Mijn dochtertje weigert de kledingstukken te dragen die ik voorstel

GettyImages

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA EMILIE:

“Mijn dochtertje van drie weigert de kledingstukken te dragen die ik voorstel. Ze wil altijd zelf kiezen.

Ik heb al geprobeerd om haar twee opties te geven, maar met weinig succes. Zeker in de winter is het vervelend, omdat haar voorkeur vooral gaat naar zomerkleding. Elke dag moet ik me boos maken, dus je kunt vast wel begrijpen dat ik deze eindeloze strijd meer dan moe ben. Ze is een heel slim en grappig meisje met een sterk karakter, maar zulke discussies wil ik in de toekomst liever vermijden.”

EXPERT ILSE: “Het ene kind is het andere niet”

llse De Block: “En jouw kleuter is er duidelijk eentje met een sterk eigen willetje. Mooi, dat komt later vast van pas. Maar vandaag vraagt het extra inspanning om dat sterke karaktertje in goede banen te leiden.

Probeer haar tegemoet te komen. Want ze wil gehoord worden en heeft bevestiging nodig in wat ze zelf al kan. Ze wil niet zomaar iets opgelegd krijgen, en mee mogen nadenken geeft nu eenmaal minder weerstand. Doe een poging om samen te zoeken naar manieren om het ‘gezellig’ te houden: “Iedere ochtend worden we boos op elkaar, hoe kunnen we dat oplossen?”

Een kind van drie heeft uiteraard nog heel wat leiding nodig

llse De Block: “Jij bepaalt het kader waarin zij ruimte krijgt om te kiezen, maar ook waar de grens ligt. Grenzen bieden veiligheid en rust. Bedenk vooraf wat ècht niet kan, en wat je door de vingers kunt zien. Een beetje koud hebben maakt haar wellicht niet ziek, maar leert haar wel dat ze de volgende keer het best iets warmer kiest. Choose your battles!

Dus prima, die keuzeopties! Samen met haar het weerbericht van de volgende dag bekijken lijkt me ook een goed idee: “Oei morgen regen, wat houdt je lekker droog en warm?”

Probeer eindeloze discussies te vermijden, jij bakent af waar nodig. Wordt ze boos? Toon dan begrip. Probeer haar dus bijvoorbeeld niet te overtuigen waarom die open schoentjes nu echt niet kunnen, maar geef haar de ruimte om die woede te voelen.

Verder ga jij over tot de orde van de dag. Zelf boos worden is alleen maar een trigger voor haar om haar zinnetje toch proberen te krijgen. Wanneer ze na verloop van tijd merkt dat jij niet terugkomt op de beslissing en het hele gebeuren luchtig houdt, zul je verandering merken. Jouw rust zal uiteindelijk ook rust bij haar brengen. En met een beetje humor kan het tij ook keren.

En dan tot slot de allerbelangrijkste tip: Kies de outfit al ‘s avonds! Minder druk voor jou, en dus ook voor je sterke karaktertje!”

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze voor aan onze expert.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Nog meer tips van Ilse:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content