© Getty Images/Westend61

Windpokken? Vanaf nu moeten kinderen niet meer thuisblijven van school

Wie kleine kindjes heeft, kent de oude regel waarschijnlijk: ‘een kindje met de windpokken moet thuisblijven tot de wondjes helemaal droog zijn om besmetting te vermijden.’ Maar aan die regel komt nu een einde. “We zagen dat kinderen alsnog besmet raakten op school”, vertelde dokter Heidi Castryck van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Voor crèches blijven de regels onveranderd.

Besmettelijk

Kinderen zijn al besmettelijk voor de blaasjes van de windpokken verschijnen, zo legde Heidi Castryck uit. “Op die manier raakten andere kinderen op school al besmet. Zo blijkt dat 80% van de vijfjarigen al antistoffen heeft, ondanks die strenge regels. Daarom wordt er nu van afgestapt, zo werd beslist in samenspraak met het Departement Zorg.

Het Departement volgt daarmee het voorbeeld van twee van onze buurlanden. Ook in Frankrijk en Nederland werden de regels al aangepast: kinderen uit de basisschool mogen gewoon les blijven volgen zolang ze geen ziektesymptomen vertonen.

Andere regels voor de crèche

Heidi Castryck wijst wel nog op de verantwoordelijkheid van ouders. “Breng de school op de hoogte als je zoon of dochter de windpokken heeft”, klinkt het.

Bovendien wordt de versoepeling van de regels niet overal ingevoerd. Gaat je kindje naar de crèche, dan dien je het wél thuis te houden tot alle blaasjes opgedroogd zijn. “Dat is zeker nodig. Jaarlijks komen er nog kinderen met windpokken in het ziekenhuis terecht. Vooral bij jonge kinderen gebeurt dat.”

Meer lezen

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content