Dit zijn de 7 meest voorkomende oma-types
Oma’s aan de top! En ze zijn allemaal uniek op hun eigen manier. Toch kunnen we doorgaans 7 oma-types onderscheiden. Welk type ben jij?
7x oma-types
Sandwich-oma
Ze zorgt zowel voor haar ouders als voor haar kleinkinderen, en zit dus tussen beide generaties in.
Patchwork-oma
Ze zorgt zowel voor haar eigen kleinkinderen als voor de kinderen van de nieuwe partner van zoon of dochter, en helpt mee het nieuw samengestelde gezin recht te houden.
Ploeter-oma
Zij wordt als jonge en dynamische, vaak nog werkende, oma steeds meer ingeschakeld voor de opvang van de kinderen van de… juist ja, ploetermoeder.
Oma à la carte
Ze vangt op wanneer het echt nodig is en het háár ook uitkomt. Op onregelmatige tijdstippen dus.
Verwen-oma
Ze vangt in principe zelden of nooit de kinderen op. Ze is er enkel om te verwennen, maar dan meestal als ook de ouders nog in de buurt zijn.
Bonus-oma
Ze vervult de rol van grootmoeder voor niet-biologische kinderen. Dat gebeurt vaak op uitdrukkelijke vraag van ouders die zelf hun ouders verloren hebben of er geen contact meer mee hebben.
Single oma
Ze is gescheiden of weduwe. De groep single oma’s wordt steeds groter wegens het groeiend aantal scheidingen, ook op latere leeftijd.
Tekst: Barbara Claeys
Lees ook:
- Zo kunnen oma en opa weer verhaaltjes voorlezen aan hun kleinkinderen
- Oma en opa worden: zo bereid je je voor op die bijzondere rol
- Oma en opa gaan mee op reis! Joepie (of niet?)!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!