Zwangerschapsvergiftiging: alles wat je wilt weten
Ongeveer 15 procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met een vorm van zwangerschapsvergiftiging. Wat is het? Wat zijn de oorzaken, de symptomen en de gevolgen? We zochten het voor je uit.
Zwangerschapsvergiftiging: wat is het?
Tijdens je zwangerschap kan je bloeddruk plots stijgen. Dat verschijnsel noemt men hypertensie. Pre-eclampsie, beter bekend als zwangerschapsvergifting, is een ernstige vorm van zwangerschapshypertensie. In dat geval heb je niet enkel een hoge bloeddruk, maar ook een abnormale hoeveelheid eiwit in je urine. Pre-eclampsie ontwikkelt zich na week twintig van de zwangerschap en kan ook in het kraambed ontstaan, zelfs tot acht dagen na de bevalling.
Vergiftigd?
De benaming zwangerschapsvergiftiging doet vermoeden dat de aandoening iets te maken heeft met gif of met voeding. Vroeger dacht men inderdaad dat de ziekte veroorzaakt werd door een toxine (gif) in de bloedbaan. Uit latere onderzoeken bleek dat het niets met gif te maken heeft, maar een hoge bloeddruk de boosdoener is.
Hoe ontstaat het?
Een onderzoek van UHasselt/ZOL legt de oorzaak van zwangerschapsvergiftiging bij bloedvaten die niet aangepast zijn voor het extra bloed dat erdoor gaat stromen (als voeding voor de baby). Die foute aanpassing van het bloedvatenstelsel gebeurt in de eerste maanden van de zwangerschap. Zwangerschapsvergiftiging en hoge bloeddruk treden meestal pas op in het derde trimester.
Risicofactoren
Deze risicofactoren kunnen meespelen bij het al dan niet krijgen van een zwangerschapsvergiftiging:
- Leeftijd: vrouwen ouder dan 35 jaar hebben een verhoogde kans.
- Meerling: als je zwanger bent van een meerling, heb je een verhoogd risico.
- De eerste zwangerschap: als je voor de eerste keer zwanger bent, is dat een risicofactor. Als je het na de eerste zwangerschap niet hebt gehad, neemt het risico op vergiftiging af.
- Aandoeningen en ziekten: een hoge bloeddruk voor de zwangerschap, overgewicht, (zwangerschaps)diabetes en een afwijkende stofwisseling kunnen nadelig zijn.
- Erfelijke factoren: als je moeder of zus zwangerschapsvergiftiging heeft gehad, is de kans groter dat jij het ook krijgt.
Hoe herken je het?
Het is belangrijk om te weten dat pre-eclampsie vaak symptoomloos voorkomt. Wanneer symptomen wel aanwezig zijn, gaat het over zeer vage klachten die vaak ook als normale zwangerschapsklachten worden geïnterpreteerd zoals:
- hoofdpijn
- misselijkheid en/of braken
- vermoeidheid
- extreme gewichtstoename
- vochtophopingen (oedeem) in handen, voeten, enkels en gezicht
Andere symptomen zijn:
- tintelingen in bijvoorbeeld de vingers of voeten
- wazig en/of sterretjes en lichtflitsen zien
- buikpijn
- kortademigheid
- een branderig gevoel in de borstkas
- pijn aan de rug
- pijn in de bovenbuik/net onder de ribben
- bloedneus
- verwarring
- in extreme gevallen: stuipen
Heb je last van (een aantal van) bovenstaande symptomen? Ga dan meteen langs bij je verloskundige, gynaecoloog of huisarts.
De gevolgen voor je baby
Als je een zwangerschapsvergiftiging hebt, kan je baby te vroeg geboren worden. Daardoor kan hij onrijpe longen, problemen met de bloedsomloop of een groeiachterstand krijgen of last hebben van infecties. Zwangerschapsvergiftiging heeft ook gevolgen voor de lever en de placenta. Je baby krijgt dan minder voedingsstoffen en zuurstof binnen dan normaal en groeit daardoor minder hard. Baby’s die na een zwangerschapsvergiftiging worden geboren, zijn vaak kleiner en minder zwaar dan gemiddeld.
Hoe behandelt men zwangerschapsvergiftiging?
Tijdens de zwangerschap:
- medicatie gericht op je bloeddruk (die uiteraard geschikt zijn voor zwangere vrouwen)
- zogenaamde ‘corticosteroïden‘ die je baby voorbereiden op een vroeggeboorte
- magnesium (beschermt de baby tegen hersenschade en jou tegen stuipen)
Als je al 34 weken zwanger bent, kiest men er meestal voor om de geboorte in te leiden.
Na de zwangerschap:
- Een à twee dagen na de bevalling, is er meestal geen sprake meer van klachten. Meestal word je wel verder opgevolgd.
Bron: uhasselt.be, uza.be
Zwanger? Dit wil je vast ook lezen:
- Spataders voorkomen tijdens je zwangerschap: zo doe je dat
- Bekkeninstabiliteit: wat doe je eraan?
- Bloedverlies tijdens de zwangerschap: dit kunnen de oorzaken zijn
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!