Zo help je je eerstgeborene wennen aan de nieuwe baby
De eerstgeborene geniet van de onverdeelde aandacht van mama en papa … tot er een broertje of zusje bijkomt. Het is voor kleine peutertjes geen sinecure om plots al die aandacht te moeten delen met een ‘indringertje’. Wij geven je graag enkele tips.
Je bent zwanger en vertelt grote broer of zus het goede nieuws: hij of zij krijgt er een speelkameraadje bij! En dan wordt de baby geboren en zie je je eerstgeborene denken: “Euh, meen je dit? Dit schreeuwende monster is ’s nachts wakker en eist mijn mama en papa op. En dít zou leuk moeten zijn?”
Vervolgens beslist hij het toch een kans te geven en speelt met de baby, weliswaar op zijn manier. “Vang!” roept hij, terwijl hij die speelgoedauto gooit. Boos roep je dat dat niet mag. Dan maar ‘verstoppertje’ spelen waarop jij dan weer roept dat hij geen dekentje over de baby mag leggen. Hij knuffelt de baby en jij zegt dat hij niet zo hard moet drukken. Geen wonder dat je peuter in de war is en dat ‘indringertje’ maar niets vindt.
Met deze 6 tips help je je eerstgeborene om zich aan te passen aan die nieuwe baby:
1. Voorbereiding is de sleutel tot succes!
Bereid je eerstgeborene voor op de komst van een broertje of een zusje. Praat met je kind over de komst van een broertje of zusje, betrek hem zoveel mogelijk bij je zwangerschap en onderschat de invloed niet die de komst van een nieuwe baby heeft.
2. Prikkel nieuwsgierigheid
Het heeft geen zin je kind te pushen. Dat geldt zowel voor de periode voor als na de bevalling. Je hoeft dus niet per se negen maanden lang elke dag aan je kind trachten duidelijk te maken dat hij een speelkameraadje krijgt. Wel een goed idee: prikkel af en toe zijn nieuwsgierigheid aan de hand van een boekje.
Wat zit er in je buik, mama? – Sam Lloyd – € 12,50 – Shop hier
3. Laat je kind zelf het initiatief nemen
Als je kind oud genoeg is, zal hij zelf wel vragen stellen over de geboorte. Laat je oudste ook zelf het initiatief nemen om zijn nieuwe broertje of zusje te bekijken wanneer hij/zij geboren is. Je kunt de nieuwsgierigheid van je oudste bijvoorbeeld prikkelen door hem of haar over zijn eigen geboorte te vertellen.
4. Betrek je kind bij de zwangerschap
Verwant met de vorige tip is ons advies om je kind zoveel mogelijk op een positieve manier te betrekken bij het hele gebeuren, voor zover zijn leeftijd dat toelaat uiteraard. Als je kind merkt dat het door het mee voorbereiden van de komst van een nieuwe baby positieve aandacht van je krijgt, zal hij zich al een stuk comfortabeler voelen. En dat er voorbereidingswerk genoeg is, hoeven we je zeker niet te vertellen.
5. Geef aandacht na de geboorte
Het is makkelijker gezegd dan gedaan om je oudste kind evenveel aandacht te blijven geven als je plots met een piepklein hulpbehoevend wezentje op je schoot zit. Is het dus onvermijdelijk dat je kind minder aandacht krijgt? Ja en neen. Uiteraard zal je oudste moeten leren delen en dat zal misschien niet altijd even makkelijk zijn. Maar je kunt je oudste ook actief betrekken bij de verzorging van zijn of haar broertje of zusje.
Als je eerstgeborene nog te jong is, kun je hem of haar bijvoorbeeld aanspreken terwijl je je nieuwe baby verzorgt. Vertel aan je oudste wat je allemaal aan het doen bent zodat hij zich niet verwaarloosd voelt. Een voorbeeld: “Mama gaat nu je broertje wassen. Net als ze daarnet met jou gedaan heeft. En nu gaan we de haartjes inzepen. Jij vindt dat ook fijn, hé?”
6. Cadeautje voor de oudste
Na de bevalling zullen je nieuwe baby en jijzelf meermaals in het middelpunt van de belangstelling staan. Laat je oudste meegenieten van die belangstelling. Zorg bijvoorbeeld dat hij of zij ook een geschenkje krijgt. Laat ze naast broertje of zusje zitten als je tantes en nonkels de nieuwkomer komen bewonderen. Ook leuk zijn bijvoorbeeld geboortekaartjes met ook de naam of de foto van je oudste (‘Bart verwelkomt zijn zusje’).
Zolang je kind voelt dat hij heus nog even graag wordt gezien, komt alles wel goed. En uiteindelijk wordt de nieuwkomer wellicht een vriendje in plaats van een rivaal.
Ten slotte nog dit: een beetje frustratie kan heus geen kwaad. Elk kind moet vroeg of laat leren dat hij niet voor eeuwig alle aandacht zal krijgen en door papa en mama beschermd zal zijn. Het is een onvermijdelijke stap naar zelfstandigheid en volwassenheid.
Bron: mother.ly
Meer over broertjes en zusjes:
- Mama illustreert perfect het verschil tussen eerste en tweede kindje
- Zó kom je te weten of jullie klaar zijn voor een tweede kind
- 6 redenen waarom je kind een broer of zus nodig heeft
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!