Is bevallen van een ‘grote’ baby meestal zwaarder?
Zwanger worden en zijn is sowieso een rollercoaster van emoties. Je weet dat je lichaam, slaap, relatie, carrière en vrije tijd er net even anders zullen uitzien en dat is op zijn zachtst gezegd best spannend. Daarom geeft onze vroedvrouw Melissa Vallons graag antwoorden op je vragen, en tips bij je twijfels.
Is bevallen van een ‘grote’ baby zwaarder?
Deze week beantwoordt Melissa de vraag :‘Is bevallen van een grote baby zwaarder’?
Wat is een grote baby?
Melissa: “Eerst en vooral moeten we de vraag beantwoorden wat je precies een grote baby noemt. Vroedvrouwen en gynaecologen spreken meestal over het gewicht en niet zozeer over de lengte.
Waarom? De lengte van een baby is eigenlijk heel moeilijk te bepalen. Men gaat vaak uit van metingen gebaseerd op de lengte van het dijbeen, maar niet iedereen heeft natuurlijk even lange benen. De lengte van een baby met lange benen wordt dus soms overschat, en ook net andersom.”
De symmetrie van je baby
“Bovendien is eerder de symmetrie van je groeiende kindje bepalend. Daarmee bedoelen we eigenlijk de verhouding tussen lengte en gewicht.
Want een baby van 3,9 kilogram en 54 cm gaat vaak vlotter door het geboortekanaal dan een in verhouding stevig kleintje van 3,2 kilogram en 45 cm. De omtrek van het hoofdje en de breedte van de schouders maken de bevalling zwaarder of niet (voor een deel natuurlijk, want er spelen nog factoren mee).”
Bevallen van een grote baby: foutenmarge in metingen
“Is het gewicht vaststellen dan wel eenvoudig? Nee, wie al eens beviel, weet dat de metingen in gewicht via een echo er ook flink naast kunnen zitten. Tegenwoordig kunnen meetfouten tot 20% beperkt worden, wat toch nog veel is.
Een manier om het gewicht correcter in te schatten is werken met de zogenaamde handgrepen van Leopold. De onderzoeker legt dan de handen aan de buik en kijkt hoe de baby ligt. Een geoefende vroedvrouw kan op die manier wel inschatten hoe groot de baby ongeveer is en of het vermoeden van het geschatte gewicht via de echografie klopt. Maar toch: ook hier is nog steeds een foutenmarge.
Ik ben heel blij dat vandaag minder besloten wordt om in te leiden ‘omdat de baby richting 4,5 kilogram’ gaat. De mogelijke ongemakken en risico’s bij inleiden wegen vaak niet op tegen de voordelen. Wanneer dan blijkt dat de baby slechts 2,8 kilogram weegt bij geboorte, maakt het inleiden de bevalling nodeloos gecompliceerder.”
Oorzaken van een hoog of laag geboortegewicht
“Het gewicht van een baby is vaak genetisch bepaald. Woog mama bij geboorte 3,8 kilogram en papa 4,5 kilogram? Dan is de kans klein dat je baby 2,5 kilogram zal wegen.
Bij een kleinere placenta, SUA (waarbij er twee in plaats van drie bloedvaten in de navelstreng zitten) of hypertensie (een hoge bloeddruk, waardoor de placenta kan loslaten of een baby’tje te vroeg wordt geboren) ligt het geboortegewicht mogelijk lager.
Hoe zit het dan met je eetgewoontes, vragen veel vrouwen zich af? Bij een plotse suikerpiek zul je vaak ineens een heel beweeglijk baby’tje in je buik voelen. Maar de extra energie die je kindje niet verbruikt, slaat hij op in een vetlaagje. Één gulzig eetmomentje zal niet zorgen voor een hoog geboortegewicht. Maar bij verschillende suikerpieken, wordt dat vetlaagje wel dikker. Vooral bij zwangerschapsdiabetes, met regelmatige suikerpieken, zien we zwaardere baby’s.
Zijn alle mama’s van grote baby’s dan onverbeterlijke snoepers? Dat is zeker niet het geval, maar er is wel een verband met de bloedsuikerspiegel van mama.”
Een grote baby = een zware bevalling?
“De combinatie van gewicht en lengte (en dus de symmetrie van de groei) bepalen voor een deel hoe zwaar een bevalling kan zijn. De grootte van het hoofdje en schouders spelen zeker een rol, maar door het mechanisme ‘molding’ passen de schedelbeenderen zich wel aan aan het bekken van mama.
Als vroedvrouw zie ik eigenlijk niet noodzakelijk dat zwaardere baby’tjes met meer complicaties ter wereld komen. Bevallingen met een echte weeënstorm, waarbij weeën heftig en snel na elkaar komen, worden wel vaker heftig ervaren.”
Tips voor de bevalling
“Wat je zelf kunt doen? Lees je vooral goed in en volg een cursus in kleine groepjes om bevallingshoudingen onder de knie te krijgen. In een goede cursus ontdek je hoe je met de juiste houding de bevalling in de hand werkt en niet tegenwerkt.
Zo leer je op het moment zelf goed gebruik te maken van de zwaartekracht. Als je al liggend op je rug weeeën opvangt is niet enkel de kans groot dat je baby in een achterste plaatsing draait (als een ‘sterrenkijker’). Daarnaast moet je baarmoeder de baby iedere keer tegen de zwaartekracht omhoog duwen.
Bleek je bij een eerste zwangerschap van een vrij grote baby te bevallen die heel moeilijk door het geboortekanaal raakte (eventueel met een spoedkeizersnede als gevolg), dan zal de gynaecoloog met jou een eventuele geplande keizersnede bespreken.”
Heb jij een vraag voor Melissa?
Dan is dit jouw kans!
Meer advies van de vroedvrouw:
- Vijf zelfzorgtips in het derde trimester van je zwangerschap
- Waar kun je na een zwangerschapsverlies terecht?
- Worden bevallingen zwaarder? De vroedvrouw over horrorbevallingen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!