie in de keuken staat met jonge kinderen. Een voortreffelijke optie: quesadilla’s met banaan, aardbei en pindakaas. Lekker en nog relatief gezond ook!
Ingrediënten (voor 2 tot 4 porties):
- Boter of kokosolie om te bakken
- Twee eetlepels natuurlijke pindakaas
- 1 grote, rijpe banaan, in plakjes gesneden
- 4 à 5 aardbeien, in plakjes gesneden
- 1/8 theelepel kaneel
Bereidingswijze: Verhit een koekenpan en smeer in met boter of kokosolie. Smeer dan een eetlepel pindakaas uit over elke tortilla (zorg ervoor dat de spread gelijkmatig verdeeld is). Verdeel dan de schijfjes banaan en aardbei over één van beide tortilla’s tot deze goed vol ligt. Werk af met een snuifje kaneel en leg dan de andere tortilla bovenop de met fruit belegde tortilla. Duw zachtjes aan zodat beiden goed aan mekaar blijven kleven.
Wanneer de pan goed heet is: leg de quesadilla erin en laat aan elke zijde zo’n twee minuutjes bakken, tot beide zijdes mooi goudbruin zijn. Snij de quesadilla in partjes van vier. Smakelijk!
3. Spiesjes met sandwich-sterretjes en kerstomaat
Hoe maak je een traditionele turkey sandwich aantrekkelijk voor je peuter van drie? Door hem op een spiesje te steken, natuurlijk. Dat is precies wat foodblogster Stephanie van Eat.Drink.Love deed toen ze voor een zomerse picknick een creatief gerechtje voor haar kroost wilde maken. Kijk en leer!
Ingrediënten:
- Volkorenbrood (of ander brood naar keuze)
- Kaas naar keuze (in blok, zodat je er zelf figuurtjes uit kunt snijden)
- Kalkoenlapjes of kippenwit
- Rauwe groenten: kerstomaatjes, Romeinse sla, worteltjes, groene paprika
- Om te dippen: caesardressing, ranchdressing of sausje naar keuze
- Ander materiaal: snijvormpjes en houten prikkers
Bereidingswijze: meer info nodig over de bereidingswijze van de kleurrijke en vrolijke spiesjes? Neem een kijkje op de blog van Eat. Drink. Love.
4. Frisse en fruitige boterham-mannetjes
Nog een leuk kookideetje is een rondje boterhammen pimpen. Gezond, lekker en je kinderen kunnen zich figuratief én creatief even helemaal uitleven: probeer van je sneetje brood bijvoorbeeld eens een zo kleurrijk mogelijk mannetje te vormen. Oogjes van banaan en bosbessen, een warrige bos bloemkoolhaar en een ‘perzikhuidje’ van smeerkaas of toch liever een van margarine?
Volgens de blogster van Green Grown Meals is dit kookpartijtje bovendien dé ideale manier om je kleine uk te laten kennismaken met nieuwe soorten groenten en fruit!
https://www.instagram.com/p/B0DhURnHs-J/
Ingrediënten:
- Brood (liefst volkoren)
- Rauwe groenten: bloemkool, wortel, radijsjes, komkommer, kerstomaatjes
- Fruit: banaan, appel, blauwe bessen, bosbessen, frambozen, kersen
- Smeerkaas, boter (of een andere spread naar keuze)
- Ook kaas, ham of kippenwit kunnen erbij
5. Confetti-cakepops
Omdat het niet altijd gezond, maar soms ook gewoon leuk en lekker mag zijn: een receptje voor in witte chocolade gedoopte confetti-cakepops! Je kinderen zullen niet alleen smullen van de bereidingswijze (hallo, kliederen met vloeibare chocolade en kleurrijke sprinkles), ook het resultaat mag er wezen: leuk voor een verjaardagsfeestje of een babyborrel.
Ingrediënten (voor de cake):
- 115 gram boter
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 125 ml melk
- 2 eieren
- 2 theelepels vanille extract
Ingrediënten (voor de cakepop-frosting):
- 500 gram witte chocolade
- Kleurstof
- 125 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 250 gram poedersuiker
- 2 theelepels melk
- 2 theelepels vanille-extract
- (Regenboog)hagelslag
Overige benodigdheden:
- Cakepop-stokjes
Bereidingswijze: voor de precieze bereidingswijze neem je best een kijkje op de bakblog Cupcake Recepten. Daar staat alles haarfijn en tot in de puntjes voor je uitgelegd. Veel bak- en pop-plezier!
Lees ook:
- Mmmm: dé lekkerste zelfgemaakte zomerlimonades
- 10 x recepten mét groenten waar je kinderen dol op zullen zijn
- Vegetarisch eten met kinderen: hoe begin je eraan?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!