Slaaptips van de expert: 22 praktische tips om goed te slapen op vakantie

© getty images

Kinderslaapcoach Karen Claes studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Gent en is een erkende slaapcoach voor baby’s en kinderen. Haar missie? Een goede nachtrust voor het hele gezin, een uitgerust en gelukkig kind en de dag kunnen starten met een opgewekt, energiek gevoel.

 

Karens 22 praktische tips om goed te slapen op vakantie

Yes, de zomer is daar. Misschien kunnen niet alle plannen doorgaan, maar hopelijk genieten jullie toch van een leuke vakantie. En hoewel het ‘genieten’ dan voorop staat en de boog dan eens even minder gespannen mag staan, los je met kleine kinderen toch ook best niet zomaar helemaal alles: een goede nachtrust, bijvoorbeeld. Onze slaapcoach Karen geeft ons 22 praktische tips om goed te slapen op vakantie.

Voor de vakantie

TIP 1: Start uitgerust

Dit geldt zowel voor de ouders als voor de kinderen. Bewaak in de dagen ervoor zeker de dutjes en zorg dat je kind(eren) op tijd in bed liggen. Een uitgerust kind zal gemakkelijker om kunnen met de veranderingen op reis.

TIP 2: Neem ‘thuis’ mee op vakantie

Neem enkele spullen mee die je kindje het vertrouwde gevoel van thuis zullen geven. Pak zijn favoriete boekjes, knuffeltjes en nachtlampje in. Zo zal het slapen op vakantie wat vertrouwder aanvoelen.

TIP 3: Oefen al eens in het reisbedje

Als je kindje op reis in een reisbedje moet slapen, kan het  helpen om thuis al eens te oefenen. Ook in een tent of caravan slapen, kun je een paar keer op proef doen indien mogelijk. Dat moet niet altijd voor een hele nacht zijn, een dutje is zeker ook al goed.

Tijdens de vakantie

TIP 4: Hou het rustig tijdens de eerste dag(en) van je vakantie

Zeker als je een lange reis achter de rug hebt of de reis jullie schema helemaal overhoop gooide.

TIP 5: Behoud zoveel mogelijk de goede slaapgewoontes en het ritme van je kindje(s) tijdens de vakantie

Het ritme loslaten kan voor wat meer vrijheid zorgen, maar als het loslaten van jullie ritme minder slaap of slaap all over the place betekent, bouw je langzaam maar zeker oververmoeidheid op. Bij het ene kind merk je dat al na 1 dag, andere kinderen zijn wat flexibeler op dat vlak, maar ook daar zal de vermoeidheid uiteindelijk wel zijn effect hebben. Het resultaat is: meer zeuren, geen blijf weten met zichzelf, meer huilen, sommigen worden ongelofelijk druk, niet luisteren, bedtijd-battles, moeilijkere nachten, slechter slapen, enzovoort.

TIP 6: De slaapnoden van je kindje(s) blijven op vakantie hetzelfde als thuis

Het lijkt logisch om te denken dat wanneer je kind later gaat slapen, het ’s morgens ook wat later wakker wordt. Maar jammer genoeg werkt dat niet zo, integendeel. Kinderen die te laat in bed liggen, hebben net meer kans op moeilijkere nachten en om vroeger wakker te worden. En dat geldt ook voor te weinig slaap door het weglaten van dutjes.

TIP 7: Zorg zoveel mogelijk voor een goede slaapomgeving

  • Verduister de kamer. Op reis kun je de kamer vaak onvoldoende verduisteren. Neem daarom altijd een paar vuilzakken en plakband mee, of een rol aluminiumpapier. Als je de ramen wat vochtig maakt, blijft het er gewoon aan plakken.
  • Te warm weer: lees even alle tips uit het artikel van juni.
  • Zorg voor stilte en gebruik eventueel witte ruis om de geluiden van buiten uit de kamer te filteren.

TIP 8: Hou ook het slaapritueel zoveel mogelijk hetzelfde als thuis

Hou er rekening mee dat je kindjes op vakantie sneller moe zijn. Op vakantie wordt er vaak nog meer dan anders gespeeld, gezwommen en we zijn vaker buiten. Het is dus normaal dat kinderen dan ook sneller moe zijn. Hou daar rekening mee en leg je kind(eren) eventueel wat vroeger in bed als je ziet dat je kindje moe is.

TIP 9: Wissel drukkere dagen af met rustige dagen

Veel indrukken overdag zorgen ervoor dat het moeilijker is om rustig in slaap te vallen. Plan niet elke dag overvol en zorg voor een rustig moment voor het slapengaan.

TIP 10: Slapen doet slapen

Is je kindje drukker en/of opstandiger, zijn de avonden of nachten moeilijker, … ? Vervroeg de bedtijd. Slapen doet slapen. Het uur van wakker worden heb je niet in de hand, maar het uur waarop een kindje naar bed gaat wel. Op die manier kan je voor extra slaap zorgen indien nodig.

TIP 11: Op dezelfde kamer? Leg je kinderen één voor één in bed

Als je kindjes op reis samen moeten slapen en dat thuis niet gewoon zijn, is de kans groot dat ze elkaar wakker zullen houden. Het kan helpen om eerst het ene kindje in bed te leggen en pas wanneer het eerste kindje slaapt het andere naar bed te brengen. Het bedtijdritueel van het kindje dat het laatste gaat slapen zal je dan wel op een andere plaats moeten doen.

TIP 12: Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven

Wanneer je je zelf druk maakt over het slapen, zal je kindje dat zeker voelen.

TIP 13: Zet een noodplan in, wanneer nodig

Je baby huilt de hele camping wakker? Dan is een ‘noodscenario’ soms niet te vermijden: een wandelingetje in de buggy kan op zo’n moment bijvoorbeeld wonderen doen. Wees dan wel alert dat je die gewoontes thuis niet verder zet.

TIP 14: Voer de middagdut tijdelijk opnieuw in

Zelfs een kindje dat normaal geen middagdut meer doet, kan daar op vakantie af en toe wel eens nood aan hebben. In dat geval zal je kleuter ’s avonds niet op het gewone tijdstip moe zijn. Op die manier kan een iets latere bedtijd dan ook geen kwaad.

TIP 15: Verlies, zelfs op vakantie, de tijd niet uit het oog

Op vakantie verlies je de tijd sneller uit het oog. Wees daarom aandachtig voor de slaapsignalen van je kind zodat hij/zij niet oververmoeid wordt. En hou er ook rekening mee dat die signalen vroeger kunnen komen dan thuis. Op vakantie zijn de dagen drukker, er zijn vaak meer activiteiten en meer indrukken om te verwerken, …

TIP 16: Blijf op vakantie rond bedtijd iets langer in de buurt

Hou er rekening mee dat  wanneer je kindje moet inslapen in een nieuwe omgeving, je best wat langer dan normaal in de buurt blijft. Als je kind wat ouder is, leg dan uit dat bedtijd en slapen op vakantie wat anders is dan thuis en dat het bij het thuiskomen weer normaal zal zijn. Je kan kindjes ook laten wennen aan hun ‘nieuwe’ kamer door er tussen de slaap door eventjes rustig te spelen.

TIP 17: Probeer lang genoeg op dezelfde plaats te blijven

Als je tijdens je reis op dezelfde plaats verblijft, zal je kindje sneller wennen aan de slaapruimte en zich sneller op z’n gemak voelen (zelfde bedje, zelfde kamer, …).

TIP 18: Zorg ervoor dat je kind geen dutjes mist.

Als dat betekent dat een dutje in de buggy, in je armen of in de auto doorgaat, is dat oké. Dutjes missen zal enkel maar voor moeilijkere nachten zorgen, dus zorg dat je kindje op één of andere manier kan dutten.

TIP 19: Creëer geen nieuwe slaapgewoontes

Je creëert op reis best geen nieuwe slaapgewoontes die je na de reis niet wil behouden (bv. handje vasthouden tot je kindje in slaap is, in slaap wiegen, in slaap voeden, enzovoort).

Na de reis

TIP 20: Stap zo snel mogelijk terug over naar de normale routine

Terug thuis? Dan is het echt een prioriteit om zo snel mogelijk terug naar normale routine over te stappen.

TIP 21: Plan twee rustige dagen in

Hou het de eerste dagen terug thuis heerlijk rustig zodat je tijd hebt om de dutjes en bedtijd terug op z’n plooi te krijgen.

TIP 22: Laat het los, wanneer het moet

En wanneer het toch in het honderd loopt: probeer het dan los te laten. Het is vakantie voor iedereen. Als je opnieuw thuis bent, kun je je routine en goede gewoontes onmiddellijk weer opnemen.

Kan je nog tips gebruiken over de nachtrust van je kind(eren)?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Met dank aan slaapcoach Karen Claes:  www.vangaapnaarslaap.be

ZEKER OOK LEZEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content