Slaaptips van de expert: mijn kind piekert ‘s nachts

Piekeren
© Getty Images
Te weinig slaap: het moet een van de meest besproken onderwerpen zijn onder mama’s. Want de redenen waarom kinderen, van piepklein tot iets groter, ons ’s nachts uit onze slaap houden, zijn talrijk. Omdat die gebroken nachten best wel een impact hebben, ging Libelle Mama met kinderslaapcoach Karen Claes in zee. Elke maand beantwoordt ze een vraag van een lezeres. Deze maand: mijn kind piekert ’s nachts.

“Mijn dochtertje van acht wàs de perfecte slaper, tot 1 september. Ze gaat naar bed met het idee ik ga niet kunnen slapen en als ze ’s nachts wakker wordt, begint het piekeren weer opnieuw. Dat heeft  natuurlijk een grote impact op haar slaap. Wat kunnen we doen?”

Karen: “Als je kind altijd een goede slaper is geweest, maar het plots ’s nachts een stuk moeilijker gaat, is het belangrijk om verder te kijken dan de slaap alleen. Het kan zijn dat de moeilijke nachten samengaan met een groot moment in het kinderleven: het begin van het nieuwe schooljaar, bijvoorbeeld, of een verhuis, een overlijden, een scheiding … Probeer als ouder een idee te krijgen van wat er allemaal door het hoofd spookt van je kind. Maakt het zich zorgen, is je zoon of dochter bang …?

Minimaliseer de gedachten van je kind zeker niet door te zeggen: het is niet nodig om je druk te maken. Vergeet het maar gewoon en ga rustig slapen. Het is een kwestie om de zorgen of angsten van je zoon of dochter juist te erkennen: dat moet wel lastig zijn voor jou. Maar maak het niet groter en ga op zoek naar manieren om van die piekergedachten verlost te geraken.”

Graag verder lezen?
Omdat onze experts kwaliteitsadvies op maat bieden, vragen wij jou om hier EENMALIG & GRATIS een Libelle-account aan te maken. Met een paar klikken krijg je toegang tot al onze artikels en video's! Had je er al eentje aangemaakt op Libelle.be? Log dan gewoon in!

Kun je nog tips gebruiken over de nachtrust van je kind(eren)?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

NOG MEER SLAAPADVIES?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!