Verhuizen met kinderen? 6 cruciale tips
Nieuw huis, nieuwe omgeving…spannend, maar vast ook een beetje moeilijk voor je kinderen, die hun vertrouwde huis en hoekjes niet graag loslaten. Zo ‘verplant’ je ze zachtjes en liefdevol!
6x vlotjes en blij naar jullie nieuwe stek
Maak samen een aftelkalender
Ook al ben je al een tijdje bezig met de voorbereidingen, toch komt een verhuis voor de kinderen vaak nogal plots. Vooral omdat ze nog niet goed vooruit kunnen denken. Zeggen dat je over een halfjaar verhuist en daar af en toe op terugkomen, is vooral voor jonge kinderen nog te abstract.
Vertel daarom ongeveer twee maanden van tevoren dat jullie gaan verhuizen. Spreek er vaker over naarmate de bewuste datum dichterbij komt, en hou een aantal weken voor de verhuis een aftelkalender bij op een centrale plek in je huis. Daarmee kunnen je kinderen letterlijk aftellen.
Ga er niet te licht overheen
Je wilt je kind niet onnodig opzadelen met verdriet of onzekerheid, begrijpelijk. Maar dat wil niet zeggen dat je een verhuis moet afdoen als iets normaals, of een futiliteit.
Natuurlijk mag je er een positieve draai aan geven, maar overdrijf daar niet in, als je merkt dat je kind er toch een ander gevoel bij heeft. Voor hem draait het vaak toch een beetje om een soort ‘verlies’, dus ga daar niet te snel overheen. Daar open en eerlijk over praten, is heel belangrijk.
Ga al eens de sfeer opsnuiven
Ga met je kinderen voor de verhuizing al een paar keer kijken bij of in jullie nieuwe huis. Loop rond in de nieuwe straat en buurt. Bezoek de nieuwe muziekschool of sportclub en ga boodschappen doen in de nieuwe buurtwinkel.
Zo kan je kind zich een visuele voorstelling van de nieuwe omgeving maken. Betrek hem ook actief in de verhuizing door zijn nieuwe kamer te verven in zijn favoriete kleur. Laat je kind een verhuisdoos met eigen spulletjes inpakken. Kortom: maak je kind ene volwaardig lid van je verhuisteam.
Ook leuk: samen verhuiskaartjes maken met het nieuwe adres erop voor alle vriendjes. En het belangrijkste: zet je kind tijdens de verhuisperiode op de eerste plaats. Breng bijvoorbeeld eerst de kinderkamer in orde voor je je eigen pc installeert.
Vermijd andere omwentelingen
Niet altijd makkelijk, omdat nogal wat verhuizingen net daardoor ontstaan. Een nieuwe job, een broertje of zusje erbij, een echtscheiding…
Zeker dat laatste betekent voor je kind een dubbel verlies. Probeer daarom samen met je ex-partner heel goede afspraken te maken, waarbij je altijd zoveel mogelijk vertrekt vanuit het belang van je kind. En maak van je nieuwe huis vooral een warme plek. Hen je het zelf even moeilijk? Klop aan bij iemand die dicht bij jou én je kind staat – een grootouder, tante, oom of vriendin – en vraag die persoon om er mee voor je kind te zijn.
Elke leeftijd z’n aanpak
Tot de peuterleeftijd merkt je kind weinig van een verhuis. Omgevingsfactoren spelen dan nog niet zo’n grote rol, omdat je peuter toch vooral op jou is gericht.
Kinderen tussen de drie en vijf passen zich al iets moeilijker aan. Leg daarom uit dat je niet meer teruggaat naar je oude huis, maar dat je wel bijvoorbeeld nog kunt afspreken met vriendjes uit de oude buurt.
Voor kinderen tussen zes en twaalf jaar is het het moeilijkst. Veel hangt ervan af hoe ver weg jullie nieuwe stek is. Kunnen ze hun vriendjes, school en hobby’s houden? Dan is het veel minder ingrijpend. Is dat niet mogelijk, plan dan zeker af en toe logeerpartijtjes. Vertrouwde gewoontes aanhouden, maakt het voor je kind ook makkelijker om te aarden: vriendjes op woensdagnamiddag uitnodigen, je kind dezelfde sport of hobby laten doen…
Organiseer een afscheidsfeestje
Laat je kind afscheid nemen op zijn manier. Misschien wil je zoon of dochter graag een afscheidsfeestje geven. Of een housewarming party in het nieuwe huis organiseren voor zijn vriendjes.
Ook een tastbaar ritueel geeft houvast, zoals bijvoorbeeld een plakboek of collage met mooie herinneringen aan de oude woonplek. En komen er traantjes? Toon dat je daar begrip voor hebt.
Meer lezen?
‘Verhuizen met kinderen’, Christel Westgeest – uitgeverij SWP.
Een praktische gids, die ontwikkelingspsycholoog Christel Westgeest vanuit haar eigen ervaring – ze trok zelf met haar drie kinderen naar Canada – schreef. Ze heeft ook een website: verhuizenmetkinderen.nl.
Ook interessant:
- Met je kinderen op restaurant: dat doe je zo
- Zo overleef je het ouderschap als introverte mama
- Groeten uit Zweden: ‘Nieuwe mensen leren kennen. Moeilijk kan dat niet zijn, toch?’