Slaaptips van de expert: “Als je kindje een ‘valse start’ maakt bij het inslapen”

© Getty Images

Te weinig slaap: het moet een van de meest besproken onderwerpen zijn onder mama’s. Want de redenen waarom kinderen, van piepklein tot iets groter, ons ’s nachts uit onze slaap houden, zijn talrijk. Omdat die gebroken nachten best wel een impact hebben, geeft kinderslaapcoach Karen Claes elke maand advies.

Wordt je kindje al snel weer wakker bij het inslapen?

“Als je kindje inslaapt voor de nacht, maar snel weer wakker wordt, binnen de 45 minuten, of regelmatig wakker wordt tijdens de eerste uren, spreken we van een ‘valse start’ bij het inslapen. Je kindje is dan wel moe genoeg om te slapen, maar begint erg onrustig aan de nacht.”

Oorzaken van een valse start

Oververmoeidheid

De meest voorkomende oorzaak van een valse start is oververmoeidheid. Je kindje is een te lang blok wakker geweest of zijn vorige dutje was te kort. Daardoor maakt het lichaam cortisol aan, het stresshormoon. En door die cortisol heeft je kindje het vaak moeilijker om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Wakker worden tijdens het eerste deel van de nacht, is daar een typisch kenmerk van.

Hoe los je dat op?

Zorg voor een ritme dat past bij de leeftijd en de noden van jouw kindje. Kijk goed naar de slaapsignalen en speel erop in. Voldoende slaap overdag is belangrijk. Wordt je kindje na een kort dutje wakker, maar is het nog niet uitgeslapen? Kijk dan of het lukt hem of haar weer in slaap te helpen. Dat mag in de draagzak of buggy als dat makkelijker is voor je kind.

Ondervermoeidheid

Een andere oorzaak van een valse start is dat er te weinig slaapdruk is opgebouwd. Daardoor kan je kindje geen aaneengesloten blok slapen. Dat kan omdat het kind overdag te veel geslapen heeft, of te dicht bij de bedtijd. De slaapdruk volstaat om in slaap te vallen, maar niet om in slaap te blijven. Of het inslapen vraagt heel wat tijd.

Hoe los je dat op?

Kijk eerst of een langere wakkertijd een verschil maakt. Merk je weinig of geen verschil? Dan is het misschien nodig om een dutje in te korten. Dat doe je in kleine stapjes. Je maakt je kindje elke twee à drie dagen een kwartiertje vroeger wakker en houdt het effect in de gaten. Je kind kan ook klaar zijn om een dutje te laten vallen. Rond 8 à 9 maanden kan je kindje van drie naar twee dutjes en rond 15 à 18 maanden (of nog iets later) van twee naar één dutje.

Zorg daarnaast dat je kindje voldoende beweging krijgt. Je kunt nooit te veel (buiten) spelen!

Te gehecht aan één slaapassociatie

Als je je kind elke keer op dezelfde manier in slaap helpt, kan het gaan verwachten van je dat je dat elke keer zo doet. Ook dat kan voor een valse start zorgen. Valt je kind in slaap met een flesje of aan de borst, maar wordt het doorheen de nacht niet meer wakker? Dan is er geen probleem als dat voor jou oké voelt. Datzelfde geldt voor wiegen of in je armen in slaap vallen. Het kan ook gebeuren dat je kind die slaapassociatie elke keer doorheen de nacht nodig heeft. Dan kun je best wel werken aan een slaapassociatie die voor jou haalbaar is.

Hoe los je dat op?

Je hoeft die bestaande slaapassociatie niet van de ene op de andere dag drastisch te laten vallen. Introduceer geleidelijk nieuwe slaapassociaties, terwijl je de bestaande nog gebruikt. Dat is altijd even zoeken wat je kind graag heeft.

Dit zijn andere opties die voor jou misschien haalbaarder zijn:

  • Een liedje neuriën.
  • Je hand op zijn hoofdje of borst leggen terwijl je hem of haar vasthebt.
  • Strelen en zachtjes kloppen op het pampertje.

Kijk hoe je kindje reageert en wat rustgevend werkt. Op die manier leert hij of zij verschillende manieren om in te slapen en kun je op den duur overschakelen op een slaapassociatie die haalbaarder is dan bijvoorbeeld elke keer een flesje.

Ongemak of pijn

Tot slot kunnen fysieke stoorzenders een valse start, of vaak wakker worden ’s nachts veroorzaken. Als jij last had van krampen, constipatie, tandpijn of een hele nacht jeuk door eczeem, zou je waarschijnlijk ook niet goed slapen.

Wanneer je kind tandjes krijgt of ziek is, is het heel normaal dat het vaker wakker wordt. Heb je een vermoeden dat dat een rol speelt? Maak dan eerst en vooral een afspraak bij je arts.

Stel je vraag!

Heb jij een slaapvraagstuk waar je advies voor kunt gebruiken? Dan is dit jouw kans.

Meer slaaptips van de expert

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content