“Is zwemmen goed om mijn conditie op peil te houden tijdens mijn zwangerschap? En mag ik nadien ook in het bubbelbad?”
Mama Lieselotte: “Ik wil graag sporten om mijn conditie op peil te houden tijdens mijn zwangerschap. Ik heb gehoord dat zwemmen zo goed is. Klopt dit en waarom is dit zo? Moet ik ergens rekening mee houden en kan ik dit blijven doen tot op het laatste? Mag ik na het zwemmen ook in de sauna of het bubbelbad?”
Dag Lieselotte,
Zwemmen is een leuke en verfrissende bewegingsvorm die je kunt doen tijdens je hele zwangerschap. Naarmate de baby(‘s) en buik groeien, wordt het vaak lastiger om te bewegen en het kan zijn dat je klachten ervaart zoals rug- en bekkenpijnen. Bewegen in het water zorgt juist voor die meer dan gewenste gewichtsontlasting waardoor je je opnieuw vrijer voelt in je lichaam.
Het water oefent een continue druk uit op je borstkas waardoor je dieper gaat ademen en je ademhalingsspieren goed getraind worden, wat voordelig is tijdens de arbeid en bevalling. Hoewel je je vederlicht kunt voelen in het water, oefen je je volledige lichaam tegen een continue weerstand. Je onderhoudt zo je spiermassa en traint je conditie. Bewegen in water verbetert bovendien de bloedsomloop en vermindert zo vochtophoud in benen, enkels en voeten.
Zwemmen tijdens je zwangerschap: verschillende stijlen
→ Bij schoolslag zwem je best met je hoofd onder water. Continu je hoofd boven water houden tijdens deze slag verhoogt de spanning op de nek- en schouderspieren én vergroot de kromming in de lage rug, waardoor het kan dat je sneller bandenpijn ervaart. Heb je last van pijn in de liezen of schaamstreek, spreid je benen dan iets minder ver tijdens deze zwemstijl om rek op spieren aan de binnenkant van je bovenbenen (de adductoren) te verkleinen. Deze spieren hechten aan op het schaambeen en kunnen daar wat meer ongemak veroorzaken, zeker als je het niet gewoon bent om te zwemmen.
→ Bij crawl dien je je romp continu te draaien, wat de buikspieren extra belast. Voor getrainde zwemsters met een goede techniek zou dit geen problemen mogen geven.
→ Ook gewoon rustig ronddobberen op de rug is een leuke manier om je veranderende lichaam opnieuw te leren kennen en het werkt bovendien heel ontspannend. Het gebruik van hulpmiddelen zoals een drijfslang of dergelijke is soms nuttig. Je zult merken dat het door je buikje niet meer zo simpel is om op je rug te blijven liggen in het water.
Blijven zwemmen tijdens je zwangerschap
Je kunt de hele zwangerschap gerust blijven zwemmen. Je baby is namelijk afgeschermd van het water doordat deze omgeven is door de vruchtvliezen. Als je vaginaal bloed verliest of je vliezen reeds gebroken zijn, mag je helemaal niet meer zwemmen. Als je vliezen niet meer intact zijn, kan het zwembadwater via je baarmoeder de baby bereiken en infecteren. Ik denk dat het duidelijk is dat om het even welk bloedverlies niet hygiënisch is voor de andere zwembadbezoekers. Misschien denk je dan ook beter eens na of het wel nog zo slim is om te gaan zwemmen kort voor je uitgerekende bevallingsdatum.
Mag je dan wel in bad bevallen? Thuis een bad nemen, ontspanningsbaden tijdens de arbeid en onderwaterbevallingen zijn wel compleet veilig, ook als je vliezen reeds gebroken zijn, want het water is niet vervuild doordat er iemand anders heeft ingezeten vóór jou en is bovendien vrij van chloor.
Sommige zwembaden bieden ook speciaal zwangerschapszwemmen aan. Wat dit inhoudt, verschilt van zwembad tot zwembad. Je leert er niet zwemmen, maar onderhoudt je bewegingsniveau door oefeningen in groep gericht op het zwangere lichaam. Soms bedoelt men met zwangerschapszwemmen ook gewoon dat op rustigere momenten het zwembad speciaal is voorbehouden voor zwangere vrouwen en het water enkele graden warmer is.
Ontspannen in wellness
Mag je dan ontspannen in een hot tub, sauna of infraroodcabine?
Als zwangere vrouw ligt je lichaamstemperatuur een beetje hoger dan normaal. Dat is logisch, want je lichaam moet harder werken om het extra bloedvolume tijdig rond te sturen. Daarom is het afgeraden om een sauna te bezoeken wanneer je zwanger bent. Dat zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur nóg hoger oploopt, wat de doorbloeding naar je moederkoek (placenta) verhindert en zo de ontwikkeling van je baby in gedrang kan brengen. Ben je een regelmatige saunabezoeker (je woont bijvoorbeeld in Finland) én heb je geen zwangerschapscomplicaties? Dan is het bezoeken van de sauna gedurende maximaal 10 minuten toegelaten ná de eerste veertien weken van de zwangerschap. Infraroodsauna’s worden absoluut afgeraden tijdens de zwangerschap.
Een warm bad of jacuzzi nemen mag, zolang de watertemperatuur niet hoger is dan 38°C omwille van de reden die ik hierboven vermeldde. Best blijf je ook niet langer dan tien à vijftien minuten in zo’n bubbelbad zitten. Verlaat het bubbelbad met voldoende voorzichtigheid van zodra je duizelig of kortademig wordt. Het warme water kan ervoor zorgen dat je bloeddruk sneller daalt waarvan je ook tijdens de zwangerschap meer last kunt hebben.
Ik wil ook even enige voorzichtigheid meegeven omtrent het gebruik van jaccuzi’s. In veel wellnesscentra, hotels en vakantiehuisjes blijft het water hierin vaak langdurig stilstaan en wordt het niet veel ververst waardoor het de ideale kweekvijver vormt voor bacteriën. Bubbelbaden in zwembaden waar het water elke keer opnieuw aangevuld wordt, zijn in dat opzicht hygiënischer.
Dompelbaden of emmers met ijskoud water zijn de nieuwste trend om af te koelen, maar zorgen tijdens de zwangerschap voor een te bruuske overgang van warm naar koud. Een lauwe douche is de betere optie om af te koelen.
Nog enkele tips voor jou als je wilt gaan zwemmen:
- Last van zwangerschapsmisselijkheid? Veel vrouwen ervaren minder last wanneer ze ‘s ochtends gaan zwemmen. Ga wel niet zwemmen als de chloorgeur je misselijk maakt.
- In het water kun je meestal niet zien of iemand zwanger is. Een duw of een trap krijgen (van spelende kinderen) komt vaker voor bij een drukke zwembadbezetting. Kies daarom om te zwemmen op de meest rustige momenten, indien mogelijk.
- Het nemen van glijbanen en andere waterattracties in subtropische zwembaden is steeds op eigen risico. Sla deze attracties dan ook over wanneer je rug- en bekkenklachten ervaart én respecteer de veiligheidsregels.
- Tijdens de zwangerschap komt je lichaamszwaartepunt meer naar voren te liggen. Je evenwicht wordt extra uitgedaagd en je hebt een hoger risico op vallen. Slippers of andere zwembadschoenen zijn daarom geen overbodige luxe.
- Zwemmen lijkt ontspannend, maar is nog altijd een sport. Neem een lichte snack mee en drink voldoende water tussendoor om tijdig te hydrateren. Oh ja, spierpijn is wel degelijk mogelijk!
Extra tip: Vermijd waden/zwemmen/pootje baden in meren, rivieren en dammen in Noord-Oost Zuid-Amerika en Afrika ten zuiden van de Sahara. In het zoete water zit vaak de parasiet die Shistosomiasis veroorzaakt door de huid binnen te dringen. Deze regel geldt voor iedereen, maar is lastiger voor zwangeren omdat zij natuurlijk niet zo eenvoudig behandeld kunnen worden met om het even welke medicatie.
Succes!
Lien
ZIT JIJ MET EEN BEWEGINGSVRAAG?
Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder, wij leggen ze aan onze expert voor.
Nog meer tips en advies van Lien:
- Ik heb snel last van mijn rug. Kan ik mijn kindje in een draagdoek of draagzak dragen?
- Mag ik nog heffen en duwen nu ik zwanger ben?
- Wat moet ik me voorstellen bij prenatale kine?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!