Zwanger? 6 dingen die je moet weten
Zwanger? Dan staat jou een heerlijke periode vol liefde en reikhalzend uitkijken naar de grote dag te wachten. Daarnaast vraagt zwanger zijn natuurlijk ook heel wat van je lichaam. Om je tijdens die intense negen maanden toch helemaal goed in je vel te voelen hebben we een paar handige tips in de aanbieding.
Happy mama, happy baby
Niet alleen de baby in je buik, maar ook jezelf tijdens de zwangerschap goed verzorgen is enorm belangrijk. Want recente onderzoeken tonen aan dat de basis voor de fysieke, emotionele en geestelijke gezondheid van je baby al in de buik gelegd wordt. Niet alleen je eigen fysieke gezondheid, maar ook je mentale welzijn hebben een invloed: hoe meer ontspannen, minder gestrest en beter jij je als mama in je vel voelt, hoe beter voor je baby.
Hoe je er als mama voor kunt zorgen dat je die intense negen maanden zo zorgeloos, ontspannen en goed voorbereid mogelijk doorkomt? Healthy lifestylejournaliste, self-care coach en yoga- en meditatietrainer Goedele Leyssen, foodie Charlot Pauwels en ondervoorzitter van de Vlaamse Federatie van doula’s Leen Leysen weten raad.
6 tips voor een zorgeloze zwangerschap
1. Zwanger: Adem jezelf rustig
Ademen. We doen het de hele dag en meestal zonder erbij na te denken. Maar onze ademhaling is de makkelijkste en snelste manier om rustig te worden en jezelf op te laden. Adem in en tel hoelang je inademing duurt. Adem uit en probeer even lang weer uit te ademen. Vul jezelf op de inademing zoals je een glas water zou vullen: vul eerst je buik met lucht, dan je ribbenkast en dan je borstkas. Op de uitademing laat je je lichaam langzaam weer leeglopen. Je ontspant je schouders, je ribbenkast wordt kleiner en je buik loopt leeg. Doe dat drie keer. Je zult meteen het verschil voelen.
2. Zwanger: Breng je voeding in balans
Een zwangerschap vergt veel energie. De juiste voeding voor mama en baby is dan ook essentieel. Wat je goed in de gaten moet houden is een goede balans in voedingswaarden. Goeie vetten zorgen bijvoorbeeld voor meer energie en ondersteunen de groei van de placenta en de hersen- en oogontwikkeling van de baby. Koolhydraten regelen de bloedsuikerspiegel en verlagen het risico op neurale buisdefecten bij baby’s. En eiwitten zorgen voor voldoende bloedtoevoer tijdens de zwangerschap en de aanmaak van antilichamen door je baby.
3. Zwanger: neem foliumzuur
Idealiter neem je al drie maanden voor je zwangerschap 400 microgram foliumzuur in per dag. Maar zeker tijdens de eerste 12 weken van je zwangerschap is het belangrijk om een foliumzuursupplement in te nemen voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren baby. De kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte wordt hierdoor verkleind.
4. Zwanger: Overweeg een doula in te schakelen
Bevallen is een uiterst intensieve en spannende gebeurtenis die voor veel vrouwen toch wat onzekerheid met zich meebrengt. Even belangrijk als de juiste medische omkadering is het om ook emotioneel goed omringd te worden. Je partner zal daarin uiteraard een belangrijke rol spelen, maar de vroedvrouwen ook. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter dat de ondersteuning het grootst is als dat gebeurt door iemand die géén deel uitmaakt van de medische staf of het sociale netwerk van de moeder. Overweeg daarom eens om een doula in te schakelen.
Een doula – letterlijk een ‘dienende vrouw’ – is een ervaren en opgeleide vrouw of man die een moeder en haar partner zowel op fysiek, als emotioneel vlak extra ondersteuning biedt tijdens zwangerschap en bevalling. Een doula is er niet om er medisch voor te zorgen dat alles op wieltjes loopt, maar wel voor al de rest. Je kiest je doula idealiter al vrij goed op tijd in de zwangerschap en zorgt er best voor dat het iemand is waar je je honderd procent goed bij voelt en die je noden na verloop van tijd goed kent. Dankzij de vertrouwensband die je in de tijd voorafgaand aan de bevalling met je doula hebt opgebouwd, zal er door haar ondersteuning tijdens de bevalling extra oxytocine vrijkomen, wat de pijnstillende hormonen tijdens de arbeid dan weer verhoogt. Een doula is dus zeker het overwegen waard.
Meer weten over de precieze taken van een doula en de ondersteuning die ze biedt? Lees dan zeker ook: ‘Bevallen met een doula: wie, wat, hoe?’.
5. Zwanger: denk aan de voordelen van borstvoeding
Dat moedermelk veel goede stoffen voor het kind bevat, is algemeen geweten. Maar wist je dat ook de moeder van enorm veel gezondheidsvoordelen geniet? Niet alleen zorgt borstvoeding voor een sneller herstel van postnatale kwaaltjes (bloedingen, herstel van de baarmoeder, etc.), borstvoedingshormonen verminderen ook lichamelijke stress. De oxytocine die vrijkomt doet je spieren ontspannen, terwijl prolactine dan weer zorgt voor een diepe slaap.
6. Zwanger: vergeet het ‘startbedrag’ van je baby niet aan te vragen
In Vlaanderen heeft elk kindje bij zijn geboorte recht op een eenmalig startbedrag — vroeger bekend als de geboortepremie of het kraamgeld — van € 1.190,68. Daarmee kun je het nest waarin je jouw kleintje zult verwelkomen alvast knus maken of een paar eerste essentiële zorgspullen voorzien. Je kunt het startbedrag aanvragen zodra je in je zesde zwangerschapsmaand bent.
Er zijn vijf uitbetalers van het Groeipakket: FONS, Infino, Kidslife Vlaanderen, MyFamily en Parentia. Je kiest zelf bij welke uitbetaler van het Groeipakket je het startbedrag aanvraagt. Na de geboorte ontvang je maandelijks het Groeipakket voor jouw kleine spruit. Helemaal automatisch, zonder poespas of paperassen.
Meer lezen over zwangerschap:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!