Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

3 kindvriendelijke eenpansgerechten uit ‘Een’ van Jamie Oliver

Daar is die drukke maand september weer! Na een drukke werk- en schooldag is het tijd om snel enkele gerechten op tafel te toveren. Gelukkig zijn er eenvoudige gerechten die gezond en snel klaar zijn. Vandaag verklappen we drie recepten uit Jamie Olivers nieuwste 'Een'.

Gezonde gerechten vragen weleens speciale ingrediënten en veel potten en pannen. De bekende chef Jamie Oliver staat bekend om zijn lekkere, eenvoudige keuken. In zijn laatste boek ‘Een’ verklapt hij recepten waarvoor je maar één pan nodig hebt. Minder afwas, praktisch én beter voor het milieu en je portemonnee. Van kip tot vis of een heerlijk dessertje: wij mogen alvast drie recepten verklappen.

Een heerlijk kipgerecht: de oven doet het werk

Cajun kip uit de oven

VOOR 4 | VOORBEREIDING 7 MINUTEN/BEREIDEN 1 UUR

kindvriendelijke-eenpansgerechten
Foto: Richard Clatworthy voor ‘Een’.

Dit heb je nodig:

  • 2 rode uien
  • 3 verschillend gekleurde paprika’s
  • 4 kippenbouten van scharrelkippen
  • 1 el cajunkruiden
  • 4 tenen knoflook
  • olijfolie
  • rodewijnazijn
  • 1 mok basmatirijst (300 g)
  • 4 el biologische yoghurt
  • 60 g rucola
  • optioneel: extra vierge olijfolie

 Zo maak je het:

  • Verhit de oven tot 200 °C. Pel en halveer de rode uien. Trek de paprika’s in grove stukken uit elkaar en gooi de zaadjes en steeltjes weg. Doe alles met de kippenbouten, cajunkruiden en de hele, ongepelde tenen knoflook in een braadslede van 25 x 35 cm. Sprenkel er 1 eetlepel (van elk) olijfolie en rodewijnazijn over, breng ze op smaak met zwarte peper, hussel alles goed en leg de bouten met het vel naar boven. Zet de slede 40 minuten in de oven.
  • Zet de waterkoker aan. Haal de slede uit de oven, prak de zachte tenen knoflook in het vocht in de slede en vis de velletjes eruit. Strooi de rijst om de kippenbouten heen en giet er twee mokken kokend water bij. Dek de slede zorgvuldig af met aluminiumfolie en zet hem nog 20 minuten terug in de oven, of tot de rijst luchtig is en de kip makkelijk van het bot loslaat. Breng de boel perfect op smaak en serveer met yoghurt, rucola, een snuf peper en eventueel een scheutje extra vierge olijfolie.

GA VEGA

  • Vervang de kip door grove stukken geschilde flespompoen of aubergine, en bereid ze op exact dezelfde manier.

Voedingswaarde: energie: 633 kcal – vet: 22,5 g – verz. vet: 5,9 g – eiwit: 34,6 g – koolhydraten: 77,6 g – suiker: 12,4 g – zout: 0,5 g – vezels: 5,8 g

(EEN van Jamie Oliver is uitgegeven bij Kosmos © Jamie Oliver Enterprises Limited (2022 ONE). Fotografie: © David Loftus, 2022; © Richard Clatworthy, 2022.)

Pasta is altijd een goed idee!

Pasta met gerookte zalm

VOOR 1 | TOTAAL 8 MINUTEN

kindvriendelijke-gerechten-september
Foto: David Loftus voor ‘Een’.

Dit heb je nodig:

  • olijfolie
  • 125 g verse lasagnevellen
  • 2 lente-uitjes
  • 80 g spinazie
  • 60 g gerookte zalm (2 plakjes), duurzaam gevangen
  • ½ citroen
  • 5 g parmezaan
  • 1 el hüttenkäse
  • optioneel: extra vierge olijfolie

 Zo maak je het:

  • Zet de waterkoker aan. Snijd de lasagnevellen, liefst met een geribbeld mesje, in de lengte in 2 cm brede reepjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze fijn met de spinazie en de helft van de zalm. Rasp de citroenschil en de parmezaan fijn, maar houd ze apart. Zet een koekenpan van 28 cm op hoog vuur.
  • Giet een klein scheutje olijfolie in de hete pan en doe de lente-uitjes, spinazie, gehakte zalm en citroenschil erbij. Doe de pasta in de pan en giet er voorzichtig zoveel kokend water bij tot de pasta net onder staat – ongeveer 250 ml. Laat de boel 4 minuten koken, of tot de pasta het meeste water geabsorbeerd heeft, en blijf regelmatig roeren tot je een mooie saus hebt. Giet er als het nodig is nog een extra scheutje water bij. Draai het vuur uit, pers het citroensap erbij, roer de hüttenkäse en parmezaan erdoor, en breng op smaak met peper en zout. Scheur de rest van de zalm boven de pan en sprenkel er als je wilt nog een paar drupjes extra vierge olijfolie over.

Voedingswaarde: energie: 431 kcal – vet: 14,8 g – verz. vet: 4 g – eiwit: 29,5 g – koolhydraten: 43,6 g – suiker: 4,6 g – zout: 1,7 g – vezels: 3,1 g

(EEN van Jamie Oliver is uitgegeven bij Kosmos © Jamie Oliver Enterprises Limited (2022 ONE). Fotografie: © David Loftus, 2022; © Richard Clatworthy, 2022.)

Een vermoeiende schooldag vraagt om een dessertje!

Baked citroencake

VOOR 12 | TOTAAL 1 UUR, PLUS KOELEN

kindvriendelijke-recepten-eenpansgerechten-jamie-oliver
Foto: David Loftus voor ‘Een’.

Dit heb je nodig:

  • 100 g boter
  • 250 g Lotus Biscoff speculoos of ginger nuts
  • 4 grote, biologische eieren
  • 1 tl vanillepasta
  • 100 g poedersuiker, plus extra om te bestrooien
  • 680 g roomkaas
  • 1 citroen
  • 300 g frambozen

 Zo maak je het:

  • Verhit de oven tot 160 °C. Smelt de boter in een ovenbestendige koekenpan van 28 cm op laag vuur terwijl je de koekjes fijnmaalt in een keukenmachine. Draai het vuur uit, kieper de koekkruimels in de pan en roer ze door de boter. Druk de kruimels in een egale laag aan, maar maak hem aan de rand iets dikker. Bak de bodem 5 minuten en haal hem uit de oven. Breek de eieren in de keukenmachine (je hoeft hem niet schoon te maken), voeg de vanillepasta en de meeste poedersuiker toe en mix ze 2 minuten, tot je een bleek mengsel hebt. Mix de roomkaas en het citroensap erdoor en giet het mengsel in een egale laag over de kruimelbodem. Prak de helft van de frambozen met het restje poedersuiker, marmer het door het oppervlak van de taart en zet nog 15 minuten in de oven.
  • Haal de pan uit de oven, strooi de rest van de frambozen erop, bestuif ze met wat extra poedersuiker en zet hem nog 10 minuten terug. Draai de oven nu op de hoogste grillstand tot de bovenkant prachtig goudbruin is en er hier en daar kleine schroeiplekjes op zitten. Haal hem eruit, laat hem afkoelen en zet hem voor het serveren 2 uur in de koelkast. De textuur is misschien niet helemaal glad, maar oh wat is dit lekker!

Voedingswaarde: energie: 362 kcal – vet: 25,2 g – verz. vet: 14,9 g – eiwit: 6,9 g – koolhydraten: 27,3 g – suiker: 20 g – zout: 0,7 g – vezels: 1,1 g

Meer eenpansgerechten ontdekken? EEN van Jamie Oliver is verkrijgbaar voor € 32,50. (EEN van Jamie Oliver is uitgegeven bij Kosmos © Jamie Oliver Enterprises Limited (2022 ONE). Fotografie: © David Loftus, 2022; © Richard Clatworthy, 2022.)

MEER KINDVRIENDELIJKE RECEPTEN:

• De favoriete kindvriendelijke recepten van chef en mama Sofie Dumont
• Junior Bake Off: 3 bakrecepten om uit te proberen met je kinderen
• Van vegetarische lasagne tot een feesttaart: 3 x kindvriendelijke recepten uit ‘Gezellig kokerellen’

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!