Een gezond tussendoortje populair maken doe je zo!
‘Mama, mag ik een koekje? Papa, krijg ik een snoepje?’ Je peuter zal ongetwijfeld regelmatig om een tussendoortje vragen. Maar wat maakt een tussendoortje gezond? Moet dat koekje altijd vervangen worden door een stuk fruit? En hoe krijg je die gezonde tussendoortjes verkocht aan je kleintjes?
Enkele suggesties voor een gezonde snack
Een gezond tussendoortje hoef je helemaal niet ver te zoeken. Je hebt waarschijnlijk wel een van deze zaken in je (koel)kast liggen:
- Worteltjes
- Snoeptomaatjes
- Magere groentesoep
- Een stuk vers fruit
- Een soepstengel
- Handjevol noten (vanaf 4 jaar) of ongezoete notenpasta op een volkoren boterham
Hoeveel tussendoortjes?
Je kind heeft veel energie nodig. Naast de drie hoofdmaaltijden zijn tussendoortjes een belangrijk onderdeel van de voeding. Twee tussendoortjes per dag zorgen ervoor dat de dagelijkse energiebehoefte van je peuter op peil blijft.
Zo maak je een gezond tussendoortje populair:
- Betrek je kinderen bij het eten
Kinderen vinden het heerlijk om hun eigen maaltijden te bereiden. Neem ze mee als je boodschappen doet en laat ze mee koken. Op die manier krijgen ze meer interesse in eten. En als ze zelf hebben gekookt, is de kans groter dat ze het eten ook effectief opeten. Koken met kinderen is bovendien een ideale gelegenheid om hen iets te vertellen over gezond eten, en waarom dat zo belangrijk is voor hun lichaam.
- Ontdek het kind in jezelf! Wees creatief
Bedenk originele en leuke manieren om eten op te dienen en op te eten. Dat is vooral belangrijk als je nog voor je kind onbekende voeding aanbiedt. Uitsteekvormpjes zijn alvast een goed begin! Of maak eens een gezichtje van die snoeptomaatjes en -komkommers, en laat geraspte wortels dienst doen als een grappig kapsel!
- Voorzie na schooltijd een gezonde snack
Zorg voor een slimme snack-strategie: maak er een routine van om na schooltijd een gezond tussendoortje aan te bieden. Dat wordt ongetwijfeld ook een leuk moment om gezellig bij te babbelen. Ook hierin kun je variëren: is het een koude dag? Dan doet een soepje zeker deugd. In de zomer is een yoghurtijsje dan weer een topidee.
- Maak een gezinsritueel van de maaltijd
Eten met het hele gezin bevordert de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en het welzijn van een kind. De maaltijden zijn ook een uitgelezen moment om het kind te helpen een positieve houding te ontwikkelen rond voedsel en gezonde eetgewoontes aan te nemen.
- Geen woorden, maar daden!
Kinderen leren van het gedrag dat ze observeren, en ze nemen het ook over. Als je zelf gezond eet en vaak groenten en fruit als tussendoortje neemt, zullen ze leren hetzelfde te doen. Zo nemen ze een goede gewoonte aan die hen een heel leven lang bijblijft. Haal dus zeker die fruitmand boven, en zet ze liefst op ooghoogte van je kroost.
- Lukt het niet meteen? Probeer dan nog minstens een keer of negen!
Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat kinderen die herhaaldelijk (zo zou je een nieuwe smaak 10 keer moeten proeven om ‘m te kunnen appreciëren) groente en fruit voorgeschoteld krijgen, eerder geneigd zijn om meer fruit- en groentesoorten te proeven. Leg bij iedere maaltijd kleine hoeveelheden van het ‘nieuwe’ voedsel (groente of fruit) op het bord van je kind, samen met iets anders dat het zeker lust. Door het voedsel herhaaldelijk aan te bieden en consequent te blijven, moedig je je kind aan om het nieuwe eten te proeven. Geef zelf het goede voorbeeld wat je eetgewoonten betreft, en laat zien dat het ‘normaal’ is om evenwichtige maaltijden te eten.
- Moedig je kind aan
Kinderen leren het best door middel van positieve bevestiging. Zorg er daarom voor dat maaltijden geen strijd worden. Als je kind weigert een bepaald soort fruit of groente te eten, neem dan niet je toevlucht tot dwang of straffen. Maak er niet te veel heisa rond en haal het bord weg. Blijf dezelfde soort fruit of groente aanbieden, en prijs je kind als het er tóch een hapje van neemt!
- Als iets lekker smaakt, is de kans groter dat je kind het eet
De uitdaging is dus gezonde dingen aantrekkelijk te maken! Voeg aan het fruit iets toe wat je kind lekker vindt, zoals chocolade. Of maak zelf gezonde alternatieven van je favoriete tussendoortjes). Een smoothie bijvoorbeeld.
- Zorg ervoor dat je altijd een voorraadje gezonde snacks bij de hand hebt, zoals fruit en groenten:
Als er gezonde snacks in huis zijn, is de kans groot dat ze er meer van gaan eten. Zet het fruit op een goed zichtbare plaats in huis, zoals op de tafel in de woonkamer of op het aanrecht, of voorzie een schaaltje ongezoute nootjes (enkel als je kind vier jaar of ouder is).
- Afwisseling, afwisseling, afwisseling!
Verandering van spijs doet eten: als je je kind steeds dezelfde soorten fruit en groente voorzet, gaat het zich uiteindelijk vervelen. Kies voor verse, kleurrijke en afwisselende vruchten en groenten. Wees creatief en probeer met het hele gezin eens exotische, ongewone fruit- en groentesoorten.
Meer lezen over gezonde voeding? Lees dan ook deze artikels:
- 5 tips om een gezonde lunchbox te maken voor je kind
- 8 tips om je kind meer fruit te laten eten
- 10x recepten mét groenten waar je kinderen dol op zullen zijn
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!