Het leven van een mama: zo doet Ann Cuypers het

Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama's over hun aanpak. Vandaag: Ann Cuypers, mama gepassioneerd door natuurlijk & verbindend ouderschap, bedsharing en borstvoeding.

Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama’s over hun aanpak. Vandaag: Ann Cuypers, mama gepassioneerd door natuurlijk & verbindend ouderschap, bedsharing en borstvoeding.

EVEN VOORSTELLEN

Ann is 33 jaar en mama van Stella Lily Schuermans, een flinke meid van 18 maanden. Ze werkt als zelfstandige in de familiezaak Elektro Cuypers. “Ik ben, cliché genoeg, nu vooral mama en ik zou het niet anders willen hebben. Ik geniet van de kleine en de grote dingen met ons meisje. Ik geef Stella borstvoeding: sommigen vinden dat lang, al zou ik dat zelf niet lang noemen, want het is compleet normaal. Ik ben graag sportief. Na een lange periode van problemen met mijn bekken, begin ik terug meer en meer te sporten, en dat vind ik fijn. Ik loop en boks graag. Verder hou ik van koffie en taart. Ook bakken vind ik tof, maar dat schiet er nu vaak op in.”

Foto: Joke Vaes

FAVORIETE KIDSPROOF GERECHT

Elke mama heeft er zo één of meer, niet? Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is? Wat is het jouwe?

Ik maak voor Stella vaak een soort ’tapas’, met bv. komkommer, olijfjes, wat fruit, een broodstengel, stukjes kaas, etc. Daar smult ze dan lekker van. Als lijkt het soms ook op spelen (lacht).”

Stella is op 6 maanden begonnen met eten te ontdekken via de Rapley-methode (een methode waarbij kindjes eten meteen krijgen aangeboden in grove stukken. Zo leren ze spelenderwijs verschillende vormen en texturen kennen, red.). Daardoor at ze al vrij snel met ons mee. Buiten kruiden als bijvoorbeeld zout, hebben we nooit veel moeten aanpassen.

Vlees heeft ze over het algemeen niet zo graag, maar dat eten we ook niet elke dag.”

“Stella krijgt nog borstvoeding. SOmmigen vinden dat lang, maar ik vind het compleet normaal”

BESTE ONTDEKKING

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Dat kan echt alles zijn. Een toffe plek waar je altijd naartoe trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte life hack? Vond je een manier om dingen te doen waardoor je veel tijd bespaart? Of misschien leerde iemand je ooit om iets wat altijd een gedoe was anders te doen, waardoor het nu vanzelf gaat?

“Wat ons stress en tijd bespaart, is dat we echt proberen om Stella alles zelf te laten ontdekken en haar ding te laten doen op haar maat. Ik vond veel aansluiting en hulp over deze manier van ouderschap bij Mama’s in verbinding van Kim Calomme.

Al doen we er ons eigen ding mee. Ik denk dat wij een mix van attachment parenting, gentle parenting en montessori toepassen. Zo kochten we toen ze net één jaar was een learning tower voor haar. Ze was vaak boos dat wij in de keuken bezig waren en ze niet kon zien wat er gebeurde, en dat was in één klap opgelost. Dat proberen we wel verder te trekken, nu heeft ze buiten ook haar eigen kleine picknicktafeltje, en binnen ook een eigen klein tafeltje met stoeltje om aan te eten. Al haar speelgoed staat in een open kast, zodat ze zelf kan kiezen waar ze mee wilt spelen.”

Spelenderwijs kunnen kinderen veel leren. Ik ben fan van de de pikkler driehoek, de stapelstenen van Stapelstein en het regenboogkleurige speelgoed van Grimm’s. Allemaal speelgoed dat heel veelzijdig is en zo de creativiteit van Stella stimuleert.”

“Mijn grootste miskoop was ongetwijfeld onze cosleeper. Vanaf nacht één wilde Stella op/bij mij slapen, en dat is niet meer veranderd. Onze cosleeper is dus nooit meer geweest dan een veredeld nachtkastje.”

“Dirk, Stella, hondje Q’Juw en ikzelf gaan samen naar de zaak. Toch houden we op zondag familiedag, dan zijn we écht samen vrij”

EEN DOORDEWEEKSE DAG

Hoe doen jullie het? Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moeten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Zet je nog iets klaar voor morgen?

“Ik heb niet één vast ritme. Ik ben zelfstandige, en werk ook op zaterdag. Hierdoor ben ik doordeweeks één of twee dagen vrij, en die dagen zien er heel anders uit dan andere dagen.”

Op een werkdag maak ik Stella wakker tussen 07.00 en 07.15 uur. Ons ochtendritueel: ze drinkt eerst bij mij, daarna staan we samen op. Dirk maakt Stella klaar terwijl ik mijzelf klaar maak en mijn ontbijt maak. Rond 08.00 uur vertrekken we allemaal samen. Dirk kan thuis werken en doet dat bij mij in de zaak. Ook Stella en hondje Q’Juw gaan mee naar de zaak.

De zorg voor Stella verdelen we, we stemmen af wie er een belangrijke afspraak of meeting heeft. Omdat mijn bedrijf een familiezaak is, zijn er vaak extra handen die kunnen inspringen. Maar vergis je niet, die werkuren zijn niet altijd even educatief verantwoord: daar komt ook wel eens een tablet aan te pas.

Stella doet meestal rond de middag een dutje, ze doet dat graag bij Dirk in de draagzak.  Om 18.00 uur sluiten we de werkdag af en keren we huiswaarts. We werken met een weekmenu, al durft dat wel eens te variëren naargelang onze goesting. De boodschappen doe ik op mijn vrije dag.”

Sinds kort ga ik meestal één avond in de week terug sporten, en sinds enkele maanden ook één à twee keer in de week lopen. Dat probeer ik aansluitend aan het einde van de werkdag te doen, dus na thuiskomst.”

Vrije dagen

“Op vrije dagen slaap ik wat langer. We zijn gezegend met een kindje dat dat ook doet. Ik sport bij Fit by Fonda in Heverlee. Eén keer per week ga ik naar de personal training, daarna spreek ik regelmatig af met een vriendin die in de buurt woont. Heel fijn, want door corona hebben we elkaar lang heel weinig gezien. Ik probeer die vrije dagen altijd leuk te maken voor Stella: we maken een wandeling, gaan naar de speeltuin of bezoeken een speelgoedwinkel. Altijd iets op haar maat en waar ze zelf iets aan heeft. Daarnaast doe ik boodschappen en maak ik al eens een meer uitgebreide maaltijd voor twee dagen: een ovenschotel bijvoorbeeld.

Op zondag is het ‘gezinsdag’. We zien elkaar dan wel heel veel omdat we op dezelfde plek werken, maar vinden die tijd met het gezin op zondag heel belangrijk omdat we dan samen vrij zijn. We hebben een abonnement op Gaia Zoo, gaan naar de speeltuin of bezoeken een tuincentrum. Of we luieren eens gezellig thuis. Stella is heel graag buiten, dus die amuseert zich sowieso als het mooi weer is.”

“Na Stella’s borstvoedingsmoment zou ik perfect nog kunnen opstaan, maar het is ook een fijn rustmoment voor mezelf”

(WINNER) SLAAPRITUEEL

De kinderen in bed leggen … Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

“Wij hebben eigenlijk geen in steen gebeitelde routine, we vinden het vooral belangrijk om Stella’s signalen te volgen. Meestal is dat ergens tussen 20.00 en 21.00 uur. Dirk doet steeds haar pyjama aan. Dan ga ik samen met Stella naar de slaapkamer, ze krijgt borstvoeding van mij en valt dan meestal in slaap.

Als ze wat meer moeite heeft om in slaap te vallen, begint ze rond te friemelen in bed of wilt ze een boekje. Als ze in slaap is gevallen kan ik haar langs mij leggen, en kijk ik zelf nog een serie. Ik zou eigenlijk wel terug op kunnen staan, maar intussen zijn we het zo gewoon dat ik gelijk met haar in bed blijf, dat ik dat ook wel een fijn rustmoment voor mezelf vind. ’s Nachts drinkt ze 1 à 3 keer, dat wisselt per nacht.

Foto: Anne Rutter

KINDVRIENDELIJKE HOTSPOT

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

“Wij passen waar we heen gaan niet echt aan sinds Stella er is. Ze gaat overal graag mee naartoe en is niet snel lastig. Als er een kinderstoel is, is het oké. Door corona zijn we een tijd niet veel weggeweest met haar. Nu doen we dat terug.

We gaan graag naar De Luysmolen in Bocholt. Een heel gezellige zaak waar ze veel aandacht hebben voor Stella. Ook De Lou in Pelt is altijd fijn, er is zelfs een speeltuigje buiten. Willen we eten, dan is De Gulden Mortier een van onze favorieten. Ze serveren er tapas en dan kan Stella mee snoepen.”

HELP ME PLEASE

Misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

“Ik heb tijdens het eerste jaar van ons borstvoedingsavontuur veel stimulerend gekolfd, maar die melk nooit gebruikt. Ik zou die melk wel meer willen gebruiken in receptjes voor haar, dus toffe receptjes met moedermelk ontdek ik graag.

Verder zoek ik naar een vorm van beweging voor Stella: peuterzwemmen of dansen bijvoorbeeld. Ik weet alleen niet goed hoe daaraan te beginnen, of waar ik moet gaan zoeken naar iets tofs. Tips in Limburg zijn zeer welkom!”

MEER OVER VOEDING VOOR JE KLEINTJE:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."