Je bevalling inleiden: te vermijden of (wanneer) niet?
Zwanger worden en zijn is sowieso een rollercoaster van emoties. Je weet dat je lichaam, slaap, relatie, carrière en vrije tijd er net even anders zullen uitzien. En dat is op zijn zachtst gezegd best spannend. Omdat veel mama’s zenuwen hebben voor de nakende bevalling, geeft Melissa Vallons, vroedvrouw bij De Roze Wolk advies om je in alle rust voor te bereiden. Ze geeft duiding bij de vele vragen die zwangere vrouwen zich stellen.
De bevalling inleiden: wanneer wel of niet
Melissa: “Een bevalling inleiden doen we in principe enkel als er een medisch risico aan het voortzetten van de zwangerschap verbonden is. Dat kan zwangerschapsvergiftiging zijn, vertraging bij de groei van de baby, problemen met de placenta… Ook wanneer je vliezen breken, maar de weeën niet op gang komen, kan men een bevalling inleiden met extra stimulatie.
Gelukkig komen die scenario’s vooral voor wanneer de grens van levensvatbaarheid bij de baby bereikt is. Soms kiest men bij zulke complicaties ook voor een spoedkeizersnede.
Vroeger werd ook meer ingeleid op vraag van de patiënt. De wens kwam er bij veel bekkenpijn, rugpijn of veel gewichtstoename. Daar wordt vandaag minder gehoor aan gegeven en dat is naar mijn mening een goede evolutie. Want een inleiding geeft sowieso een hogere kans op complicaties.”
De bevalling inleiden na 40 weken zwangerschap
“Als je zwangerschap overtijd gaat, word je ook ingeleid. Maar vanaf hoeveel weken of dagen voorbij die veertig weken, verschilt van regio tot regio en van ziekenhuis tot ziekenhuis. Een aantal jaar geleden was de grens 42 weken. Die is verlegd naar 40 weken en dan naar 10 dagen. Nu gaat het vaak over een week of slechts enkele dagen na die 40 weken. Die keuze hangt dus sterk af van je regio en ziekenhuis.
Er lopen allerhande studies in verschillende landen, en de adviezen rond inleiden zullen wellicht nog een aantal keren wijzigen.
De reden? Er is een Zweedse studie waarbij de uitkomst werd gevolgd van alle zwangere vrouwen die tot 42 weken overtijd gingen. Het onderzoek moest vroegtijdig worden afgebroken door veel complicaties. Maar het bleek wel zo dat overtijd gaan óók risico’s heeft die groter zijn dan de risico’s van het inleiden.
Er lopen allerhande studies in verschillende landen, en de adviezen rond inleiden zullen wellicht nog een aantal keren wijzigen. Zeker wat de bevalling inleiden pal op of vlak na 40 weken betreft, denk ik dat er binnen enkele jaren andere keuzes gemaakt zullen worden.
Het enige voordeel van de bevalling inleiden is dus dat grotere medische risico’s vermeden kunnen worden.”
De bevalling inleiden: pijnlijker?
“Veel vrouwen worden liever niet ingeleid omdat ze horen dat dat pijnlijker is. In veel gevallen klopt dat helaas inderdaad. Is je lichaam nog niet klaar om te bevallen, dan moet heel wat geforceerd worden om er beweging in te krijgen. En inleiden brengt vaak een cascade aan kleine of grote complicaties met zich, waardoor er weer ingegrepen moet worden.
Bij een natuurlijke bevalling bouwt je lichaam bovendien de weeën op op zijn eigen tempo, waardoor je rustig kunt wennen aan de situatie. Zeker thuis kun je helemaal zen zijn en vertrouwen op je eigen lichaam.
Gaat men de bevalling inleiden, dan starten de weeën vaak heel plots. Het ritme wordt bepaald door het debiet van het infuus. Daardoor vragen vrouwen vaker een epidurale bevalling.
Gaat men de bevalling inleiden, dan starten de weeën vaak heel plots. Het ritme wordt bepaald door het debiet van het infuus. Daardoor vragen vrouwen vaker een epidurale bevalling. Je bent dan beperkter in houdingen en bewegingen. En dat terwijl het heel belangrijk is om te blijven bewegen en de zwaartekracht aan jouw kant te houden.
Je bent daarnaast niet thuis in je vertrouwde omgeving. In veel ziekenhuizen ga je de nacht voor je bevalling binnen. Je slaapt dan wellicht slecht van de spanning en de lichte voorweeën. En (in de zomer) warme nachten in dat ziekenhuisbed, krijg je er gratis bij.”
De bevalling inleiden: hoe?
“Er bestaan verschillende methodes om de bevalling in te leiden:
- Tabletjes: is de baarmoederhals nog stug, dan worden tabletjes ingebracht.
- Ballonkatheder: dit is ook een methode om de baarmoederhals rijp te maken. De druk op de baarmoederhals vergroot, waardoor natuurlijke hormonen vrijkome en de baarmoederhals gaat rijpen.
- Hormoonveter: dit wordt ingebracht; het uiteinde bevat hormonen die de baarmoederhals ook soepeler maken.
- De vliezen breken: heb je al twee à drie centimeter ontsluiting, dan kan men je vliezen breken. Dat kan de weeën op gang laten komen, maar biedt eigenlijk geen garantie.
- Infuus: helpen bovenstaande methodes niet, dan zorgt een infuus voor een constante toevoer van hormonen. De hoeveelheid wordt zachtjes opgebouwd, maar het effect laat soms op zich wachten. Hoe hoger dat debiet, hoe feller en pijnlijker de weeën.”
Kun je inleiden voorkomen?
“Helaas kun je de bevalling inleiden zelf niet voorkomen. Je hebt een medisch risico namelijk niet zelf in de hand. Veel ziekenhuizen kiezen ervoor om bij zwangerschapsdiabetes altijd in te leiden. Daarom kun je de richtlijnen bij zwangerschapsdiabetes wel goed opvolgen. Bij zwangerschapsvergiftiging is een gezonde, actieve levensstijl met gezonde voeding heel belangrijk. Maar een ingeleide bevalling is nooit ‘jouw schuld’.
Een ingeleide bevalling is nooit ‘jouw schuld’.
Je kunt wel aan je gynaecoloog vragen om zoveel mogelijk technieken te gebruiken die voor een sneeuwbaleffect zorgen. Tabletjes, een ballonnetjes inbrengen of je vliezen breken kunnen ervoor zorgen dat de bevalling alsnog op gang komt. Met een infuus is dat veel moeilijker. De constante toevoer van hormonen bepaalt het ritme van je arbeid.
Wat je wel kunt doen tijdens je arbeid is hetzelfde als bij een natuurlijke bevalling: zoveel mogelijk bewegen, de zwaartekracht gebruiken, ontspannen, in je bubbel raken…”
Ook een vraag voor de expert? Dit is jouw kans:
Meer tips van de zwangerschapsexperte:
- Worden bevallingen zwaarder? De vroedvrouw over horrorbevallingen
- De borstvoeding liep de eerste keer moeilijk. Hoe geef ik het opnieuw een kans?
- Ik wil misschien thuis bevallen. Hoe maak ik de juiste keuze?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!