relatie quarantaine
©GettyImages

Liefde in coronatijd: 12x tips om je relatie te laten overleven

Van een druk bestaan, waarbij de qualitytime met je partner eerder regel dan uitzondering is, naar een verplicht fulltime samenzijn … het is niet niks. Sterker nog: het kan al eens wat stress en onrust in de relatie veroorzaken. Wij geven je 12 tips om je relatie deze quarantaineperiode laten overleven.

1. Vind een nieuw evenwicht

Jasmien Peeters, relatie- en EFT-therapeute bij Focus op verbinding: “De grootste uitdaging voor koppels in deze periode is dat ze plots 24 uur op 24 in elkaars aanwezigheid moeten vertoeven. In het ‘normale’ leven hebben koppels immers voor zichzelf een mooie balans uitgebouwd in afstand en nabijheid: ze wisselen de tijd die ze met hun partner of hun gezin doorbrengen mooi af met contacten en activiteiten in de buitenwereld: uit werken, afspreken met vrienden of in hun eentje naar een concert of de sportclub gaan.”

Te veel nabijheid

“Door de quarantaine zitten we plots allemaal opgezadeld met een ’teveel’ aan nabijheid. En dat is voor alle koppels een grote uitdaging. De kunst is nu om toch een nieuw evenwicht te vinden. Het komt er, ondanks de beperkte bewegingsvrijheid voor de meeste mensen, dan ook op aan om toch dingen voor jezelf te blijven doen.

Tips om de omgegooide balans te herstellen

  • Probeer alone-time te creëren: ga eens een lange wandeling maken of neem eens een paar uurtjes tijd om een boek te lezen, alleen in de tuin.
  • Zorg voor een ruimte waar je alleen kunt zijn. Is dat in jullie appartement niet echt een optie, probeer dan af en toe naar buiten te gaan. Of probeer creatief te zijn. Een bureautje in het berghok? Of een paravent om toch een gevoel van alleen zijn te creëren in een ruimte? Waarom niet? Als het werkt, dan werkt het.
  • Wat de zorg voor de kinderen betreft: wissel elkaar af. Heeft de ene partner behoefte om een paar uurtjes boven te studeren of te lezen, bekijk dan of het voor jou mogelijk is om de kinderen op dat moment mee naar buiten te nemen of rustig een spel met hen te spelen. Toets af wat je partner nodig heeft, en probeer die nieuwe balans te respecteren.

2. Corona-stress

Een tweede corona-uitdaging voor koppels heeft te maken met de angst en stress die de huidige situatie veroorzaakt. Jasmien: “Hoe je het ook draait of keert, deze periode van onzekerheid en sociale isolatie creëert bij veel mensen extra stress en kleine of grotere angsten.

Iedereen heeft bovendien een andere manier om met die stress en angst om te gaan, en de kans dat die ook bij jou en je partner niet volledig overeenstemt, is reëel.”

Omgaan met stress: 5 manieren

  • De weglopers: de toestand minimaliseren of ervan weglopen. Zich focussen op dingen in of rond het werk.
  • De beschuldigers: iemand of iets de schuld geven van deze crisis.
  • De achtervolgers: op zoek gaan naar troost en samenhorigheid.
  • De overfunctioneerders: weten wat het beste is. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen.
  • De onderfunctioneerders: onder stress minder competent worden en anderen uitnodigen het roer over te nemen.

Ieder van ons heeft andere manier om ermee om te gaan, ook je partner.

Tips om elkaar te vinden

  1. Word bewust van de manier waarop je zelf op stress reageert.
  2. Probeer inzicht te krijgen in de manier waarop je partner dat doet.
  3. Bekijk die complementariteit als een sterkte:
    • de partner die de neiging heeft om te minimaliseren, kan mits enige inleving in de paniek van zijn overreagerende partner de angst vermoedelijk wel een beetje temperen en omgekeerd.
    • de partner die zich iets te veel zorgen maakt kan ervoor zorgen dat de partner die alles wat met corona te maken heeft liever vermijd, toch een beetje durft kijken naar de situatie zoals ze nu eenmaal is.

3. Vermijd kritiek en trek geen muur op

Jullie brachten de komende maanden al héél wat tijd met elkaar door en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in zal komen. Dé sleutel om dat leven ‘op elkaars lip’ zo vlot mogelijk te laten verlopen? Een goede communicatie.

Jasmien: “Op een open, accepterende en niet direct veroordelende manier met elkaar praten wordt nu belangrijker dan ooit. Waar koppels vooral op moeten opletten is voor de vier ruiters van de apocalyps: vier destructieve manieren van praten met elkaar die erg schadelijk zijn voor de relatie en die er vaak zelfs voor zorgen dat de liefde doodbloedt:

  • kritiek geven
  • defensief reageren
  • elkaar minachten
  • een muur optrekken

Bovendien lokt de ene manier van communiceren de andere vaak uit: wie z’n partner bestookt met kritiek voor het laten rondslingeren van de vuile sokken, of voor de lakse manier waarop hij of zij met de kinderen omgaat, zal vaak een defensieve houding uitlokken bij de tegenpartij, waarna het spel op de wagen kan zitten en je alleen maar verder van elkaar verwijderd raakt. Ook elkaar minachten – het ergste wat je je relatie kunt aandoen – en een muur optrekken rond jezelf zorgen voor emotionele afstand tot je partner.”

4. Aanvaard verschillen en leer ze begrijpen

Jasmien: “Nu jullie voortdurend samenzijn, zullen jullie meer dan daarvoor geconfronteerd worden met dingen die jullie anders doen of dingen waar jullie van nature uit anders mee omgaan. Dat kan natuurlijk vervelend zijn, maar niet onoverkomelijk. Verschillen zijn namelijk niet erg. Wat wel belangrijk is, is dat je ze leert begrijpen.

Hoe doe je dat?

  • Probeer verder te kijken dan het conflict zelf.
  • Probeer erachter te komen wáárom je partner bijvoorbeeld minder streng is voor de kinderen, of waarom hij of zij nood heeft aan meer afstand dan jij. Welke angsten of noden zitten onder het conflict? Door nieuwsgierige vragen te stellen, en te luisteren om te begrijpen, kun je een conflict afpellen tot de echte essentie.

Het voordeel?

Doordat je inzicht krijgt in waarom iemand iets doet, begrijp je het vaak ook beter en kun je je misschien zelfs wel ergens vinden in het standpunt van je partner. Weten waarover het voor je partner wel gaat, zal maken dat jij je minder aangevallen of alleen voelt.

5. Leer ruzie maken (en herstellen)

Jasmien: “Nog iets dat veel koppels – zeker in deze lastige tijden – mogen leren is dat ruzie maken best oké is: iedereen maakt weleens ruzie. Sterker nog: potentiële ruzies altijd maar weer uit de weg gaan gevaarlijker zijn voor je relatie dan af en toe eens duchtig bekvechten.

Hoe pak je het aan?

Leer op een gezonde manier ruzie maken, zolang je het dan nadien maar herstelt. Hoe dat herstel er komt? Door te luisteren naar elkaar én door je ruzies ook op een dieper niveau te gaan begrijpen. Jasmien: “Ruzies gaan inhoudelijk maar zelden over de dingen waarover ze lijken te gaan: een zoveelste akkefietje over de vuile sokken op de grond of over het asociale tv-gedrag van je partner, gaan maar zelden écht over die vuile sokken of het onophoudelijke staren naar dat scherm.

Waar vrijwel alle ruzies op één of andere manier wél over gaan?

  • over respect
  • over of je het gevoel hebt dat je partner er voor je is als je hem nodig hebt of over
  • of je wel jezelf kunt zijn in je relatie, en je je goed genoeg voelt.

6. Fulltime kinderopvang: wissel elkaar af

Ook het voltijds binnenzitten met je huisgenoten kan in corona-tijden uitdagender zijn dan verwacht. Er wordt naast (bijna) voltijds babysitten immers ook nog van je verwacht dat je al je deadlines haalt, e-mails beantwoordt en om de paar uur fysiek present tekent in één of andere Zoom-meeting of conference-call.

Hoe doe je dat?

Om echtelijke ruzies op dat vlak te vermijden wissel je de opvang voor de kinderen dan ook best af met je partner. Jasmien: “En met afwisselen bedoel ik niet, de ene partner op maandag, dinsdag en zaterdag en de andere partner de rest van de week, maar wel elkaar élke dag afwisselen. Zorg ervoor dat jullie allebei minstens een keer per dag een beetje me-time kunnen nemen. Dat is niet alleen belangrijk voor een goede verstandhouding, maar ook om als persoon tot rust te kunnen komen.”

7. Ga voor ‘goed genoeg’-ouderschap

Nog belangrijker voor ouders in corona-quarantaine: schakel – op z’n minst tijdelijk over op ‘goed genoeg’-ouderschap.

Jasmien: “Laat je niet opjagen door alle schema’s en goedbedoelde adviezen. Wie er in deze hectische tijden gewoon al voor zorgt dat z’n kind zich veilig voelt en zich verbonden voelt, zit helemaal goed. En alle andere dingen: die zijn leuk, maar extra.

Lukt het een dagje niet om met de kinderen buiten te spelen of is het eens afhaal-lasagne als lunch én avondeten; dan is dat allemaal geen probleem. Wees hier vooral mild voor jezelf: goed is – zeker nu – echt wel goed genoeg.”

8. Las een datenight in

Jasmien: “Net zoals je ervoor moet zorgen dat je in deze hectische tijd genoeg me-time neemt, trek je best ook een beetje us-time uit. En daarmee bedoel ik niet gewoon tijd die je met elkaar doorbrengt, want die heb je nu vast in overvloed, maar wel tijd die je specifiek inzet om met je volle aandacht bij elkaar te zijn en om eventueel nog eens iets leuks of iets nieuws te doen. Las bijvoorbeeld eens een keer per week een datenight in.

Om de date-sfeer wat kracht bij te zetten:

  • Zoek liefst een plek op die niet gewoon de keukentafel of de zetel in de living is.
  • Kies eerder voor een plek die je een beetje afsluit van de rest van het huis, zoals de tuin, het plat dak of de veranda.

9. Gebruik de tijd samen voor wat extra diepgang

Jasmien: “Voor veel koppels zal met twee – of meer, als er kinderen zijn – heelhuids door de quarantaine geraken op zich al een prestatie zijn. Voor anderen kan het zelfs verbindend zijn. Samen een moeilijke periode het hoofd bieden, ontdekken wat je aan mekaar hebt, dat is echt iets om trots op te zijn. En voor wie als koppel toch wat extra ‘ruimte’ heeft, kan de vrijgekomen tijd ideaal zijn om de relatie wat te verdiepen.

Hoe doe je dat?

  • Probeer te ontdekken of jij je eigen emoties altijd kunt ‘voelen’ en zo ja: op welke manier je vervolgens met die emoties omgaat.
  • Bekijk vervolgens of je die gevoelens ook kunt delen met anderen – bij voorkeur met je partner natuurlijk – en hoe kwetsbaar jij je durft opstellen.
  • Elkaars patroon hierin leren kennen en het eventueel wat meer op elkaar afstellen, is voor koppels één van de meest constructieve dingen die ze kunnen doen.”

10. We spelen een spel vanavond

Jasmien: “Je eigen emotionele systeem én dat van je partner beter leren kennen, is best complex. Om koppels een beetje op weg te helpen zijn er gelukkig tal van psychologisch geïnspireerde ‘hulpmiddelen’ op de markt. Zo heeft de School of Life – de filosofisch geïnspireerde school van Alain de Botton – bijvoorbeeld een aantal ‘conversation boxes’ ontwikkeld.

Eentje daarvan is de ‘100 questions: Love Edition‘: daarin vinden koppels honderd kaartjes met daarop een vraag die specifiek peilt naar een onderwerp dat anders misschien niet – of nogal moeilijk – aangesneden zou worden, maar dat wel erg belangrijk kan zijn voor diepgang in een relatie. De vragen gaan bijvoorbeeld over dingen als trouw, de band met je familie, de manier waarop er in jouw verleden met kwetsbaarheid werd omgegaan …

Stuk voor stuk onderwerpen die je meer inzicht kunnen geven in jezelf en die je partner – mede door het onthullen van je kwetsbaarheid – toelaten om dichterbij te komen.”

11. Verras je partner met kleine pleziertjes

“Nog een tip om je relatie in quarantaine van wat extra zuurstof te voorzien: verras je partner af en toe eens met een klein pleziertje. “Als we goed nadenken weten we allemaal wel een paar kleine dingetjes te vinden waarmee we onze partner een fijn gevoel kunnen bezorgen: of het nu gaat om een doosje vanille-ijs of om een handgeschreven kaartje met een lieve boodschap … alles wat laat zien dat je je partner goed kent en dat je – ook in deze lastige tijden – oog hebt voor hem of haar, is prima!”

12. Wees hoffelijk en mild voor elkaar

Tot slot, een laatste kleine tip, maar geen onbelangrijke: “Landurig samen binnenzitten is niet makkelijk. Probeer elkaar dan ook een beetje te sparen en doe je best om de ander af en toe tegemoet te komen.

Bv. Erger je je aan de rondslingerende sokken? Probeer die ergernis dan eens in te slikken en de zaak te laten passeren. De quarantaine is moeilijk, voor iedereen. Een sokje meer of minder kan er heus nog wel bij.”

Meer over corona:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."