De zomer van mama Elisabeth Van Lierop: “Wij gaan bewust niet op reis in de zomervakantie”

Hoera, eindelijk vakantie! Maar dat betekent ook geen school, plannen maken voor opvang, allerlei ballen in de lucht houden én hopelijk ook nog leuke dingen doen met de kids. Het blijft een ware uitdaging. Hoe pakken andere mama’s dat aan? De hele zomer lang geven BM’s (bekende mama’s dus) al hun tips om er een onvergetelijke zomervakantie van te maken. Deze keer is het de beurt aan auteur en duurzaamheidsspecialist Elisabeth Van Lierop.

WIE IS ELISABETH VAN LIEROP?

  • Elisabeth Van Lierop is 34 jaar en mama van Nala (4), Iggy (2,5) en een derde kindje dat in oktober verwacht wordt.
  • Ze is psychologe, en is bekend dankzij haar boek ‘Planteneters’ en als duurzaamheidsexperte. Haar man is Tijs Delbeke, muzikant bij de populaire band Balthazar.
  • Nieuwsgierig naar recepten uit ‘Planteneters’? Wij mochten er alvast drie verklappen in dit artikel. 

De zomervakantie is net begonnen. Staan er veel reizen op het programma?

“Toch niet. Omdat mijn man Tijs bij Balthazar speelt, plannen we onze reizen op andere momenten. Hij doet nu heel wat festivals en dat is dus de drukste periode van het jaar. Hij reist heel wat rond, ik ben vooral veel thuis met de kindjes. Af en toe neem ik de kinderen mee naar een festival. Zo hebben we onze vakantie ingezet op Rock Werchter, leuk omdat onze kindjes hun papa aan het werk konden zien.

Zelf werk ik weinig tijdens de zomervakantie. Ik werk als freelancer samen met bedrijven rond duurzame thema’s. Omdat ik zelfstandige ben, kan ik mijn opdrachten zelf goed plannen. Ik ben een toffere mama als ik niet tegelijkertijd nog heel veel to-dolijsten heb. Daarom kies ik nu vooral opdrachten die ik flexibel en van thuis uit kan doen. Dat wil ook zeggen dat ik geen opvang of kampjes hoef te regelen. Ik ben mij bewust van het feit dat dat een luxe is.

Nala met papa Tijs.

Buiten het seizoen reizen heeft veel voordelen. Hoe reizen jullie het liefst?

“Wij zijn grote fan van de trein. Treinreizen zijn voor mij een mooi voorbeeld van duurzaamheid. Het principe van groen leven is niet dat je leuke dingen moeten schrappen, maar net op zoek gaat naar minstens even goede alternatieven. Bovendien is het de perfecte manier om met kinderen op vakantie te gaan. Ze kunnen hun benen strekken en een beetje rondwandelen of we lopen samen eens naar de bar. Nog beter is de nachttrein: dan zijn er bedjes en kunnen de kindjes slapen. Of we kijken een beetje Netflix of lezen een boekje, en ’s morgens staan we op onze bestemming. Het is veel minder gedoe dan met het gezin urenlang vertoeven in de auto of met het vliegtuig te gaan.

We zijn trouwens met heel het gezin fan van dat treinen: ook Tijs doet zoveel mogelijk festivals al treinend, al is dat niet altijd even comfortabel. Van Praag tot België tot Spanje… De band moet vaak op heel korte tijd op heel verschillende plaatsen in Europa staan. Dat is niet altijd evident.”

“Mijn gouden tip? Ga met de trein op vakantie: de kindjes kunnen uit het raam kijken, dutjes doen of de beentjes strekken.”

Wat met verre reizen?

“Ik zeg niet dat we nooit meer op een verre reis gaan, maar ik zie vooral voordelen om niet meer met het vliegtuig te gaan. Eigenlijk moeten we ons ook afvragen wat luxe is: is het echt zoveel luxueuzer om met kinderen een vlucht van tien uur te doen om dan aan te komen op een bestemming waar je darmen niet gewend zijn aan het water of eten? Eigenlijk zouden we onszelf beter de vraag stellen wat we nu echt uit een reis willen halen. Als je echt even wil ontspannen en tot rust komen, is een huisje in de Ardennen misschien wel even leuk? En bakken op een strand kan net zo goed aan de Spaanse kust als in Bali.”

“Eigenlijk raad ik iedereen aan om voor zichzelf uit te maken wat verwennen precies inhoudt. Voor de een is dat misschien thuisblijven, maar elke dag op restaurant gaan. Of gewoon ontspannen in de tuin? Reizen heeft ook veel te maken met prestige. Gelukkig is het tegenwoordig ook prestigieus om te zeggen dat je kiest voor het milieu (lacht).”

Wat waren jouw favoriete reizen?

“De voorbije winter zijn we met de camper naar Spanje en Portugal geweest. Op nieuwjaarsdag zaten we in San Sebastian: het was 27°C en we zaten lekker in de zee op nieuwjaarsdag. Voor mij is dat pure luxe: genieten maar.”

Een van mijn andere favoriete reizen was toen we drie jaar geleden met de camper voor 100 dagen rondtrokken door Europa. Ook daar heb ik veel uit geleerd. Initieel wilde ik zoveel mogelijk verschillende steden in Europa afvinken van ons lijstje, maar nadat we even weg waren, beseften we al snel dat het net veel plezanter is als je luistert naar waar je nood aan hebt. We bezochten pittoreske dorpjes en gezellige dorpscafés, en speelden veel met onze dochter. De momenten waarop niks moest, waren net de mooiste momenten. Als we zin hadden om met onze camper vijf dagen op dezelfde plek te blijven staan, deden we dat gewoon. Tijd hebben om eens een boekje te lezen of gewoon niets te doen, is zalig.”

“Het is gek om te zien hoe hard we in een ratrace zitten en hoeveel we willen zien en alles op foto willen vastleggen, terwijl echt genieten net zit in helemaal niets moeten.”

Elisabeth-van-lierop
Elisabeth met de kinderen.

Dit jaar is het vooral thuis te doen. Hoe entertain je de kinderen?

“Het is gewoon een andere manier van de zomer invullen. We zijn gestart in Werchter: Nala heeft al veel festivals meegemaakt. Bij Iggy ligt dat anders, hij is in de winter geboren en daarna was het corona. Onze dochter is het gewend om in de backstage verstoppertje te spelen, hilarisch om te zien hoe ze niet beseft met welke sterren ze aan het spelen is.”

Maar ook zonder festivals amuseren we ons prima. Er zijn veel leuke dingen te doen in ons land. We gaan graag naar Zomer van Antwerpen, een heerlijke zomerbar met een zomerbibliotheek en tal van activiteiten voor kinderen waarvoor je niet op voorhand moet inschrijven. Zomeren aan het Mas is ook zo’n aanrader met heel wat leuke activiteiten voor de kids. Of we gaan naar Bar Chapel, een kloostertuin met redelijk wat schaduw. En ze hebben er een zandbak, zo kan ik achteroverleunen terwijl de kindjes spelen (lacht). De kinderen nemen graag de tram, voor hen is het bijna een attractie. Op vier haltes zijn we aan het Theaterplein, daar eten we een ijsje bij Icelab, een ijssalon met heerlijk plantaardig ijs. Niet enkel sorbet, ook die heerlijke decadente smaken als cheesecake of koekjesijs. Omdat we met heel het gezin plantaardig eten, zijn zo’n zaken echt een grote meerwaarde. Boekenberg is dan weer een fijn openluchtzwembad: het is een natuurlijke vijver. Op hete dagen is het soms wel even aanschuiven. Maar zeker het wachten waard.

Buiten Antwerpen kom ik graag bij kunstige dingen die laagdrempelig zijn: La Biomista in Genk bijvoorbeeld, of Verbeke Foundation in Kemzeke. Of we zoeken ergens een leuke graffitiroute: goedkoop en de creativiteit van kinderen wordt gestimuleerd.

Daarnaast weten de kindjes van de klas ook dat wij niet reizen, wij nodigen dus regelmatig een speelvriendje uit.”

“Eigenlijk zoek ik niet naar een kindvriendelijke, wel naar een oudervriendelijke plek: het moet leuk genoeg zijn voor mij, en de kinderen moeten er genieten.”

Wat zijn voor jou de vereisten voor een kindvriendelijke plek?

“Ik kijk vooral naar waar mijn comfort het grootst is: een binnenspeeltuin met lawaaierige kinderen maakt me niet gelukkig. Eigenlijk zoek ik niet naar een kindvriendelijke, wel naar een oudervriendelijke plek: het moet leuk genoeg zijn voor mij, en de kinderen moeten er genieten. Zo is het een win-win.”

Wat met slecht weer?

“Ik vind het leuk om samen te koken, in de bibliotheek boekjes te zoeken of om naar een museum te gaan en daarna te knutselen in het thema van wat we hebben gezien. Je kunt kinderen echt gemakkelijk warm maken voor kunst door in musea gerichte vragen te stellen: ‘welk werk zou je graag zou in je slaapkamer willen hebben?’, ‘welke kleuren vind je mooi?’, ‘wat zie je hierop?’… Door heel laagdrempelige vragen kijken ze op een speelse manier naar kunst. Dat is tof, want ze hebben vaak een veel frissere blik dan wij.

We leven in België, de meeste activiteiten hebben een oplossing voorzien voor slecht weer. Om terug even over Zomer van Antwerpen te beginnen: er zijn ook theatervoorstellingen en Cinema Urbana, daar zullen ongetwijfeld oplossingen zijn voor regenweer.

Je hoeft trouwens niet echt de hele tijd nieuw speelgoed te kopen om kinderen te entertainen. Soms doet het al enorm veel als je eens wat dingen verandert in huis of kijkt welk speelgoed je nog in een doos hebt liggen. De kinderen hadden bijvoorbeeld een keukentje waar ze al een tijdje niet meer mee speelden, toen ik het verplaatst heb, waren ze plots opnieuw aan het vechten om ermee te spelen. Kleine veranderingen kunnen veel doen.”

“Hoeveel tips je ook expliciet geeft, de grootste voorspeller van hoe kinderen later met hun eigen lichaam omgaan, is wat ze zien en horen van de mensen die dicht bij hen staan. Draag daarom gewoon die short of bikini.”

Je kookt plantaardig. Wat zijn de favoriete snacks van de kinderen?

“In mijn boek staan heel toegankelijke recepten met eenvoudige ingrediënten. Veel ouders zeggen aan de schoolpoort dat ze graag duurzaam zouden leven, maar niet weten hoe. Eten is een eenvoudige manier, zelfs als je niet graag kookt! Grote merken hebben tegenwoordig een plantaardige variant van hun populaire producten. Magnums of Ben & Jerry’s koop je nu bijvoorbeeld vegan. 

Je hoeft dus zeker geen speciale gerechten te maken om duurzamer te kunnen eten. Ik sta in de zomer heus niet hele dagen zelf ijs te draaien en te koken. Al vind ik het nu wel leuk om weer te experimenteren. Bij deze derde zwangerschap ben ik heel misselijk geweest, dus ik heb de eerste maanden veel gelegen. Nu ik minder kwaaltjes heb, kan ik lekker koken.

De zomer is ook een fijne periode om te experimenteren: tijdens het schooljaar heb ik niet zoveel zin om kinderen die moe van school komen een nieuw gerecht voor te schotelen. Ik weet niet hoe dat bij andere ouders zit, maar hier zitten zo’n tien gerechten in de rotatie. Het is leuk om in de zomer, als er veel tijd is, eens te onderzoeken welke gerechten aan dat vaste menu kunnen toegevoegd worden.”

Elisabeth-Van-Lierop
Elisabeth met zoontje Iggy.

Duurzaamheid zit in veel dingen, hoe zit het met beauty en mode?

“Ik ben heel gemakkelijk op dat vlak. Ik ga zelf nooit naar de kapper en de kinderen zijn ook nog nooit geweest: ik knip hen zelf bij. Ik heb hier ergens in huis een mascara slingeren – die is minstens een jaar oud – voor als we eens naar een trouwfeest gaan (lacht). Verder gebruikt ons gezin natuurlijk wel zonnecrème, al blijven ze tijdens de piekuren in de schaduw en dragen ze vaak mouwtjes.”

Dat ik niet de hele tijd met make-up bezig ben, is eigenlijk ook mooi voor de kinderen. Als psychologe weet ik dat je heel veel kunt zeggen tegen kinderen, maar het gaat het ene oor in en het andere oor weer uit. Hoeveel tips je ook expliciet geeft, de grootste voorspeller van hoe kinderen later met hun eigen lichaam omgaan, is wat ze zien en horen van de mensen die dicht bij hen staan. Daarom benadruk ik ook al het positieve van mijn veranderende lichaam tijdens mijn zwangerschap. En loop ik in de zomermaanden gewoon in mijn bikini of badpak rond.

Toen Iggy geboren was, zei Nala ‘amai, je baby is eruit, maar je buik is nog altijd zo dik’. Natuurlijk is dat even slikken, maar dat liet ik niet merken. ‘Voel hoe zacht mijn buik is, dat is heel fijn voor de baby’, reageerde ik. Ik probeer steeds het positieve te benadrukken. Vergis je trouwens niet, natuurlijk kijk ik ook soms in de spiegel en denk ik: ‘amai, shit, mijn lichaam is weer zoveel veranderd op korte termijn.’ Maar dat hoeven mijn kinderen niet mee te krijgen.

Tenslotte geloof ik in het tweede leven van dingen: bijna al onze kleren zijn tweedehands, net als het speelgoed en interieur. Ik merk ook dat de kinderen daardoor veel meer speelgoed doorgeven, en klasgenoten doen op hun beurt hetzelfde. Eigenlijk is het heel mooi om te zien dat er een nieuwe generatie is die al meewerkt aan de deeleconomie: ‘Ik heb hier nog een boekje dat ik niet meer lees, wil jij mijn puzzel?'”

“Zoek het niet te ver of spannend. In de kleine dingen van niets doen zit vaak evenveel waarde als in grootse plannen.”

Hoe doe jij aan zelfzorg tijdens de zomermaanden?

“Het klinkt misschien vreemd, maar ik voel mij beter door het niet in mijn agenda te zetten. Door dat in te plannen, voelt het als een extra ding op mijn to-dolijst. Als ik pakweg inplan om een boek te lezen als de kinderen slapen, werkt het net frustrerend. In de zomer slapen kinderen later omdat het langer licht is. Ik probeer positief te denken. Als ze ’s avonds ruziemaken over wie naast mij mag liggen, is dat wel vermoeiend, maar eigenlijk ook heel mooi. Voor je het weet zijn het pubers die absoluut niet meer bij me willen liggen. Dan zal er wel weer meer ruimte zijn om boeken te lezen en Netflix te kijken.”

Eliabeth Van Lierop-planteneters
Eliabeth Van Lierop en dochter Nala.

Heb je nog een ultieme tip voor andere mama’s?

“Kies niet wat het hipst is, maar kijk vooral ook naar je eigen comfort. De hipste zomerbar is daarom niet de meest aangename voor jou en de kids! En geniet vooral zoveel mogelijk van de zomer als je kunt. De zomermaanden zijn het ideale moment om elkaar terug te vinden: geen wekkers en ochtendrush, maar gewoon à la minute kiezen wat jullie willen doen. Het moet zeker niet zot zijn. In de kleine dingen van niets doen zit vaak evenveel waarde als in grootse plannen.

Meer weten over duurzaam leven of eenvoudige plantaardige recepten ontdekken? Planteneters van Elisabeth Van Lierop is nu te koop. (Uitgeverij Lannoo – € 24,99)

MEER TIPS VAN ANDERE MAMA’S:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."