Mijn kindje snurkt. Moet ik me zorgen maken?
Snurkt je kindje? Dan is de kans groot dat de oorzaak onschuldig is, zoals bij een verkoudheid. Maar soms is er wel een onderliggende oorzaak die de nodige aandacht verdient. “Als een kindje altijd luid ademt of snurkt, raad ik aan om een NKO-arts te raadplegen”, zegt kinderslaapcoach Karen Claes.
Snurk, kindje, snurk…
“Ik bekijk slaap altijd als een puzzel met verschillende puzzelstukjes. Als één stukje ontbreekt of niet helemaal juist ligt, kan dat een impact hebben op de hele slaap van je kindje. Eén van die puzzelstukjes is de gezondheid van je kindje.
Bij elke begeleiding vraag ik ouders eerst en vooral om een vragenlijst in te vullen zodat ik een beeld krijg van het temperament van het kindje, hoe de ontwikkeling gaat, de dag en het voedingsritme verloopt en of er op dat vlak bepaalde uitdagingen zijn, hoe de slaapomgeving en het slaapritme eruitziet, wat hun kindje nodig heeft bij het inslapen, etc.
Slaap is dus veel meer dan enkel wat er gebeurt doorheen de nacht of tijdens de dutjes overdag. In mijn vragenlijst vind ik het ook belangrijk om te kijken of er medische stoorzenders zijn die een impact kunnen hebben op de slaap. De vraag of je kindje snurkt of luid ademt is daar één van, want als je kindje snurkt, kan dat wel effectief een onderliggende oorzaak zijn van frequent ontwaken en onrustig slapen.”
Een medisch probleem?
“Als je kindje verkouden is en daardoor luid ademt of snurkt, is het natuurlijk een ander verhaal dan een kindje dat altijd snurkt, ook los van verkoudheden. Snurken bij een verkoudheid is heel normaal en gaat ook weer vanzelf voorbij.
Als een kindje altijd luid ademt of snurkt, los van verkoudheden, raad ik aan om een NKO-arts te raadplegen. Die kan bekijken of er NKO-problemen zijn die een rol kunnen spelen bij de slaapmoeilijkheden. Denk bijvoorbeeld aan neuspoliepen of vergrote amandelen. Vergrote amandelen en/of neuspoliepen kunnen er namelijk voor zorgen dat de ademhaling van je kindje bemoeilijkt wordt, en kunnen ook een oorzaak zijn van slaapapneu bij kinderen.
Als je een vermoeden hebt van slaapapneu bij je kindje, zijn er een aantal tekenen en symptomen waar je extra op kunt letten:
- Snurken of luid ademen
- Lange pauzes in de ademhaling (meer dan 6 à 10 seconden)
- Door de mond ademen doorheen de dag en nacht (ademen met open mond, geen neusademhaling). Wanneer we slapen (en niet verkouden zijn), ademen we normaal gezien door onze neus. Kijk dus goed doorheen de dag of je kindje dit doet en ga ook ’s nachts eens kijken hoe je kindje slaapt voordat je zelf naar bed gaat.
- Rusteloos slapen, waarbij je kindje vaak van positie verandert of slaapt in vreemde houdingen (bijvoorbeeld alle hoeken van het bed verkennen doorheen de nacht, met de poep in de lucht slapen, met het hoofdje naar achter gekanteld slapen, uit bed vallen, etc) .
- Nachtelijk zweten terwijl je kindje niet te warm is gekleed
- Ook bedplassen (bij oudere kinderen) kan een signaal zijn.
Wees alert
Ik ben uiteraard geen arts en zal dus ook nooit diagnoses stellen, dat is ook niet de bedoeling. Ik vind het echter wel belangrijk om alert te zijn rond mogelijke signalen en door te verwijzen naar een arts indien nodig.
Als je kindje af en toe eens snurkt, hoef je je dus zeker geen zorgen te maken, maar als het bij de normale gang van zaken hoort, raad ik aan om toch eens een afspraak te maken bij de NKO-arts om alles eens samen te bekijken.”
Met dank aan Kinderslaapcoach Karen Claes.
Meer slaaptips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!