Minder druk voelen als mama: zo lukt het je!
Mama zijn anno 2020: intensive parenting
Mama zijn: nog nooit leek het zo’n zware en moeilijk te vervullen taak als vandaag. Niet alleen moet je als mama vandaag een gezin perfect met een voltijdse carrière kunnen combineren, ook de opvoeding van je kinderen zelf is veel ingewikkelder geworden. Terwijl de vorige generatie ‘ouder zijn’ nog eerder bekeek als iets dat je gewoon bent in plaats van een ‘volleerde taak die je moet vervullen’, is dat in een paar decennia tijd stevig veranderd: voor élk mini-onderdeeltje van de opvoeding zijn er wel twintig boeken of theoretische modellen die jou vertellen hoe je je kind groot zou moeten brengen. Een opvallende evolutie die onderzoekers aanduiden met de term ‘intensive parenting’. GOEDBEDOELDE ADVIEZEN En of dat nog niet genoeg is, slaan ze je vast ook in je eigen omgeving nog eens met goedbedoelde adviezen om te oren. Al die regels en normen rond opvoeden zorgen ervoor dat jonge mama’s vaak heel wat druk op hun schouders voelen. Hoe je je wat meer losmaakt van alle hooggespannen verwachtingen die vandaag bij het moederschap kopen kijken? En hoe je van ‘ouderschap’ weer een iets natuurlijker proces maakt dat zich niet enkel baseert op wat experten je aanraden, maar ook gewoon op je eigen buikgevoel? We vroegen het aan Katrien Verhegge van Kind & Gezin.
Zwaarder verwachtingspatroon
Katrien: “Opvoeden is de laatste jaren inderdaad een erg intensieve taak geworden. Er zijn zoveel regels, pedagogische adviezen en theorieën beschikbaar dat ouders soms door de bomen het bos niet meer zien. Het feit dat al die info er is, heeft er de laatste jaren bovendien gezorgd dat er een cultuur is ontstaan die van jou als ouder verwacht dat je met al die opvoedkundige informatie ook aan de slag gaat.” HOE MAAK JE JE LOS VAN DIE DRUK? “Dat kan door bewust te proberen om van opvoeden weer wat minder een ‘wedstrijd’ te maken, en als ouder weer wat meer te gaan vertrouwen op je buikgevoel. Daarmee wil ik uiteraard niet zeggen dat je je bij de opvoeding van je kinderen helemaal niet meer mag laten begeleiden door bepaalde adviezen en experten, en het allemaal maar wat op zijn beloop moet laten. Maar wél dat je best wat meer marge mag laten voor foutjes, dat je niet alles zo strak in regeltjes hoeft te gieten, dat je best mag gaan voor ‘goed-genoeg-ouderschap’.”
Goed-genoeg-ouderschap: hoe doe je dat?
WEES JE BEWUST VAN DE DRUK “Een eerste stap is om je bewust te zijn van alle druk die er als jonge ouder op je schouders ligt. Besef dat voldoen aan álle goedbedoelde adviezen gewoon niet mogelijk is en dat dat ook echt niet hoeft.” BEVESTIG JEZELF EN WEES BLIJ MET ‘GOED GENOEG’ “Heb je het moeilijk of voel je dat je weer in een patroon naar perfectie schiet? Zet jezelf dan eens even op pauze en creëer wat ruimte voor jezelf. Zeg tegen jezelf dat je weet dat je het zo goed mogelijk probeert te doen en dat dat écht wel voldoende is.” WEES VERGEVINGSGEZIND “En dat geldt zowel voor jezelf als voor je kinderen, én voor de andere ouders om je heen. Soms heb je eens een kleine inzinking en val je misschien eens uit tegen je kinderen. Geen nood, dat overkomt de beste. Zolang je jezelf daar tegenover je kinderen voor durft te verontschuldigen en altijd zelf het contact en de nabijheid weer opzoekt, is dat geen enkel probleem. Opvoeden gebeurt met vallen en opstaan, en dat is ook helemaal niet erg. Ook je kinderen kunnen niet altijd perfect in de pas lopen: soms is het een strijd aan tafel, maar misschien loopt eten – mits wat mildheid – de volgende keer wél gewoon vlotjes en vanzelf.” WEES LIEF VOOR JEZELF, MAAR OOK VOOR ANDERE MAMA’s “Mama zijn is zo belangrijk geworden voor onze eigen identiteit, en dat maakt dat we ook al eens erg kritisch zijn voor andere mama’s die het iets anders – misschien soms wel een beetje ‘beter’ of ‘slechter’ – lijken aan te pakken dan wijzelf. Dat doen we natuurlijk niet om die andere moeders onderuit te halen, maar wel om ons eigen gevoel van zelfwaarde als ‘goede mama’ overeind te houden. Maar eigenlijk werkt dat net averechts. Door op zo’n kritische en zelfbeschermende manier te reageren, hou je als mama het systeem dat ook jou ‘druk’ geeft immers mee in stand. Een laatste gouden tip om met verenigde kracht wat druk van de ketel te halen is dan ook: wees wat milder. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor al die andere mama’s om je heen die ook maar het beste voorhebben met hun kinderen.”
Waardevol opvoeden
“Heb je het als mama (of als papa) soms moeilijk met dat goed-genoeg-ouderschap? Onthoud dan één ding: eigenlijk heeft je kind van jou maar een paar heel basic dingen nodig, en dat zijn dan meteen de kernwaarden van waardevol opvoeden:
- liefde
- geborgenheid
- luisteren naar je kind
- een basisvertrouwen dat je kind mag zijn wie hij is: met z’n goede en minder goede kanten
Kortom: Een diep gevoel dat je als kind graag gezien wordt en dat je altijd bij je ouders terechtkunt als er iets is, dat is eigenlijk waar waardevol opvoeden op neerkomt. Wie er als ouder voor kan zorgen dat z’n kind zich veilig genoeg voelt om zich te hechten en een warm nest creëert, mag zichzelf al heel wat schouderklopjes geven.”
Meer lezen over opvoeden en zelfzorg:
- Zelfzorg: 10x boeken voor drukke ouders
- Eerste hulp bij mama-twijfels: “Ben ik te weinig met mijn kinderen bezig?”
- Schuldgevoelens als mama: met deze tips help je ze overwinnen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!