Zo raak je mekaar niet kwijt na een miskraam
Bij een miskraam komen ontzettend veel emoties kijken. Zowel bij jou als bij je partner. Het kan dan ook een grote impact op je relatie hebben en soms drijft het stellen zelfs uit elkaar. Dankzij de volgende tips komen jullie er hopelijk juist sterker uit.
Soms lijkt het nog wel een taboe: over een miskraam praat je liever niet. Maar er komt ontzettend veel verdriet bij kijken. Zowel bij jou als bij je partner. Het kan dan ook een grote impact op je relatie hebben.
9 tips om mekaar niet kwijt te raken na een miskraam:
1. Verwerk het samen
Iedereen gaat anders met verdriet om. De ene stort zich bijvoorbeeld op zijn werk, de andere wil zijn bed niet uitkomen. Spreek af dat je dit met elkaar gaat verwerken, ieder op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. Accepteer dat je partner er misschien anders mee omgaat, maar houd elkaar wel in de gaten.
2. Praat met elkaar
Misschien dat jullie het onderwerp uit de weg gaan, omdat het te veel verdriet oprakelt. Maar als je niet of nauwelijks praat, kom je niet vooruit. Ben jij of je partner niet zo’n prater? Misschien helpt het om je gevoelens en vragen op te schrijven. Of vraag je partner jou een brief te schrijven met wat er in hem omgaat.
3. Huilen mag, maar moet niet
In een veilige, stabiele relatie kun je ongegeneerd je emoties tonen. Maar wat als de ene veel huilt terwijl de andere niet huilt? Belangrijk is dat je empathisch op elkaar reageert, ook al tonen jullie je verdriet op een andere manier. Realiseer je ook dat als je partner niet huilt, dat niet betekent dat het hem koud laat.
4. Wees geduldig
De verwerking van een miskraam kost tijd. Je hebt afscheid moeten nemen en dus moet je door een rouwproces. Je lichaam en geest moeten herstellen. Probeer te ontspannen door meditatie of sport. Accepteer van elkaar dat dit bij de één langer kan duren dan bij de ander.
5. Doe leuke dingen samen
Je hoofd staat er misschien niet naar nu je zo verdrietig bent, maar het is toch goed om af en toe even afleiding te zoeken. Doe zeker ook dingen samen. Maak een lange boswandeling of boek samen een weekendje weg.
6. Ga je gevoelens niet uit de weg
Sommige mannen en vrouwen proberen hun verdriet te vergeten met alcohol of nog erger: met drugs. Het kan de pijn voor eventjes verdoven, maar uiteindelijk helpt dat niet. Integendeel, het kan het zelfs moeilijker maken om het verdriet te verwerken. Na een miskraam moet je door een rouwproces om verder te kunnen, hoe lastig dat ook is. Lukt dit niet? Zoek dan professionele hulp.
7. Respecteer de verschillen
Wees je ervan bewust dat mannen en vrouwen vaak anders reageren op nare gebeurtenissen. De meeste mannen leren als ze opgroeien om flink te zijn en uiten daarom soms hun verdriet minder. Je partner hoeft bovendien niet fysiek te herstellen. Ook kan het zijn dat je partner nog niet zo’n band voelde met jullie toekomstige kind. Probeer hem dat niet kwalijk te nemen.
8. Wees duidelijk
Laat je partner weten wat je nodig hebt. Ga er niet vanuit dat hij in je hoofd kan kijken of precies aanvoelt wat je van hem verwacht.
9. Zoek steun bij anderen
Is je partner geen prater, maar heb jij wel behoefte aan een goed gesprek? Dan kan het helpen om bij een goede vriendin of familielid je hart uit te storten. Je hoeft niet alles bij je partner te halen. Maar als je liever niet je gevoelens deelt met anderen, dan hoeft het natuurlijk niet. Trek je vooral niets aan van wat anderen vinden.
Mocht dit grote verdriet jullie toch uit elkaar drijven, dan heb je niet gefaald. Misschien realiseer je je na deze crisis pas hoe verschillend jullie zijn en wat je echt nodig hebt in een relatie.
Bron: Yourtango